Η ΑΕΚ έχει πάρει ένα ρίσκο, που μπορεί να της φέρει τεράστια κέρδη

Η ΑΕΚ έχει πάρει ένα ρίσκο, που μπορεί να της φέρει τεράστια κέρδη
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι το κόλπο του Αλμέιδα με τον Γκαρσία ως φορ και κάνει υποθέσεις ποδοσφαιρικής εργασίας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ στο Αγρίνιο έκανε την καλύτερη φετινή της εμφάνιση. Και κυρίως μια εμφάνιση πολύ κοντά σ’ αυτό που θέλει να φτιάξει ο Αλμέιδα και σ’ αυτό που ιδανικά θέλει η ομάδα του να βγάζει στο γήπεδο. Δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί, αλλά στο Αγρίνιο υπήρχαν ξεκάθαρα σημάδια πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Τη νίκη στο ματς με τον Παναιτωλικό, η ΑΕΚ την αγκάλιασε μ’ ένα γκολ του Λιβάι και την κλείδωσε μ’ ένα ακόμα του Μουκουντί. Ο Μουκουντί, όχι τόσο με το γκολ που έβαλε, αλλά κυρίως με την εικόνα που είχε στο γήπεδο, φανέρωσε εν πολλοίς το σκεπτικό της ΑΕΚ γύρω από την μεταγραφή του. Και έδωσε και μια απάντηση στο ερώτημα για το αν μπορεί να κουμπώσει με τον Βίντα.

Για τον Λιβάι υπάρχει η πιο καυτή κουβέντα στην φετινή ΑΕΚ. Μια κουβέντα που ξεκίνησε από το πρώτο φιλικό που ο Αλμέιδα τον δοκίμασε σε θέση φορ και θα κρατήσει σίγουρα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Διότι δεδομένα πλέον, ο Γκαρσία περισσότερες φορές θα παίζει ως φορ, παρά σε οποιαδήποτε άλλη θέση μέσα στο γήπεδο. Αυτό είναι καθαρό.

Το αν μπορεί ή να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον ρόλο ο Γκαρσία, είναι ένα ερώτημα που υπήρχε και υπάρχει ακόμα και δεν πρόκειται να απαντηθεί πριν από το τέλος της σεζόν. Προφανώς είναι ρίσκο να παίρνεις ένα παιδί που μέχρι τώρα έπαιζε κυρίως εξτρέμ και μάλιστα εξτρέμ του ασβέστη και να τον βάζεις στην κορυφή της επίθεσης. Είναι όμως ένα ρίσκο, που ξεκάθαρα πλέον, ο Αλμέιδα είναι αποφασισμένος να το πάρει. Η ΑΕΚ είναι αποφασισμένη να το πάρει.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία

Το τι έχει ο καθένας από εμάς στο μυαλό του, μικρή σημασία έχει. Για παράδειγμα έχω μια επιφύλαξη για το πώς ένας παίκτης σαν τον Γκαρσία, που το δυνατό του στοιχείο ήταν να βρίσκει τον αντίπαλο στο ξέφωτο και να τον κτυπά με την ταχύτητα, μπορεί να λειτουργήσει σε κλειστές άμυνες και μικρούς χώρους. Βεβαίως μια πρώτη απάντηση σ’ αυτό δόθηκε το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο, αλλά το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό.

Αυτό όμως που πραγματικά έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι πως αν βγει τελικά αυτό το ρίσκο, τα κέρδη που θα προκύψουν για την ΑΕΚ θα είναι τεράστια. Τόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά. Το αγωνιστικό δεν χρειάζεται να το αναλύσω και ιδιαιτέρως. Είναι πολύ προφανές τι θα έχει η ΑΕΚ και ο Αλμέιδα στα χέρια τους, αν πετύχει αυτό το πείραμα με τον Λιβάι στην κορυφή της επίθεσης.

Αν ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να κάνει επιτόπιο άλμα πάνω από δυο μέτρα και που μπορεί να νικήσει στην δύναμη και την ταχύτητα οποιονδήποτε αντίπαλο, βρει τις κινήσεις μέσα στο «κουτί» και γίνει αποτελεσματικός με πολλούς παίκτες γύρω του, τότε μετατρέπεται σ’ ένα υπερόπλο. Ειδικά αν μπορέσει και λειτουργήσει και μέσα σε τακτικό καλούπι, κάτι που δεν έκανε ποτέ ως ακραίος.

Ενδεχομένως ούτε τα τεράστια οικονομικά οφέλη, στο ενδεχόμενο που πετύχει αυτό το ρίσκο με τον Λιβάι σέντερ φορ, χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Αν η Τραμπζονσπορ έδινε επτά εκατομμύρια για έναν ποδοσφαιριστή που δεδομένα βγήκε από δυο μέτριες σεζόν, με ασυνεπές τακτικά παιχνίδι ως ακραίος και μέτρια στατιστικά σε γκολ και ασίστ, φανταστείτε που μπορεί να εκτοξευτεί η τιμή αν γίνει ένας φορ με συνέπεια και στην τακτική και στην αποτελεσματικότητα.

