Γρήγορη, πιεστική με σύγχρονο μπάσκετ η νέα ΑΕΚ του Ηλία Καντζούρη

Γρήγορη, πιεστική με σύγχρονο μπάσκετ η νέα ΑΕΚ του Ηλία Καντζούρη
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος σχολιάζει το πρώτο φιλικό της ΑΕΚ και τι είδε από τους νέους παίκτες

Επιτέλους χθες, είχαμε μια πρώτη γεύση από την ομάδα που ετοιμάζει ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ, στην φιλική νίκη επί του Λαυρίου.

Πραγματικά είναι ασήμαντο όμως ότι κέρδισε, το ίδιο θα ήταν και αν έχανε, αφού σε αυτό το κομμάτι της προετοιμασίας άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο Ηλίας Καντζούρης. Καλό είναι αυτό να το θυμόμαστε και στα επόμενα φιλικά, καθώς εκτός από τις απουσίες που έχει η ΑΕΚ, είναι περίοδος δοκιμών έτσι και αλλιώς.

Τι είδαμε

Επειδή το παιχνίδι δεν ήταν τηλεοπτικό και εκτός από τον κόσμο που ήρθε στο γήπεδο, οι περισσότεροι δεν έχουν εικόνα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια περιγραφή για αυτά που είδαμε. Καταρχάς, η ΑΕΚ δεν είχε στην διάθεση της τους Μάντσεν, ΜακΓκρίφ, Κόνιαρη, Ξανθόπουλο, ενώ παρόλο που είχαν λίγες προπονήσεις, έπαιξαν κανονικά οι Φρέιζιερ και Στρέλνιεκς. Ο Ηλίας Καντζούρης ξεκίνησε με τους Φρέιζιερ στον άσο, Παπαδάκη στο ‘2’, Γουίλιαμς στο ‘3’, Περσίδη στο ‘4’ και Μίτσελ στην θέση του σέντερ. Επιβεβαιώνεται και αυτό που είχαμε γράψει εξαρχής ότι ο Γουίλιαμς θα παίξει αρκετά λεπτά ως φόργουορντ, καθώς ο κόουτς Καντζούρης τον ξέρει καλά και πιστεύει ότι μπορεί να αποδώσει καλά σε αυτήν την θέση.

Συνήθως σε τέτοιο πρώιμο στάδιο της προετοιμασίας η ομαδική λειτουργία σε άμυνα και επίθεση είναι λίγο πίσω, οι περιστροφές δεν δουλεύουν σωστά, πράγματα δηλαδή πολύ φυσιολογικά. Από την άλλη είδαμε και κάποια από τα χαρακτηριστικά που θα έχει η φετινή ΑΕΚ. Γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση, προσπάθεια για transition και επίθεση στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα με μερικά side pick n roll. Υπήρξαν plays για να βγαίνουν να σουτάρουν κυρίως οι Στρέλνιεκς και Γουίλιαμς, ενώ και ο Φρέιζιερ έστησε πολλά πικ εν ρολ και ανάλογα τι του έδινε η άμυνα, αποφάσιζε τι θα κάνει. Στην άμυνα υπήρξε μια προσπάθεια πίεσης, με άρνηση στην πρώτη πάσα και γενικά υψηλή ένταση. Η αλήθεια είναι ότι σε μερικά κομμάτια του αγώνα, υπήρξε δυσλειτουργία που έδωσε την δυνατότητα στο Λαύριο να επιστρέφει από διψήφιες διαφορές, αλλά για αυτό είναι τα φιλικά, για να βλέπει ο προπονητής τι χρειάζεται βελτίωση.

Ποιοι ξεχώρισαν

Επειδή λοιπόν, ήταν το πρώτο φιλικό και δεν μπορούμε να κρίνουμε ομαδικά, ας πούμε μερικά πράγματα για κάποιους παίκτες. Ξεκινώντας από τον Φρέιζιερ να πούμε ότι είχε καλές και κακές στιγμές. Είναι ένα ζήτημα η μετάβαση του στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ και θα του πάρει λίγο χρόνο για να μάθει πότε πρέπει να σουτάρει και πότε να πασάρει.

Γρήγορη, πιεστική με σύγχρονο μπάσκετ η νέα ΑΕΚ του Ηλία Καντζούρη

Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για έναν καθαρό play maker, που έχει το απρόβλεπτο στο ρεπερτόριο του. Ένα κύριο χαρακτηριστικό του και κάτι που θέλει ο Ηλίας Καντζούρης από τον Φρέιζιερ είναι το leadership στο παρκέ, να καθοδηγεί την ομάδα και να μην κρύβεται στα δύσκολα. Χθες με το σκορ στο 72-72, σχεδόν ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα, πήρε την ευθύνη και ευστόχησε σε τρίποντο μετά από σκριν στην μπάλα, και έδωσε πλεονέκτημα νίκης στην ΑΕΚ. Επειδή θα είναι σημαντικό κομμάτι της νέας ΑΕΚ, η απόδοση του θα κρίνει πολλά για την καλή πορεία της ομάδας.

