Η επική ανατροπή της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, το μεγάλο σημάδι για το πρωτάθλημα! (VIDEO)

Η επική ανατροπή της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, το μεγάλο σημάδι για το πρωτάθλημα! (VIDEO)

Σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια, η ΑΕΚ τσάκισε Ολυμπιακό, Σιδηρόπουλο, ατυχία και νίκησε με 3-2 τον Ολυμπιακό, «φωνάζοντας» ότι πάει για πρωτάθλημα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια η ΑΕΚ βρισκόταν ενώπιον μιας πολύ κρίσιμης ποδοσφαιρικής μάχης. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ δεν ήταν μόνο ντέρμπι κορυφής, αφού και οι δύο ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο (με την ΑΕΚ να έχει 10 βαθμούς στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές και τον Ολυμπιακό να έχει 8), αλλά ήταν και μία μάχη επιβεβαίωσης της ΑΕΚ προς τον ίδιο της τον εαυτό ότι ήταν πλέον έτοιμη για μεγάλες διεκδικήσεις, δύο χρόνια μετά την επιστροφή στη Super League.

Μετά το Κύπελλο του 2016, είχε ακολουθήσει μία σεζόν με πολύ μεγάλες αντιθέσεις και έπρεπε να επιστρέψει από την Ισπανία ο Μανόλο Χιμένεθ μετά από πέντε χρόνια στις αρχές του ’17 για να δώσει και πάλι στην ομάδα νεύρο και ταυτότητα. Οι “κιτρινόμαυροι” που είχαν νικήσει τον Ολυμπιακό και στις δύο προηγούμενες εντός έδρας αναμετρήσεις στο ΟΑΚΑ το 2016 και το 2017 αλλά και τον είχαν αποκλείσει στα ημιτελικά του κυπέλλου λίγους μήνες νωρίτερα, έπαιζαν πια με άλλον αέρα απέναντί του και ήξεραν ότι μία ακόμα νίκη θα άφηνε τον αντίπαλο πέντε πόντους πίσω και θα έδινε στην ΑΕΚ αέρα τίτλου.

Όλα αυτά έδειχναν να επιβεβαιώνονται με το ξεκίνημα του αγώνα, αφού η ΑΕΚ ήταν αυτή που για ένα εικοσάλεπτο πίεζε και έχανε ευκαιρίες με τους Αραούχο (στα 45 δευτερόλεπτα) και Χριστοδουλόπουλο. Όταν όμως η άμυνά της πρόσφερε στον Ολυμπιακό ένα εύκολο γκολ με σκόρερ τον Γερμανό Μάριν μετά από εκτέλεση πλαγίου άουτ και στη συνέχεια τραυματίστηκε και αποχώρησε ο Αντρέ Σιμόες, το πράγμα άρχισε να στραβώνει για τα καλά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού με πλασέ του Οφόε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου!

Οι περίπου τριάντα χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ στις εξέδρες (εισιτήρια 25.156) έβλεπαν κάτι που δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν, αλλά δεν έπαψαν να ενισχύουν την ομάδα τους. Αλλά και η ίδια η ομάδα δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή την προσπάθεια για την ανατροπή και αυτό ακριβώς ήταν που χαρακτήριζε την ΑΕΚ σε εκείνη την αποθεωτική χρόνια της κατάκτησης του τίτλου και της πορείας στην Ευρώπη.

Η Ενωση έψαξε την αντίδραση, αλλά ο Καπίνο είπε “όχι” στον Μπακάκη και στο 59′ ο Αραούχο δεν έκανε γκολ, από κοντά, το γύρισμα του Λιβάγια. Ενα λεπτό μετά, ο Ρομαό έκανε ένα μαρκάρισμα για δεύτερη κίτρινη, αλλά ο Σιδηρόπουλος τού τη χάρισε και επέτρεψε στον Ολυμπιακό να συνεχίσει με έντεκα.

