Το ολικό λίφτινγκ και τα κριτήρια επιλογής των ξένων της ΑΕΚ

Το ολικό λίφτινγκ και τα κριτήρια επιλογής των ξένων της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Το enwsi.gr αναλύει την ολοκληρωτική αλλαγή στους ξένους της ΑΕΚ και πρόσημο που μπορεί να μπει στην στελέχωση της ομάδας

Με την απόκτηση του Φρέιζιερ η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τις κινήσεις της στους ξένους πάικτες και πλέον έχουμε συμπληρωμένη την εξάδα της σεζόν 2022-23.

Η ΑΕΚ απέκτησε κατά σειρά τους Κένι Ουίλιαμς, Κάμερον ΜακΓκρίφ, Αλεξάντερ Μάντσεν, Ακίλ Μίτσελ, Γιάνις Στρέλνιεκς και τελευταίο ανακοίνωσε τον Τιμ Φρέιζιερ.

Δεν κατάφερε να διατηρήσει την τριάδα

Στο τέλος της περσινή χρονιάς, ήταν δεδομένο ότι η ΑΕΚ δεν θα κρατούσε τους ξένους που ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα, για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Ο Λάνγκφορντ θα πήγαινε στην πατρίδα του για να κάνει εγχείρηση να διορθώσει το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί, ενώ ο Ράουτινς θα σταματούσε το μπάσκετ και θα επέστρεφε στην καθημερινότητα του.

Το διαζύγιο με Γκρίφιν ήταν λυτρωτικό και για τις 2 πλευρές, έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, οπότε έμεναν 3 παίκτες. Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ θα ήθελε να διατηρήσει στο ρόστερ της τους Κολόμ, Χάμερ και Ανγκόλα, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο Κολόμ βρήκε πρόταση από την πατρίδα του και ευκαιρία να επιστρέψει πίσω, ο Ανγκόλα έκανε χρήση της οψιόν και πήγε στην Τουρκία, ενώ ο Χάμερ προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει την εξαιρετική χρονιά που έκανε, προέβαλλε πολύ υψηλές απαιτήσεις και ακόμα δεν έχει βρει ομάδα.

Ξεκίνησε από το μηδέν

Έτσι στην αρχή αυτό που μπορεί να φαινόταν βουνό, ξεκινώντας από το μηδέν ώστε η Ένωση να βρει 6 νέους ξένους, ολοκληρώθηκε αφήνοντας μια γλυκιά γεύση. Η ΑΕΚ απέκτησε παίκτες εγνωσμένης αξίας, ένα κράμα έμπειρων και φιλόδοξων παικτών, που κάποιοι έχουν ποιότητα και οι περισσότεροι είναι καλοί αθλητές. Το αν η φετινή εξάδα είναι αναβάθμιση σε σχέση με την περσινή θα φανεί στο γήπεδο και θα κριθεί από δύο στοιχεία.

Πρώτον, πόσο πολύ ταιριάζουν οι παίκτες στον ρόλο που έχει οραματιστεί ο Ηλίας Καντζούρης για αυτούς και πόσο καλά μπορούν να τον εξυπηρετήσουν. Ο Έλληνας προπονητής φτιάχνει πάντα ομάδες με συγκεκριμένες αρχές που όλοι πρέπει να τις ακολουθούν.

Δεύτερον, το κατά πόσο αυτοί οι παίκτες ταιριάζουν μεταξύ τους και σε συνδυασμό με του Έλληνες του ρόστερ μπορούν να έχουν αλληλοσυμπληρούμενα χαρακτηριστικά. Άλλωστε σε τέτοια σύνολα, στόχος είναι η ώσμωση των διαφορετικών στοιχείων, να βγάλουν στο τέλος ένα συνολικό αποτέλεσμα που θα είναι ανώτερο από τα ατομικά στοιχεία του κάθε παίκτη. Αυτό μπορεί να φανεί μόνο μέσα στο γήπεδο, οπότε οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να είναι πρόωρη και παρακινδυνευμένη.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όταν διαλέγεις 6 νέους ξένους, θα πρέπει να πιάσεις το.. λαχείο για να σου βγουν και οι 6. Σε τέτοιες περιπτώσεις οτιδήποτε πάνω από 50-60% επιτυχία θεωρείται καλό recruiting και ας ελπίσουμε η ΑΕΚ να έχει πετύχει διάνα. Υπάρχουν παίκτες που ξέρεις τι θα σου δώσουν, όπως ο Στρέλνιεκς, ο Γουίλιαμς και ο Μίτσελ, παίκτες που μπορούν να αποτελέσουν έκπληξη όπως ο Μάντσεν, παίκτες στοιχήματα όπως ο ΜακΓρίφ και παίκτες όπως ο Φρέιζιερ, που αν προσαρμοστεί γρήγορα στον τρόπο που παίζεται το μπάσκετ εδώ, μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα.

Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι οι παίκτες αυτοί ήταν εισηγήσεις του προπονητή της ομάδας, Ηλία Καντζούρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 4 από τους 6 ξένους ήταν οι πρώτες επιλογές του Έλληνα τεχνικού, ενώ οι άλλες 2, ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα από τις λίστες που εξέταζε το προπονητικό τιμ. Παράλληλα είναι ίσως και η πρώτη φορά που η ΑΕΚ αποκτάει 2 παίκτες που είχαν συμμετοχή στο ΝΒΑ την ακριβώς προηγούμενη χρονιά, ενώ ταυτόχρονα παίρνει παίκτη που ήταν πενταδάτος σε ομάδα της Ευρωλίγκας, όπως ο Γιάνις Στρέλνιεκς. Μέσα σε όλα αυτά αν συνυπολογίσουμε και το ότι η ΑΕΚ είναι σε ένα άτυπο μνημόνιο για τους γνωστούς λόγους και άρα η δεξαμενή παικτών που έχει να διαλέξει είναι περιορισμένη, τότε μπορούμε να πούμε ότι έγινε καλή δουλειά σε αυτήν την offseason.

Όλα βέβαια θα φανούν στο γήπεδο, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X