Eurobasket 2022: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία

Eurobasket 2022: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία
Photo Credits: INTIME

Η Ισπανία με το πιο «φτωχό» ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας της έκανε... πλάκα στη Γαλλία για 40' (88-76) και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Υπάρχουν φορές που τα λόγια στερεύουν, όταν θες να περιγράψεις το μεγαλείο μιας ομάδας. Μία από αυτές τις φορές είναι όταν θες να μιλήσεις ή να γράψεις για την Ισπανία στο μπάσκετ. Η μεγαλύτερη δυναστεία της Ευρώπης έκανε ξανά το… θαύμα της και έφτασε στο 4ο χρυσό της ιστορίας της (και 14ο μετάλλιό της). Ταυτόχρονα, πήρε μετάλλιο για 7ο σερί Eurobasket και όλα αυτά σε ένα καλοκαίρι που η «φούρια ρόχα» πήγε στον τελικό κάθε διοργάνωσης που πήρε μέρος, ακόμα και στις «μικρές» Εθνικές. “Viva España”, που φώναζαν και στην εξέδρα οι φίλοι της.

Η ομαδάρα του Σέρτζιο Σκαριόλο για άλλη μια φορά έδωσε… αμυντικό ρεσιτάλ, όταν χρειάστηκε, ενώ έδειξε τρομερή υπομονή στην επίθεσή της, μοιράζοντας 24 ασίστ στον τελικό της διοργάνωσης. Με 48% στα τρίποντα και έναν ασύλληπτο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (27 πόντοι με 7/9 3π.) το ματς δεν γινόταν να χαθεί για τη «φούρια ρόχα». Την ίδια ώρα, στην πιο μεγάλη στιγμή του τουρνουά ο ασταμάτητος Λορένζο Μπράουν έκανε ένα επιβλητικό double – double (14π., 11ασ.), ο Χάιμε Φερνάντεθ είχε 13 πόντους και 4 κλεψίματα, ενώ ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ ήταν dominant μέσα στη ρακέτα (14π., 8ρ.), «σβήνοντας» παράλληλα τον Ρούντι Γκομπέρ.

Ο «πύργος» του Βενσάν Κολέ είχε μόλις 6 πόντους και 6 ριμπάουντ, με τη Γαλλία να τα περιμένει όλα στο σκοράρισμα από το δίδυμο Εβάν Φουρνιέ (23π.), Τομά Ερτέλ (16π.). Αυτή τη φορά οι… μπασκετικοί Θεοί δεν ήταν με το μέρος των «μπλε» και στο Βερολίνο αποδόθηκε δικαιοσύνη για την κορυφαία μπασκετική υπερδύναμη.

Πήραν προβάδισμα και ψυχολογία οι Ισπανοί με το «καλησπέρα»

Η «φούρια ρόχα» εκμεταλλεύτηκε τις πολλές επαφές στην άμυνα των Γάλλων, πήγε στη γραμμή και έδειξε ψυχραιμία στο ξεκίνημα (14-5 στο με 7/7 βολές). Παράλληλα, ο Χάιμε Φερνάντεθ ήταν καταλυτικός (5π., 3κλ.) και η ομάδα του πήγε για πρώτη φορά σε διψήφιο προβάδισμα (18-7 στο 7′ με κάρφωμα του Ουίλι Ερνανγκόμεθ). Ο Βενσάν Κολέ «ψάχτηκε» ως προς τον οργανωτή του, δοκιμάζοντας τρεις πλέι μέικερ στην πρώτη περίοδο (Άντριου Αλμπισί/ Τομά Ερτέλ/ Έλι Οκόμπο), αλλά οι 4 ασίστ για 5 λάθη δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα των «μπλε» (23-14 στο 10′). Κι αυτό γιατί ο Εβάν Φουρνιέ είχε 1/5 σουτ, ενώ ο Ερνανγκόμεθ είχε ήδη κάνει «ζημιά» στη ρακέτα (8π.).

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έφερε το… Netflix στο Βερολίνο

