Ο μύθος του Κώστα Νεστορίδη, έλαμψε για την ΑΕΚ και στη Γαλλία!

Ο μύθος του Κώστα Νεστορίδη, έλαμψε για την ΑΕΚ και στη Γαλλία!

Ακόμα ένα μοναδικό και απαράμιλλο επίτευγμα του Κώστα Νεστορίδη, που για τις εμφανίσεις του στο ματς με τη γαλλική Νις έφτιαξαν ολόκληρο τραγούδι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τον Δεκαπενταύγουστο δεν παίζουμε μπάλα στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν παίζουν οι ελληνικές ομάδες, παίζουν στο εξωτερικό. Η ΑΕΚ, για παράδειγμα, έπαιξε σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια στη Σεβίλλη έναν προκριματικό Τσάμπιονς Λιγκ και έχασε με 2-0. Πολύ πιο παλιά, όμως, είχε δώσει έναν άλλον αγώνα σε ευρωπαϊκό γήπεδο, έναν αγώνα με εντυπωσιακό σκορ και ωραίες «κρυφές» ιστορίες.

Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1956 η ΑΕΚ ολοκλήρωνε την περιοδεία της στη Γαλλία, όπου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, αν και έχασε και στα τρία της ματς από τους επαγγελματίες της Μαρσέιγ (0-2 στις 11/8/56, με τον Κώστα Νεστορίδη να χάνει πέναλτι) της Τουλόν (2-3 στις 12/8/56, με ανατροπή του σκορ στο τελευταίο εικοσάλεπτο από το αρχικό 2-0 υπέρ της ΑΕΚ με δύο γκολ του Νεστορίδη) και της τότε πρωταθλήτριας Γαλλίας Νις με 6-4 στις 15 Αυγούστου!

Σκόρερ και των τεσσάρων γκολ, ο Κώστας Νεστορίδης, ο οποίος είχε πάει στην ΑΕΚ ένα χρόνο πριν από τον Πανιώνιο με «τιμωρία». Δεν είχε δηλαδή τη συγκατάθεση του σωματείου του και έπρεπε να περιμένει δύο χρόνια για να παίξει σε επίσημο αγώνα. Τότε, όμως, οι φιλικοί αγώνες και ειδικά οι διεθνείς ήταν πολλοί, επομένως ο «Νέστορας» αγωνιζόταν συχνά. Και με αυτόν η ΑΕΚ ήταν άλλη ομάδα.

Η Κυπελλούχος Ελλάδας 1956 ξεκίνησε το ταξίδι της με πλοίο από την Πάτρα και μάλιστα έκανε την πρώτη προπόνησή της στη Γένοβα, μία μέρα πριν παίξει στη Μασσαλία. Ανάμεσα στους παίκτες της ΑΕΚ ήταν και ένας του Παναθηναϊκού, ο 23χρονος Κώστας Λινοξυλάκης, ο οποίος συμπαθούσε την ΑΕΚ από μικρός και είχε πολλούς φίλους μέσα στην ομάδα της. Η διοίκηση της Ένωσης ζήτησε τη βοήθειά του και αυτός έκανε τα αδύνατα δυνατά για να πείσει τον τότε ισχυρό άνδρα του Παναθηναϊκού Απόστολο Νικολαϊδη να του επιτρέψει να συμμετάσχει στην τουρνέ της ΑΕΚ. Ο μετέπειτα αντιδήμαρχος Αθηναίων Λινοξυλάκης (που έφυγε από τη ζωή στα 81 του) έπαιξε σε όλα τα ματς με ζηλευτή συνέπεια και η ΑΕΚ, όταν πια επέστρεψε από τη Γαλλία, απέστειλε θερμά ευχαριστήρια στον Παναθηναϊκό.

Στον τελευταίο αγώνα με τη Νις, οι παίκτες της ΑΕΚ έκαναν μια… κομπίνα. Ο Κώστας Νεστορίδης και ο Γιάννης Χανιώτης άλλαξαν νούμερα φανέλας και φόρεσαν το 10 και το 9 αντίστοιχα. Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι που ήξεραν ότι το μεγάλο αστέρι της ελληνικής ομάδας ήταν το Νο 9, έγραψαν ότι τα τέσσερα γκολ τα είχε σημειώσει ο Χανιώτης, ενώ η αλήθεια ήταν ότι τα είχε βάλει ο Νεστορίδης!

Η ΑΕΚ προηγήθηκε 0-2 στο 2’ (από συνδυασμό Πούλη-Χανιώτη και εκτέλεση του Νεστορίδη) και στο 12’ (ξανά Νεστορίδης από πάσα του Κουρτίδη). Ανύπαρκτο πέναλτι στο 19’ και 1-2 από τον Γκονζάλες. Και στο 27’ ο Φουά με κεφαλιά το 2-2. Στο 38’ ο Χανιώτης κέρδισε πέναλτι, αλλά ο Νεστορίδης το εκτέλεσε άουτ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο του β’ ημιχρόνου έγινε 4-2 με τα γκολ του Μπραβό στο 52’ και στο 55’.

Η ΑΕΚ, όμως, αντέδρασε. Στο 57’, παράλληλη πάσα του Λάκη Εμμανουηλίδη και 4-3 ο Νεστορίδης με κοντινό πλασέ. Και στο 77’ το 4-4 από ατομική προσπάθεια και σουτ του ίδιου παίκτη. Η ανωτερότητα, όμως, των γηπεδούχων επισφραγίστηκε με τα γκολ του Νιρμπέργκ στο 80΄και στο 89’.

Μπορεί να έχασε η ΑΕΚ, αλλά θαυμάστηκε από το γαλλικό κοινό και τον γαλλικό τύπο. Ειδικά ο Νεστορίδης έλαμψε και γι’ αυτό το περιοδικό «Αθλητικά Χρονικά» παράφρασε το γνωστό νησιώτικο τραγούδι «Μάτια σαν και τα δικά σου» και το διαμόρφωσε ως εξής προς τιμήν του Κώστα Νεστορίδη: «Πόδια σαν και τα δικά σου δεν τα έχει άλλος κανείς, κι αν θα πας και τη Γαλλία, τέσσερα θα φάει η Νις». Σημειωτέον ότι μεταξύ των θεατών ήταν ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος ήδη είχε ως βάση το παρακείμενο Μονακό.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης, Παραγιός, Λινοξυλάκης, Τσαγγάρης, Πολύζος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Νεστορίδης, Κουρτίδης

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X