Το παρασκήνιο της απόκτησης Φρέιζιερ και αυτά που θα προσφέρει στην ΑΕΚ

Το παρασκήνιο της απόκτησης Φρέιζιερ και αυτά που θα προσφέρει στην ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ και τι πρέπει να περιμένουμε από αυτόν

Μπορεί να άργησε από το συνηθισμένο τέμπο που μας είχε μάθει η ΑΕΚ, κάνοντας μια μεταγραφή ανά εβδομάδα, αλλά άξιζε τον κόπο η υπογραφή του Τιμ Φρέιζιερ. Άλλωστε και οι άνθρωποι της ομάδας διεμήνυαν ότι δεν θα βιαστούν για να αποφασίσουν, αφού ήθελαν να είναι 100% σίγουροι για την απόφαση τους.

Το παρασκήνιο της απόκτησης Φρέιζιερ

Τελικά ο εκλεκτός του Ηλία Καντζούρη ήταν ο Τιμ Φρέιζιερ, ένας παίκτης αρκετά γνωστός, με μεγάλη εμπειρία από το ΝΒΑ. Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο στην υπόθεση, που δείχνει και πόσο σωστά κινήθηκε η Ένωση. Στον παίκτη είχε γίνει μια κρούση πριν από περίπου 25 μέρες, όμως τότε έψαχνε συμβόλαιο σε ομάδα ΝΒΑ και δεν μπήκε καν στην συζήτηση. Με αυτήν όμως την επαφή η ΑΕΚ είχε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον παίκτη και τον μάνατζερ του, κάτι που βοήθησε στην συνέχεια. Πριν λίγες μέρες πήρε την απόφαση να έρθει να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη και η ΑΕΚ το έμαθε πολύ πριν βγει στην αγορά, ώστε να πάρει και άλλες προτάσεις που θα δυσκόλευαν το έργο της. Υπήρξαν διαπραγματεύσεις για μέρες, με την ΑΕΚ να έχει και άλλη μια λύση στο τραπέζι που επίσης μιλούσε μαζί του, αλλά αποφάσισε να τα δώσει όλα για τον Φρέιζερ. Τελικά ξημερώματα Τετάρτης έστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιο του και έτσι έκλεισε και η τελευταία θέση ξένου στην ΑΕΚ.

Κλασικός playmaker

Ο Φρέιζιερ είναι μικροκαμωμένος (1.83) αλλά εξαιρετικά ευέλικτος και γρήγορος στα πόδια. Η έλλειψη μεγέθους, τον ανάγκασε να βρει άλλους τρόπους στο παρκέ για να αναπτύξει το παιχνίδι του και να γίνεται αποτελεσματικός για την ομάδα του. Κλασικός playmaker, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της πάσας, εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, χρησιμοποιεί αρκετές προσποιήσεις για να ξεπερνάει τους αντιπάλους του.

Το βασικό επιθετικό όπλο του είναι το πικ εν ρολ. Στο 39.2% τον επιθέσεων του, επιλέγει να πάρει σκριν από τον ψηλό και μετά να σκοράρει δημιουργώντας το δικό του σουτ. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ειδικά για την Ευρώπη, για αυτό θα έχει σημασία πόσο αποτελεσματικός θα είναι σε αυτού του είδους το παιχνίδι που θα αποτελεί και τη βασική επιλογή του Ηλία Καντζούρη.

Αν δεν μπορεί να σκοράρει ο ίδιος είναι εξαιρετικός σε drive n kick καταστάσεις, όπου βρίσκει ελεύθερους συμπαίκτες στην περιφέρεια. Είναι βέβαιο ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ θα απολαύσουν ωραίες πάσες, καθώς έχει την ικανότητα να βρίσκει γραμμές πάσας εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο δεύτερος πιο συχνός τρόπος επίθεσης είναι και αυτός που ζητούσε η ΑΕΚ από τον τελευταίο ξένο της, δηλαδή το ένας εναντίον ενός. Ο Φρέιζιερ, εκτελεί σε καταστάσεις απομόνωσης το 15.6% των προσπαθειών του, χρησιμοποιώντας την ταχύτητα του, καθώς και την ικανότητα του στην τρίπλα.

Ένα σημαντικό στοιχείο, αν αναλογιστούμε ότι κανένας από τους περιφερειακούς της Ένωσης, δεν μπορεί να δημιουργήσει από μόνος του το δικό του σουτ και ήταν κάτι που έλειπε από το σύνολο των χαρακτηριστικών των παικτών του ρόστερ.