Ο Κολέ βλέποντας την κατάσταση να «ξεφεύγει» (29-14 στο 12′) πέρασε άρον άρον ξανά στο παρκέ τον Ρούντι Γκομπέρ, αλλά ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ντύθηκε… Μπο Κρουζ, τον παίκτη δηλαδή που υποδύθηκε στην ταινία “Hustle” πριν από λίγους μήνες. Με 6/7 τρίποντα σε 7′ ο συγκλονιστικός Ισπανός φόργουορντ παίζοντας… ρολόι «διέλυσε» την αντίπαλη άμυνα και οδήγησε τρεις φορές την ομάδα του στις… παρυφές του +20 (35-16 στο 14′, 41-22 στο 16′ και 45-26 στο 17′), φέρνοντας τις σκηνές του Netflix στο παρκέ της “Mercedes Benz Arena”. Τελικά, το «φράγμα» των 20π. διαφορές ξεπεράστηκε με ένα γκολ – φάουλ του αδελφού του, Ουίλι, σε ένα διάστημα που οι Γάλλοι τα είχαν κάνει… μαντάρα κόντρα στη ζώνη του Σκαριόλο (47-26 στο 18′). Στη Δύση του πρώτου μέρους ο Τέρι Ταρπέι βοήθησε την ομάδα του όσο βρισκόταν… πεσμένη, κάνοντας σωστά τα «μικρά» πράγματα και ένα «ξέσπασμα» του Φουρνιέ (τρίποντο από τη γωνία και κάρφωμα) διαμόρφωσε το γρήγορο 11-0, που «ροκάνισε» την απόσταση (47-37, ημίχρονο). Να σημειώσουμε πως η Ισπανία είχε 22 πόντους ύστερα από 10 γαλλικά λάθη, τιμωρώντας τους αντιπάλους της στο έπακρο.

Επέστρεψε η Γαλλία, «απάντησε» άμεσα η «φούρια ρόχα», με τον Ρούντι να βάζει το… κερασάκι

Το γαλλικό σερί έφτασε το 16-0 και αίφνης οι ισορροπίες του τελικού άλλαξαν (47-42 στο 22′). Οι Ισπανοί δεν είχαν «αντίδοτο» στο μαρκάρισμα του Γκερσόν Γιαμπουσέλε και ο πάουερ φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε διψήφιος (11π.) ρίχνοντας τη διαφορά στο τρίποντο (49-46 στο 23′). Ωστόσο, μετά το τάιμ άουτ του Σκαριόλο οι παίκτες του άλλαξαν… τσιπάκι άμεσα. Έγιναν ξανά υπομονετικοί στην επίθεση τους, έβαλαν τα κορμιά τους πιο δυνατά στην άμυνα και με ένα 9-0 σερί πήγαν στο +12 (58-46 στο 25′). Κάπου εκεί οι Έλληνες στην “Mercedes Benz Arena” έκαναν αισθητή την παρουσία τους, φωνάζοντας «Ελλάς, Ελλάς», με όλους τους δημοσιογράφους να τους τραβούν βίντεο, στην… ευχάριστη παρένθεση του τελικού. Στα του αγώνα, η «φούρια ρόχα» είχε 2/8 3π. στην επανάληψη και οι «τρικολόρ» προσπάθησαν να επιστρέψουν και πάλι (63-57), αλλά ο Ρούντι Φερνάντεθ βρήκε στόχο πίσω από τη γραμμή, ο Ουσμάν Γκαρούμπα «φιλοδώρησε» με ένα μπλοκ τον Έλι Οκόμπο και η κατάσταση δεν άλλαξε δραματικά (66-57 στο 30′).

Ισπανική… δυναστεία

Ένα άστοχο τρίποντο του Φερνάντεθ έβαλε… φωτιά στον τελικό. Βλέπετε, η μπάλα χτύπησε στο σίδερο και κατέληξε στα χέρια του Γκαρούμπα, όμως ο χρόνος δεν ανανεώθηκε, γεγονός που οδήγησε σε λάθος τους Ισπανούς και τους έκανε έξαλλους. Μάλιστα, ο Σκαριόλο χρεώθηκε τεχνική ποινή, ενώ δικαίως διαμαρτυρόταν βλέποντας τη φάση στο cube (32′). Φαίνεται πως αυτό το περιστατικό πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους παγκόσμιους πρωταθλητές, οι οποίοι βρήκαν άλλους 5π. του Χουάντσο και ακόμα δύο σπουδαίες άμυνες του Γκαρούμπα (73-63 στο 35′). Οι Γάλλοι τα είχαν… χαμένα, με τον Γκομπέρ σταθερά «σκιά» του εαυτού του στο μεγαλύτερο παιχνίδι του τουρνουά και ο Λορένζο Μπράουν «φτάνοντας» το double – double (11π., 10ασ.) έστειλε την Ισπανία στο +12 (80-68 στο 37′). Οι «μπλε» έψαχναν ένα… θαύμα, όμως αυτή τη φορά η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους, όπως στο νοκ – άουτ με την Τουρκία και τον προημιτελικό με την Ιταλία. Η σπουδαιότερη δυναστεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ έκανε ξανά του… κεφαλιού της και «σφράγισε» την κορυφή του Eurobasket 2022 με ένα τρίποντο του Αλμπέρτο Ντίαθ (85-70 στο 39′). Για την ιστορία, η «φούρια ρόχα» έφτασε στο 4ο χρυσό της σε Eurobasket με σκορ 88-76, απέναντι στην ομάδα του Κολέ που έμοιαζε ανήμπορη να γυρίσει το παιχνίδι.

Τα Δεκάλεπτα: 23-14, 47-37, 66-57, 88-76.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

Πηγή: sdna.gr

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X