Το ποδοσφαιρικά λογικό σκεπτικό του Αλμέιδα

Για να εξηγούμαστε και για να μην παρεξηγούμαστε, σ’ όλα αυτά υπάρχει ένα μεγάλο «αν». Ίσως είναι και ένα δύσκολο «αν». Όμως ο Αλμέιδα όταν μελετούσε το υλικό που θα παραλάμβανε και έφτασε στο όνομα του Γκαρσία, σκέφτηκε κάτι πολύ λογικό ποδοσφαιρικά. Αφού η ΑΕΚ ξόδεψε 2,5 εκατομμύρια για να αποκτήσει το 60% ενός παίκτη, το βλέπει σαν σημαντική επένδυση τόσο αγωνιστικά, όσο και η οικονομικά.

Η ερώτηση προφανής. Τι έχει πάρει αυτά τα δυο χρόνια η ΑΕΚ απ’ αυτή την επένδυση που έχει κάνει, με τον παίκτη να παίζει κυρίως εξτρέμ; Η απάντηση είναι 14 γκολ και 13 ασίστ, που δεν είναι ούτε χάλια αριθμοί αλλά ούτε σούπερ και συνολικά αγωνιστικά μέτριες σεζόν. Και εκτός από την πρόταση από την Τραμπζονσπορ που έσκασε στις αρχές του Σεπτέμβρη, δεν υπήρχε κάποιο άλλο τόσο σημαντικό οικονομικά ενδιαφέρον στην πράξη και όχι στην θεωρία.

Επομένως το πολύ ποδοσφαιρικά λογικό, ήταν να σκεφτεί ο Αλμέιδα πως θα έπρεπε να βρει έναν τρόπο να αξιοποιήσει τον Γκαρσία, με δεδομένο πως αναγνώριζε κάποια πολύ καλά στοιχεία πάνω στον παίκτη. Να τον αξιοποιήσει αγωνιστικά για να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στην ομάδα που θα φτιάξει. Και να τον αξιοποιήσει και οικονομικά για να μπορέσει κάποια να φέρει χρήματα στο ταμείο της ΑΕΚ.

Κάπως έτσι υποθέτω πως αποφάσισε να πάρει το ρίσκο να τον κάνει φορ. Αφού πρώτα έκανε πολλές κουβέντες με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Διότι είχε σημασία, σ’ ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, να αισθάνεται και ο ίδιος ο παίκτης πως και θέλει και κυρίως μπορεί να το υπηρετήσει. Εξασφάλισε δηλαδή ο Αλμέιδα, πως ο Λιβάι δεν θα μπαίνει στο γήπεδο και θα αισθάνεται πως κάτι καταναγκαστικά έργα, αλλά θα έχει πρώτος ο ίδιος κίνητρο να πετύχει αυτό το πείραμα.

Αν τελικά… πιάσει

Δεν ξέρω αν θα πιάσει αυτό το κόλπο. Ξέρω πως στο μοναδικό ματς που ο Γκαρσία έπαιξε βασικός ως φορ, σκόραρε. Σίγουρα θα πρέπει να βοηθήσει πολύ και ο τρόπος που παίζει η ομάδα και ο Αραούχο που θα είναι συχνά δίπλα του (που δεδομένα το κάνει), για να μπορέσει να δουλέψει αυτό το τρικ. Και πάλι δεν είναι καθόλου σίγουρο. Σίγουρα επίσης θα υπάρξουν ματς που κυρίως ο Αραούχο αλλά ακόμα και ο Φαν Βέερτ, θα σηκώσουν το βάρος του φορ και θα κάνουν την δουλειά στην επίθεση.

Αυτή την στιγμή ουδείς μπορεί να προβλέψει, αν το κόλπο με τον Γκαρσία σε θέση φορ, θα πιάσει. Ούτε αυτοί που επιμένουν πως είναι καλή ιδέα, ούτε εκείνοι που είναι απόλυτοι στο αντίθετο, ούτε όσοι έχουν επιφυλάξεις. Και είναι κόλπο, που σίγουρα έχει ρίσκο. Ίσως όχι τόσο μεγάλο ρίσκο, λόγω της παρουσίας του Αραούχο και του Φαν Βέερτ. Είναι όμως βέβαιο, πως αν πιάσει, τα κέρδη για την ΑΕΚ θα είναι τεράστια. Όσα και οι προσδοκίες που είχε/έχει η ομάδα από τον Γκαρσία. Ίσως και μεγαλύτερα.

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X