Αν ο Μουκουντί «δένει» στο πλάνο του Αλμέιδα, αυτό είναι αρκετό

Αν ο Μουκουντί «δένει» στο πλάνο του Αλμέιδα, αυτό είναι αρκετό

Ο Κώστας Τσίλης κοιτάζει από την σκοπιά του προπονητή της ΑΕΚ, την μεταγραφή του Καμερουνέζου διεθνή στόπερ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είμαι γενικώς της άποψης, πως ο προπονητής ξέρει πάντα καλύτερα. Αν ωστόσο αυτό ίσχυε στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα, μπορεί να είχαμε ακόμα στον πάγκο της ΑΕΚ τον Καρντόσο. Επομένως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Οι προπονητές το κερδίζουν το προνόμιο να θεωρείται πως αυτοί ξέρουν καλύτερα. Με την δουλειά τους, με την συμπεριφορά τους, με τον τρόπο που στέκονται γενικώς απέναντι στην ομάδα. Εμπιστοσύνη λέγεται, με μια λέξη.

Προφανώς και αυτό το προνόμιο δεν είναι κάρτα απεριορίστων διαδρομών, ούτε λευκή επιταγή. Είναι μια διαρκής μάχη των προπονητών για να το κερδίσουν. Η πραγματικότητα πάντως είναι, πως ο Αλμέιδα τις πρώτες μάχες για το προνόμιο αυτό, τις έχει κερδίσει. Τι θα γίνει στη συνέχεια, που εκτός της δουλειάς και της συμπεριφοράς μπαίνουν στο παιχνίδι και τα αποτελέσματα, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Μπορεί όλα να ανατραπούν.

Προς το παρόν όμως, ο Αλμέιδα το έχει κερδίσει με το σπαθί του, να ισχυριζόμαστε πως ο προπονητής ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας, γιατί έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη. Επομένως αν ο Μουκουντί «δένει» και «κουμπώνει» στο πλάνο και στο μοντέλο που έχει ο Πελάδο στο μυαλό του, τότε είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε η ΑΕΚ. Τόσο απλά και χωρίς πολλές αναλύσεις. Και πιστέψτε με, το ίδιο ακριβώς θα έγραφα ακόμα και στο ενδεχόμενο που αντί του Καμερουνέζου, ερχόταν ο Μοντέρο.


Μουκουντί και όχι Μοντέρο

Βεβαίως το γεγονός πως τελικά η ΑΕΚ πήγε στην περίπτωση του Μουκουντί και όχι του Μοντέρο, ισχυροποιεί την θέση πως ο Αλμέιδα ξέρει καλύτερα. Θα μπορούσε ο Αργεντινός υπό την πίεση του χρόνου, να πάει στην περίπτωση του Ισπανού. Αλλά προφανώς δεν του έδενε στο πλάνο του. Όπως και σ’ άλλες περιπτώσεις, ανάλογες του Μοντέρο, είμαι βέβαιος πως θα μπορούσε να πάει και να είχε ξεμπερδέψει νωρίτερα με την μεταγραφή του στόπερ. Ούτε και αυτές όμως «κούμπωναν» σ’ αυτό που ήθελε.

Αν λοιπόν ο Αλμέιδα περίμενε μέχρι και τρείς μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, για να έρθει ο Μουκουντί, προφανώς κάτι έχει δει και κάτι έχει διαβάσει, που του «κολλάει» πολύ καλύτερα σ’ αυτό που θέλει να κτίσει. Αν κάνει ο Καμερουνέζος την δουλειά που θέλει ο Πελάδο, εμάς μας περισσεύει. Και ας είναι πλέον υποχρεωμένος ο προπονητής να βρει μια άμυνα προκάτ, για να βγάλει με ασφάλεια την πρώτη αγωνιστική υποχρέωση με την Λαμία.


Αυτό που έχει μάθει να κάνει

Τον Μουκουντί δεν τον ήξερα και δεν τον είχα παρακολουθήσει. Τουλάχιστον όσο ήξερα τον Βίντα. Παρόλο που μετά το αγγλικό και το ιταλικό, το γαλλικό είναι ένα πρωτάθλημα που μου αρέσει να βλέπω. Ακόμα και αν πρόκειται για ματς, ας πούμε Λανς εναντίον Νις. Είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι αμυντικοί έχουν πάντα να αντιμετωπίσουν δυνατά φορ και πολύ ταχείς μεσοεπιθετικούς. Κάποιοι εξ αυτών, των επιθετικών ή μεσοεπιθετικών, πολύ υψηλού επιπέδου. Σ’ αυτές τις συνθήκες έχει μάθει να λειτουργεί ο Μουκουντί.

