Οι αλήθειες του Σιντιμπέ και το... transfermarkt

Οι αλήθειες του Σιντιμπέ και το... transfermarkt
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τη μεταγραφή του Γάλλου παγκόσμιου πρωταθλητή Τζιμπρίλ Σιντιμπέ και τους ανούσιους πανηγυρισμούς...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η μεταγραφή του Τζιμπρίλ Σιντιμπέ είναι η πιο σημαντική μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα. Είναι μεγαλύτερη και από αυτή του Μαρσέλο για συγκεκριμένους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω και αυτό δεν είναι ούτε αιχμή, ούτε κόμπλεξ για την άφιξη του Βραζιλιάνου που το βιογραφικό του είναι τεράστιο και από την πρώτη στιγμή σημείωσα ότι είναι τρομερή για τα ελληνικά δεδομένα.

Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι ο Σιντιμπέ, εν ενεργεία Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής είναι σε καλύτερη ηλικία. Στα 30 του και όχι στα 34 που είναι ο παίκτης του Ολυμπιακού. Ξεκαθαρίζω ότι ο Μαρσέλο μπορεί να έρθει και να κάνει πλάκα στην Ελλάδα. Να μη βλέπει καν τον όποιο αντίπαλό του.

Η δεύτερη είναι η ηλικία του. Ο Μαρσέλο είναι δεδομένο πως ήρθε με την τελευταία τριετία να έχει παίξει 23 ματς (15 πρωταθλήματος), 19 ματς (τα 16 για το πρωτάθλημα) και 18 ματς (τα 12 για το πρωτάθλημα). Πέρσι δε έπαιξε τρία ματς σε όλο το 90λεπτο και πρόπερσι εφτά. Από την άλλη ο Σιντιμπέ στο ίδιο ακριβώς διάστημα αγωνίστηκε σε 28 αγώνες (τους 25 στην Πρέμιερ Λιγκ), 34 αγώνες (τους 30 στη Λιγκ 1) και 26 (τους 17 στη Λιγκ 1). Είναι δηλαδή πιο ενεργός.

Διαφορά υπάρχει ακόμα και στο συμβόλαιο. Όχι στα λεφτά αλλά στη διάρκεια. Ο Ολυμπιακός πρόσφερε 1+1 σε έναν παίκτη που σκεφτόταν μέχρι και να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, σύμφωνα με όσα έγραφε η Marca στις 18 Αυγούστου. Η ΑΕΚ πρόσφερε κλειστό διετές στον Σιντιμπέ. Και τα χρήματα για να πάμε και στο προκείμενο δεν έχουν τεράστια διαφορά. Τρία εκατ. ευρώ έλεγαν ότι θα δώσουν στον Μαρσέλο για τα δύο χρόνια (αν παίξει και δεύτερο), στα 2,5 είναι το συνολικό deal των «κιτρινόμαυρων» με το Γάλλο.

Η αλήθεια στις δηλώσεις και ο ρόλος του Αλμέιδα

Αυτό που μου έκανε τεράστια εντύπωση ήταν οι δηλώσεις του Σιντιμπέ. Δεν κρύφτηκε πίσω από χαζές και ανούσιες κολακείες. Δεν δίστασε να πει ότι η Ελλάδα δεν ήταν στις «επιλογές» του όταν τον πλησίασε η ΑΕΚ πριν από 1,5 μήνα: «Η ΑΕΚ επικοινώνησε μαζί μου πριν από ενάμιση μήνα μέσω του μάνατζέρ μου. Η Ελλάδα δεν ήταν η προτεραιότητά μου. Μετά μου εξήγησαν το όλο πρότζεκτ, μου μίλησαν για το καινούργιο γήπεδο, την τρέλα των οπαδών και τον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος και όλα αυτά μου έδωσαν το κίνητρο για να έρθω».

Τεράστιο ρόλο στο να πει το «ναι» έπαιξε ο Ματίας Αλμέιδα, όπως και στην περίπτωση του Ντομαγκόι Βίντα, αλλά και σε αυτή του Ορμπελίν Πινέδα. Είναι «όπλο» για την ΑΕΚ που έχει μία τόσο σημαντική προσωπικότητα στον πάγκο της. Που επιδιώκει την προσωπική επαφή για να ξέρει με ποιον έχει να κάνει. Που έχει άποψη για τις μεταγραφές και για τον χαρακτήρα του παίκτη: «Μίλησα με τον προπονητή. Είναι ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Μιλήσαμε για ποδόσφαιρο, αλλά και για πράγματα εκτός ποδοσφαίρου. Με ρώτησε για την οικογένειά μου, συνολικά για το περιβάλλον μου. Ο τρόπος που μου μίλησε είναι πολύ σημαντικός για εμένα». Για φανταστείτε να είχε στον πάγκο τον… Γιαννίκη η ΑΕΚ και να έπρεπε να μιλήσει ο Σιντιμπέ μαζί του. Τεράστια υπόθεση ο «Πελάδο». Τι θα καταφέρει στο χορτάρι θα το δούμε από τα αποτελέσματα… Αλλά τώρα ήταν «όπλο» στις τρεις πιο κομβικές μεταγραφές της ομάδας.

