Με τα κατάλληλα «υλικά», ο Αλμέιδα θα απογειώσει την ΑΕΚ

Με τα κατάλληλα «υλικά», ο Αλμέιδα θα απογειώσει την ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου επιχειρεί να βάλει ποδοσφαιρικά δεδομένα στο τραπέζι για την ΑΕΚ και την τριάδα του Αλμέιδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ισως μια από τις πλέον πολυφορεμένες ατάκες στον πλανήτη ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια είναι πως τα «τσιμέντα δεν παίζουν μπάλα». Δεν συμφωνώ, καθώς όσοι έχουν μεγαλώσει στη Νέα Φιλαδέλφεια γνωρίζουν πως είχε τη δυναμική να κάνει μια καλή ομάδα να αλλάξει επίπεδο. Βέβαια, το ίδιο γήπεδο είχε γίνει και εκείνο που κατάπινε παικτάκια και ομάδες που δεν άξιζαν για πολλά. Μέχρι να δούμε που θα κάτσει η μπίλια και περιμένοντας τις μεταγραφές, νομίζω πως πρέπει να μιλήσουμε και λίγο ποδοσφαιρικά και με πραγματικά στοιχεία.

Ποιο είναι το πραγματικά νέο στοιχείο που προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι της ΑΕΚ ο Αλμέιδα; Αυτήν την περίφημη διάταξη με τους τρεις στόπερ. Κάποιες φορές το κάνει με λογική του 3-5-2, άλλες φορές (πιο συχνά) με 3-4-2-1. Είναι φανερό, ότι θέλει να πάρει το μέγιστο από τους πολλούς και καλούς χαφ που διαθέτει και με το σωστό μοίρασμα ρόλων και την ποιότητα που υπάρχει, να καλύψει πολλές από τις αδυναμίες που εμφανίζονταν μέχρι και πέρυσι.

Η τριάδα με ξένισε στην αρχή. Τα στόπερ δεν έβγαιναν καλά καλά ούτε αριθμητικά, είχα (και διατηρώ ακόμα για κάποιους) πολλές αμφιβολίες κατά πόσον μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που θέτει η ΑΕΚ. Αλλά βλέπω, πως έχει καλή εφαρμογή στα ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα – έστω και φιλικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό – και επίσης βλέπω πως ολοένα και περισσότεροι προπονητές σε τοπ επίπεδο, επιλέγουν αυτήν την προσέγγιση στις ομάδες τους.

Τούχελ εναντίον Κόντε

Εβλεπα τη ματσάρα της Τσέλσι με την Τότεναμ το απόγευμα της Κυριακής. Τούχελ εναντίον Κόντε, δηλαδή δύο προπονητές που είναι στο τοπ10 παγκοσμίως. Αμφότεροι, παίζουν σταθερά με τριάδα στην άμυνα και μας έδωσαν μέσα από το παιχνίδι πολλές απαντήσεις για ζητήματα που έχουμε ήδη στο μυαλό μας, για το πώς μπορεί να πορευθεί η ΑΕΚ του Αλμέιδα με αυτόν τον τρόπο. Για να προλάβω κάθε εξυπνιτζή, δεν συγκρίνω ούτε τον Αλμέιδα με κανέναν από τα προπονητικά μεγαθήρια, ούτε το ρόστερ της ΑΕΚ με τους παικταράδες των δύο λονδρέζικων ομάδων. Γενικά συμπεράσματα καταγράφω και μόνο.

Πρώτη διαπίστωση. Τόσο ο Τούχελ (με τον Τζέιμς), όσο και ο Κόντε (με τον Ντέιβις), θέλουν στην αμυντικά τριάδα τους ένα στόπερ. Θέλουν έναν παίκτη που θα είναι πιο γρήγορος, πιο δυναμικός και ικανός με την μπάλα στα πόδια από τους συνηθισμένους στόπερ. Στην ΑΕΚ αυτόν το ρόλο έχει αναλάβει επί του παρόντος ο Χατζισαφί, που σε πρώτη φάση δείχνει να ικανοποιεί τον Αλμέιδα με τον τρόπο που αγωνίζεται, καθώς είναι γρήγορος, συνεπής αμυντικά και με συγκέντρωση στο παιχνίδι του.