Όπως επίσης, έχει μάθει να παίζει και σε τριάδα και σε δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Τα έκανε και τα δυο στην περυσινή σεζόν. Ξεκίνησε αριστερό στόπερ σε δίδυμο μέχρι τα μισά και ολοκλήρωσε ως αριστερό στόπερ σε τριάδα. Και στην τριάδα έπαιξε ως αριστερό στόπερ και ως κεντρικό. Προφανώς σε μια τραγική σεζόν, αλλά για να φτάσει στο σημείο να υποβιβαστεί ίσως η πιο ιστορική ομάδα της Γαλλίας, τότε πολλά έχουν πάει θεόστραβα και όχι μόνο το αν ανταποκρίθηκε καλά στον ρόλο του ένας παίκτης

Αυτό που πρακτικά έχει σημασία για τον Αλμέιδα, είναι πως ο Μουκουντί είναι εξοικειωμένος με τις ιδιαιτερότητες του σχηματισμού με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Που δεν είναι δα και λίγοι. Ενώ έχει και την ετοιμότητα να “κουμπώσει” σε κέντρο άμυνας με δίδυμο, αν και όταν ο Αργεντινός κρίνει πως χρειάζεται να γίνει. Αυτά προς το παρόν μετρούν. Όλα τα υπόλοιπα θα κριθούν στο γήπεδο. Εκεί που είναι ο καθρέφτης όχι μόνο για τον Μουκουντί, αλλά για όλες τις μεταγραφές που έχει κάνει φέτος η ΑΕΚ.


Είναι ένα ερώτημα το πως θα λειτουργήσει συνολικά το παιχνίδι της ομάδας, με δυο βασικούς στόπερ που είναι περισσότερο aggressive και λιγότερο τύπου Τσίγκρινσκι. Αλλά προφανώς και κάπως το έχει φτιάξει στο μυαλό του όλο αυτό ο Αλμέιδα. Και το ξαναγράφω, όλα θα φανούν και φυσικά θα κριθούν μέσα στο γήπεδο.

Η μεταγραφή που δεν πήρε και το κίνητρο

Επίσης ο Καμερουνέζος είναι στα 25 του χρόνια. Με δεδομένη την ηλικία του, το που έπαιζε και το γεγονός πως είναι διεθνής, αν η σεζόν της Σεντ Ετιέν ήταν σούπερ, θα μπορούσε να κτυπήσει μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων. Ειδικά έναν χρόνο πριν την λήξη του συμβολαίου του. Τον πήρε μαζί της όμως, η κατρακύλα της Σεντ Ετιέν. Τώρα όλο αυτό, θα το ψάξει με την ΑΕΚ, χωρίς την αβάντα της λάμψης του γαλλικού πρωταθλήματος. Ωστόσο το κίνητρο για απογείωση της καριέρας του, είναι μπροστά και όχι πίσω του. Στα πόδια του επί της ουσίας και σ’ όσα θα κάνει μέσα στο γήπεδο.

Και φυσικά υπάρχει ήδη μπροστά του το Μουντιάλ. Είναι στις επιλογές της εθνικής Καμερούν, πιθανότατα θα είναι στο Κατάρ. Μεγάλη υπόθεση για τον Μουκουντί και όχι μόνο γι αυτόν. Για τον Πινέδα και για τον Βίντα και για τον Γκατσίνοβιτς και για τον Γιόνσον. Ίσως για διαφορετικούς λόγους. Το κίνητρο τους όμως, είναι τεράστιο. Δεν ξέρω αν η επιλογή να αποκτηθούν μέχρι τώρα μόνο εν δυνάμει μουντιαλικοί ήταν της ΑΕΚ, που θεώρησε πως έτσι κάνει ποιοτική αναβάθμιση ή του Αλμέιδα που γνωρίζει καλά τι σημαίνει για έναν παίκτη να μπαίνει σε αποστολή για Μουντιάλ. Όμως ήταν ποδοσφαιρικά ορθή επιλογή. Και μακάρι να συνεχίσει έτσι, γιατί έχει μπόλικο δρόμο ακόμα στις μεταγραφές.


Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X