Ο «στρατηγός» στην ΑΕΚ, η πρεμιέρα του Δομάζου με τα «κιτρινόμαυρα» (VIDEO)

Ο «στρατηγός» στην ΑΕΚ, η πρεμιέρα του Δομάζου με τα «κιτρινόμαυρα» (VIDEO)

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1978 οι Ελληνες φίλαθλοι είδαν για πρώτη φορά τον μεγάλο Μίμη Δομάζο με τη φανέλα της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ζούσε μία πολύ ιδιαίτερη Κυριακή. Μία Κυριακή που στη συνέχεια θα αποδεικνυόταν ότι ήταν απλά η αρχή μιας νέας εποχής, πολύ διαφορετικής από ό,τι είχε συνηθίσει ο κόσμος των ελληνικών γηπέδων έως τότε.

Ήταν 3 Σεπτεμβρίου του 1978 και άρχιζε το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Μετά από ένα θυελλώδες μεταγραφικό καλοκαίρι, κάποιες από τις «σημαίες» των ελληνικών ομάδων είχαν αλλάξει… κοντάρια: ο Μίμης Δομάζος μετά από δύο δεκαετίες ηγετικής παρουσίας και λαμπρής καριέρας στον Παναθηναϊκό, ανήκε πια στην ΑΕΚ, ενώ ο καλύτερος συμπαίκτης και φίλος του όλα αυτά τα χρόνια στη Λεωφόρο, ο Αντώνης Αντωνιάδης, είχε μετακομίσει στον Ολυμπιακό. Παράλληλα, ο Γιώργος Δεληκάρης μετά από σχεδόν μία δεκαετία τεράστιας καριέρας στον Πειραιά, είχε πια ντυθεί στα πράσινα. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν πια μία υπόθεση αφοσίωσης στη φανέλα, αλλά ένα επάγγελμα που δεν θα διέφερε στο εξής και πολύ από όλα τα άλλα.

Ο Δομάζος είχε κλείσει ήδη τα 36 του χρόνια και από καιρό είχε αρχίσει να έχει σοβαρές διαφορές με την τότε διοίκηση του Παναθηναϊκού. Η προσωπική φιλική του σχέση με τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλο αλλά και το γεγονός ότι προπονητής της Ενωσης ήταν πια ο Φέρεντς Πούσκας –που, με ηγέτη της ομάδας τον Δομάζο, είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971- συντέλεσαν στο να γίνει η μεγάλη αυτή μετακίνηση.

Ο ποδοσφαιριστής είχε εισπράξει το ποσό του 1,3 εκατομμυρίου δραχμών, αν και ο ίδιος δήλωνε ότι έχει αφήσει εν λευκώ στον πρόεδρο της ΑΕΚ την απόφαση για την αμοιβή του για ένα χρόνο συμβολαίου. Ο Μπάρλος, όταν ρωτήθηκε, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «μπορεί να του πάρω και κανένα… αεροπλάνο».

Καθοριστικός με το «καλημέρα»

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1978 η ΑΕΚ έκανε πρεμιέρα στο ξερό γήπεδο του Αιγάλεω και νίκησε με 2-0, ξεκινώντας έτσι την προσπάθειά της να ανακτήσει τα πρωτεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς ήταν η νταμπλούχος την προηγούμενη σεζόν. Σε αυτή την πρώτη του συμμετοχή σαν σήμερα, ο Δομάζος είχε βάλει τη σφραγίδα του στη νίκη της ΑΕΚ αφού από τα δικά του πόδια ξεκίνησαν τα δύο γκολ.

Το πρώτο ήρθε στο 48’, όταν ο νεοαποκτηθείς Μίμης βρήκε με σέντρα ακριβείας τον Θωμά Μαύρο που με ψύχραιμο σουτ άνοιξε το σκορ. Το ματς ήταν πια… υπό έλεγχο και το 2-0 έγινε στο 67’ από μια φάση που ξεκίνησε ο Δομάζος και κατέληξε σε σέντρα του αείμνηστου Τάσου και κεφαλιά του Μπάγεβιτς στα δίχτυα. Στο τέλος του απογεύματος ο μεγάλος πρωταγωνιστής αποθεώθηκε από τους οπαδούς της ΑΕΚ και δήλωσε συγκινημένος για αυτές τις εκδηλώσεις, διαβεβαιώνοντας πως αγωνίστηκε με τη νέα του ομάδα σαν να ανήκε σε αυτήν 20 χρόνια!

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον αγώνα του Αιγάλεω: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου (78′ Κώτσος) Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Μπάγεβιτς (70′ Λ. Παπαδόπουλος) Δομάζος, Μαύρος.

Στο τέλος της σεζόν η ΑΕΚ έκανε μία μεγάλη αντεπίθεση στο δεύτερο γύρο με τον Ανδρέα Σταματιάδη στον πάγκο της και τελικά έφτασε στο μπαράζ με τον Ολυμπιακό, όπου κατέκτησε τον τίτλο χωρίς αγώνα, αφού οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν. Ο Μίμης Δομάζος έγινε πρωταθλητής και με την ΑΕΚ, μετά από εννέα τίτλους με τον Παναθηναϊκό. Λίγες εβδομάδες αργότερα θα γινόταν θεσμός το επαγγελματικό πρωτάθλημα και η νεοσύστατη ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήρθε στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη που κάλεσε τον Δομάζο να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα με την οποία την είχε ταυτίσει.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X