Για τον Στρέλνιεκς δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Όλοι τον ξέρουμε, ξέρουμε τι μπορεί να δώσει και πόσο ποιοτικός είναι. Εχθές, σε έναν αγώνα που τον έπαιξε κυριολεκτικά σβηστός, έβαλε 16 πόντους με 4/6 τρίποντα. Το σημαντικότερο, όταν η ΑΕΚ είχε ένα μπλακ άουτ στο 3ο δεκάλεπτο και είχε να σκοράρει σχεδόν 6 λεπτά, με αποτέλεσμα το Λαύριο να καλύψει διψήφια διαφορά και να περάσει μπροστά, πέτυχε 11 συνεχόμενους πόντους με 3/3 τρίποντα και ένα φλόουτερ για να φέρει την Ένωση και πάλι σε θέση οδηγού. Τεράστια υπόθεση για την ΑΕΚ, η παρουσία του Λετονού, όπου σε σχήμα μαζί με τον Φρέιζιερ, δηλαδή 2 γκαρντ που έχουν την δυνατότητα και να δημιουργήσουν αλλά και να εκτελέσουν, θα είναι το δυνατό σημείο της ομάδας φέτος. Άλλωστε και ο Ηλίας Καντζούρης πιστεύει ότι οι αγώνες κρίνονται από τα γκαρντ, για αυτό σε αυτήν την θέση έχει γεμίσει η ομάδα.

Γρήγορη, πιεστική με σύγχρονο μπάσκετ η νέα ΑΕΚ του Ηλία Καντζούρη

Εξαιρετικός ήταν και ο Ακίλ Μίτσελ, ένας παίκτης πολύ ποιοτικός, που προσφέρει και στις 2 μεριές του παρκέ. Η ΑΕΚ τον εκμεταλλεύτηκε, είτε παίζοντας πικ εν ρολ, όπου τέλειωνε τις φάσεις, είτε βγάζοντας τον στο ποστ που είναι και ο κύριος τρόπος επίθεσης του. Στο πρώτο του παιχνίδι, έκανε νταμπλ-νταμπλ με 16 πόντους και 11 ριμπάουντ και έδειξε ότι θα είναι από τους σκόρερ της ομάδας φέτος.

Ο Κένι Γουίλιαμς αγωνίστηκε περισσότερο από όλους τους παίκτες της ΑΕΚ εχθές και παρόλο που ήταν άστοχος για τα δεδομένα του (1/4 τρίποντα) είναι ένας καλός 3&D παίκτης. Το να παίρνει τα σκριν και να βγαίνει να εκτελεί το ξέραμε ήδη, τον είχαμε δει να το κάνει με τον Κολοσσό. Προσωπικά με εντυπωσίασε η προσήλωση του στην άμυνα και το πόσο πιεστικός ήταν, καθώς μπορεί να μαρκάρει εύκολα τρεις θέσεις. Είναι σημαντικό μια ομάδα να έχει παίκτες που να είναι ισορροπημένοι σε άμυνα και επίθεση.

Ο Νίκος Περσίδης αγωνίστηκε αναγκαστικά στο ‘4’ αφού αυτήν την στιγμή με τις απουσίες που υπάρχουν, δεν υπήρχαν πολλοί και έδειξε αυτό που περιμέναμε και αυτό που χρειάζεται η ομάδα. Ένας παίκτης που όταν κληθεί από τον πάγκο θα δώσει ενέργεια στην άμυνα, ενώ στην επίθεση, ο ρόλος του ήταν είτε να παίρνει τα σποτ τρίποντα, είτε να επιτίθεται στο close out. Αν μπορέσει να είναι αποτελεσματικός στα ελεύθερα σουτ που σίγουρα θα βρίσκει, θα είναι μια καλή λύση από τον πάγκο.

O Παπαδάκης ξεκίνησε στο ‘2’, έπαιξε και για κάποιο λεπτά ως άσος, δεν πήρε πολλές προσπάθειες, ενώ είχε και προβληματάκια στην άμυνα, έβαλε το τριποντάκι του, χρειάζεται δουλειά ακόμα.

Αυτά ως μια πρώτη εικόνα του πρώτου φιλικού, δεν ενδείκνυται για πολλά συμπεράσματα καθώς από την μία είναι μόλις το πρώτο φιλικό, από την άλλη η ΑΕΚ έχει απουσίες που σε κανονικές συνθήκες θα έχουν σημαντικό ρόλο στα σχέδια του Ηλία Καντζούρη. Κρατάμε μόνο ότι δουλεύει σωστά και αυτό που θέλει να παίξει ως ομάδα είναι ωραίο και σύγχρονο.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X