Το μισάωρο του… τρόμου

Η μεγάλη ανατροπή έγινε όμως. Και άρχισε στο 64ο λεπτό. Ήταν τότε που το σουτ του Λάζαρου μετά από πάσα του Αραούχο μέσα από την περιοχή έφυγε από τα χέρια του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Στέφανου Καπίνο και η ΑΕΚ μείωσε σε 1-2. Ακόμη και τότε όμως ήρθε η αναποδιά: οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αρχίσει συμπλοκές με οπαδούς της ΑΕΚ έξω από το πέταλο, με αποτέλεσμα να γίνει χρήση δακρυγόνων και να δημιουργηθεί μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, απαγορευτική για να παιχτεί ποδόσφαιρο. Ο αγώνας διεκόπη γύρω στα 70’ και ο ρυθμός του αγώνα πάγωσε τη στιγμή που η ΑΕΚ επιθυμούσε να εντείνει την πίεση για να φτάσει στην ισοφάριση.

Εκείνη η ομάδα όμως έβρισκε τον τρόπο να αντιμετωπίζει και να ξεπερνάει ακόμα και τις πιο περίπλοκες καταστάσεις. Όταν πια οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, η ΑΕΚ εγκαταστάθηκε για τα καλά μέσα και γύρω από την περιοχή του Ολυμπιακού και στο 80ο λεπτό κέρδισε ένα φάουλ. Ο Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε με πολλή δύναμη και η μπάλα πήγε τηλεκατευθυνόμενη στις… αράχνες της εστίας του Καπίνο, ο οποίος έμεινε όρθιος καρφωμένος στη γη να κοιτάει κι αυτός έκπληκτος την πορεία της: 2-2. Το ΟΑΚΑ σηκώθηκε στον αέρα και πλέον όλα έδειχναν ότι δεν υπήρχε τρόπο να γλιτώσει ο Ολυμπιακός την ήττα και ο Κοσοβάρος προπονητής του Μπέσνικ Χάσι την απόλυση.

Το τελευταίο δεκάλεπτο έμοιαζε με χρονικό μιας προαναγγελθείσης ανατροπής. Η ΑΕΚ πίεσε για να φτάσει στη νίκη και τελικά αυτή ήρθε στο τελευταίο λεπτό. Ο Μάρκο Λιβάγια που εκείνη την εποχή ξεκινούσε την καριέρα του στην ΑΕΚ και ακόμα δεν ήταν μόνιμος στην αρχική εντεκάδα, έκανε ένα μπάσιμο από τα δεξιά και επιχείρησε μία συρτή διαγώνια πάσα-σουτ στη γεμάτη από κόσμο περιοχή του Ολυμπιακού. Την πορεία της μπάλας είχε ακολουθήσει ο αρχηγός Πέτρος Μάνταλος και με ένα… τάκλιν που έμεινε στην ιστορία, μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα, προλαβαίνοντας την αντίδραση του Ομάρ Ελαμπντελαουί!

Η μεγαλύτερη ανατροπή που έχει κάνει η ΑΕΚ σε κλασικό ντέρμπι, είχε ολοκληρωθεί. Οι παίκτες στο γήπεδο και ο κόσμος στην εξέδρα ζούσαν στιγμές έκστασης και το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου ήταν γεγονός, καθώς η ΑΕΚ άφηνε πέντε πόντους πίσω τον αντίπαλό της. Ηταν τα ξεκινήματα μιας… τρελής σεζόν, στην οποία η ΑΕΚ όχι μόνο επέστρεψε στο θρόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από 24 χρόνια, αλλά το συνδύασε και με μία αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία, η οποία διεκόπη μόνο από ατυχία στην ρεβάνς με την Ντιναμό Κιέβου στη φάση των 32 του Εuropa League.

Επιπλέον η ΑΕΚ συνέχιζε το αήττητο σερί των αγώνων με τον Ολυμπιακό και θα έδινε συνέχεια σε αυτό το σερί στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2018, όταν πέτυχε τη νίκη τίτλου με 2-1 στο Καραϊσκάκη με το γκολ του Γιακουμάκη και αμέσως μετά άλλη μία νίκη με 2-1 στο ΟΑΚΑ για τα ημιτελικά του κυπέλλου. Κανονική πελατειακή σχέση που δυστυχώς όμως δεν κράτησε πολύ. Γι’ αυτό και πρέπει να… αποκατασταθεί στο άμεσο μέλλον.

H σύνθεση της ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης, Σιμόες (28′ Γαλανόπουλος), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (94′ Αϊντάρεβιτς), Μάνταλος, Κλωναρίδης (46′ Λιβάια), Αραούχο.

 

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X