Το σουτ του Φρέιζιερ είναι μια περίεργη υπόθεση που κανείς δεν ξέρει ακριβώς πως να το χαρακτηρίσει. Ο Αμερικανός γκαρντ τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε ομάδες, που τον χρησιμοποιούσαν σε μικρά διαστήματα του αγώνα, κυρίως όταν είχε κριθεί η υπόθεση νίκη. Αυτό για έναν παίκτη σίγουρα επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του και δεδομένα κατεβάζει τα ποσοστά του. Στην καλή του χρονιά στου Πέλικανς που βρισκόταν στο παρκέ για 29 λεπτά, σούταρε με το πολύ καλό 41% από το τρίποντο, ενώ στις τελευταίες του χρονιές είχε γύρω στο 35%.

Σίγουρα δεν είναι ο κλασικός σουτέρ, ούτε ο «σουτέρ-φονιάς» και αυτό φαίνεται από τις λίγες προσπάθειες που εκτελούσε (1.4) διαχρονικά στην καριέρα του. Το θέμα είναι πως αυτό θα μεταφραστεί στην Ευρώπη, που είναι διαφορετικοί οι χώροι και πιο κοντά το τρίποντο. Παρακάτω θα δείτε το shotchart του για τις τελευταίες 3 σεζόν.

Το παρασκήνιο της απόκτησης Φρέιζιερ και αυτά που θα προσφέρει στην ΑΕΚ

Τα ερωτηματικά

Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ένας παίκτης που έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για πρώτη φορά στην Ευρώπη δεν ξέρεις πώς θα προσαρμόσει το παιχνίδι του και πόσο γρήγορα θα αντιληφθεί πώς παίζεται το μπάσκετ εδώ. Από την άλλη ο Φρέιζερ, είναι σε μια ηλικία που έχει πολλά χρόνια εμπειρίας πίσω του και ανέκαθεν ήταν εγκεφαλικός παίκτης, οπότε αυτό μπορεί να τον βοηθήσει στην θητεία του στην ΑΕΚ.

Πέρα από αυτό όμως πρέπει να δούμε και σε τι κατάσταση είναι και πόσο μεγάλη διάθεση για μπάσκετ έχει. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει αγωνιστεί σε μόλις 44 αγώνες και στο λεγόμενο garbage time, όταν είχαν κριθεί τα περισσότερα παιχνίδια. Είναι ένα ζήτημα λοιπόν, πώς από ρολίστας που έβρισκε συμβόλαια στο ΝΒΑ, θα μπορεί να μεταμορφωθεί  εδώ σε ηγέτη της ομάδας. Η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν παίκτη που να έχει εύκολο σκορ και να παίζει κάθετα. Είναι ένα ερωτηματικό αν μπορεί να τα προσφέρει αυτά ο Φρέιζιερ πλέον καθώς είχε αλλάξει το παιχνίδι του μέσα στα χρόνια. Ειδικά στο ντράιβ, δεν συνηθίζει να πηγαίνει μέχρι μέσα στην ρακέτα αλλά είναι εξαιρετικός στο φλόουτερ από τα 3-4 μέτρα.

Συνολικά είναι ένας πολύ καλός παίκτης και καλό όνομα για τα μέρη μας. Ο χρόνος προσαρμογής που θα χρειαστεί και η αποτελεσματικότητα του σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού, θα κρίνουν αν η ΑΕΚ πέτυχε διάνα με την απόκτηση του. Μην ξεχνάμε ότι λόγω μεγέθους, θα έχει σημασία τι παίκτες θα παίζουν δίπλα του και σε τι σχήματα θα τον χρησιμοποιήσει ο κόουτς Καντζούρης.

ΥΓ. Εξαιρετικός ο Γιάνις Στρέλνιεκς στην χθεσινή νίκη της Λετονίας. Επιβεβαίωσε και αυτό που είχαμε γράψει στο κείμενο ανάλυσης του, λέγοντας ότι πλέον η θέση του είναι στον άσσο. Ο Λούκα Μπάνκι τον ξεκίνησε εκεί και έπαιξε σχεδόν όλα τα λεπτά του ως PG εκτός από ένα τρίλεπτο που ανέβηκε στο ‘2’. Πολύ μεγάλη ποιότητα, με 8 πόντους και 8 ασίστ.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Γκέκο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X