Ο Σιντιμπέ μίλησε και για τους στόχους: Πρωτάθλημα και Champions League. Μίλησε για δουλειά με σεμνότητα και ταπεινότητα: «Πρέπει να είμαστε σεμνοί και ταπεινοί και να μη σταματάμε να δουλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας». Πολύ καλό σημάδι και αυτό… Μακάρι να μην είναι μόνο λόγια. Προσωπικότητα και ικανότητες έχει τεράστιες…

Το παραμύθι του transfermarkt

Μία… λούμπα που πέφτουν αρκετοί είναι το transfermakt και τα όποια οικονομικά στοιχεία προκύπτουν μέσω αυτού. Ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Την είχε στα πέντε τελευταία πρωταθλήματα. Η ΑΕΚ το 2018 είχε την τρίτη (τη… μισή από τον Ολυμπιακό και ήταν πίσω κατά 17 εκατ. ευρώ από τον Πάοκ), αλλά πήρε το πρωτάθλημα. Την ίδια χρονιά ο Παναθηναϊκός είχε την τέταρτη μεγαλύτερη, αλλά τερμάτισε 11ος!

Την επόμενη χρονιά ο Πάοκ είχε μικρότερη χρηματιστηριακή αξία, αλλά πήρε το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός που είχε την πέμπτη, τερμάτισε… 8ος πίσω και από τη Λαμία που είχε τη δεύτερη μικρότερη χρηματιστηριακή αξία του πρωταθλήματος. Πέρσι η ΑΕΚ είχε την τρίτη καλύτερη χρηματιστηριακή αξία, αλλά δεν βγήκε Ευρώπη! Με μπάτζετ μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ.

Επειδή λοιπόν τώρα κάποιοι πανηγυρίζουν επειδή με τον Σιντιμπέ έχουμε τη δεύτερη καλύτερη χρηματιστηριακή αξία συνολικά θα πω ότι αυτά τα νούμερα δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Η ΑΕΚ για παράδειγμα έχει τη μισή από αυτή που έχει ο Ολυμπιακός, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έχουν οκτώ παίκτες παραπάνω και πολλούς «παρκαρισμένους». Χώρια που η εικόνα τους είναι απογοητευτική.

Μπάλα δεν παίζουν τα νούμερα στα χαρτιά. Η χρηματιστηριακή αξία του Ολυμπιακού ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη της Μακάμπι Χάιφα έξι φορές μεγαλύτερη της Σλόβαν Μπρατισλάβας, εφτά φορές μεγαλύτερη του Απόλλωνα Λεμεσού, λίγο μεγαλύτερη της Ναντ και δεκαπλάσια του Αστέρας Τρίπολης! Καμία ομάδα όμως από τις προαναφερόμενες δεν κατάφερε να κερδίσει.

Το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να μπορέσει να δουλέψει ο Αλμέιδα όπως θέλει και όπως πρέπει. Να δούμε πράγματα στον αγωνιστικό χώρο που θα βγαίνουν μέσα από δουλειά. Για παράδειγμα τρία στοιχεία που έχει δουλέψει και βγαίνουν είναι η πίεση ψηλά, η ανάκτηση της μπάλας και η φυσική κατάσταση.

Δεν έχουμε δει ακόμα συνδυαστικό ποδόσφαιρο, αλλά αυτό μπορεί ο «Πελάδο» να το άφησε εσκεμμένα για πιο μετά… διότι δεν είχε όλα τα υλικά στα χέρια του όταν πήγε στην Ολλανδία. Εκεί λοιπόν λογικά σκεπτόμενος επέλεξε να μαζέψει τα περσινά ασυμμάζευτα και δείχνει να το έχει καταφέρει… Στήριξη χρειάζεται και υπομονή.

ΥΓ: Για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ σαν εργολαβία έχει πάρει 21.925.894 €, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η Περιφέρεια στη δημοσιότητα. Για ένα έργο που έχει φτάσει τα 81 εκατ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ (κάντε τον υπολογισμό να δείτε που έχει φτάσει το έργο) και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί! Ας σκούζουν όσο θέλουν οι αλλόθρησκοι με την κωμική προπαγάνδα τους μαζί με κάτι «αστείους» οικονομολόγους της πλάκας που έχουν γίνει προσωπικοί φίλοι του Γαβαθιώτη…

ΥΓ 2: Την Κυριακή έχει ντέρμπι στη Λεωφόρο. Η ΑΕΚ πρέπει να πάει για να κερδίσει. Για αυτή τη χρονιά που ξεκίνησε και την προσπάθεια που γίνεται. Όχι για να κλείσει κάποιο στόμα. Αυτά έκλεισαν μετά το διασυρμό ορισμένων στην υπόθεση του Σιδηρόπουλου.

ΥΓ 3: Εκπληκτική η «συμμαχία» στα πράσινα και στα ερυθρόλευκα μέσα. Τα… επίσημα. Προϊόν της συνεργασίας του Γιάννη και του Βαγγέλη…

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X