Δεύτερη διαπίστωση. Ο Τούχελ ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας στη θέση του δεξιού μπακ χαφ τον Λόφτους Τσικ. Δηλαδή, έναν παίκτη που παίζει κατά κύριο λόγο στον άξονα και είναι αρκετά βαρύς μάλιστα. Είχε αριστερά τον δαίμονα Κουκουρέγια, δύο χαφάρες Καντέ και Ζορζίνιο και τον Αγγλο χαφ δεξιά. Δεν μπορώ να πω, ότι του βγήκε. Ο Λόφτους Τσικ δεν έχει ταχύτητα, έκανε εύκολη τη ζωή του Σεσενιόν. Είναι ενδεικτικό, πως όταν αντικαταστάθηκε και πήρε την πλευρά ο Τζέιμς, η Τσέλσι είχε μια κλασική ευκαιρία με δημιουργό τον Αγγλο μπακ και ένα γκολ με σκόρερ τον ίδιο!

Ο ρόλος του Αμραμπατ

Υποσημείωση, πως όταν ο Τζέιμς προωθήθηκε σε ρόλο δεξιού μπακ χαφ, ο Τούχελ έβαλε ξανά μπακ για τρίτο στόπερ και αυτός ήταν ο Αθπλικουέτα. Στην περίπτωση της ΑΕΚ, το θέμα είναι επίκαιρο, δεδομένου πως ο Αλμέιδα ψάχνεται πολύ στα δεξιά. Εσχάτως, δοκίμασε τον Γκατσίνοβιτς, μια κίνηση που έχει δοκιμαστεί από τον Χένες προ ετών, αλλά δεν ξέρω εάν δίνει όσα θέλει μια ομάδα που στα περισσότερα ματς, θα είναι φουλ επίθεση.

Υπό φυσιολογικές εξελίξεις, ο Αλμέιδα θα έχει λογικά σε προτεραιότητα για τη θέση του δεξιού μπακ χαφ τον Αμραμπατ και σε κάποια παιχνίδια που θα θέλει να πάει πιο συντηρητικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει από τους υπάρχοντες Γκατσίνοβιτς ή Ρότα. Βέβαια, διατηρώ ακόμα αρκετά ερωτηματικά κατά πόσον ο Μαροκινός μπορεί να παίζει στα καλούπια ενός τόσο απαιτητικού ρόλου, που θα απαιτεί τρέξιμο πάνω κάτω.

Επτά παίκτες που θα κάνουν επίθεση

Τρίτη διαπίστωση και άκρως σημαντική. Όταν ο Κόντε απαρνήθηκε την τριάδα και έπαιξε με τέσσερις στην άμυνα και φουλ επίθεση (με Κέιν και Ριτσάρλισον δίδυμο στην κορυφή), υπήρχε επιθετική ισχύ με την ποιότητα, αλλά και μεγάλη ανισορροπία αμυντικά που την πλήρωσε στο δεύτερο γκολ της Τσέλσι. Η άμυνα του είχε χάσει τελείως τα μέτρα και τις αποστάσεις της, βρέθηκε ο Τζέιμς εντελώς αφύλαχτος απέναντι στον Γιορίς.

Κλείνω με γενικές διαπιστώσεις για την εφαρμογή της τριάδας και επιστρέφω στα δεδομένα της ΑΕΚ. Είναι ξεκάθαρο, πως για μια ομάδα που θέλει και να παίξει ξανά ποδόσφαιρο αξιώσεων και όχι το κλοτσοσκούφι των τελευταίων ετών, η παρουσία πολλών καλών παικτών δημιουργικά μπορεί να δίνει πολλές και σημαντικές επιλογές. Είναι φανερό, πως στο μυαλό του Αλμέιδα είναι η ΑΕΚ να παίζει στα ματς του μέσου όρου με επτά παίκτες που θα κάνουν επίθεση.

Διαβάστε τη συνέχεια

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X