O Στρέλνιεκς θα φέρει μυαλό, ποιότητα στην εκτέλεση και θα κάνει τους γύρω του καλύτερους

O Στρέλνιεκς θα φέρει μυαλό, ποιότητα στην εκτέλεση και θα κάνει τους γύρω του καλύτερους
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει αυτά που θα δώσει ο Στρέλνιεκς στην ΑΕΚ, τους τρόπους επίθεσης του και το ερωτηματικό που θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος

Πέρασαν μερικές μέρες από την απόκτηση του Γιάνις Στρέλνιεκς από την ΑΕΚ, μια μεταγραφή που έκανε αίσθηση.

Δεν είναι και λίγο παίκτης με 23 ματς Ευρωλίγκας πέρσι, να έρχεται στην Ένωση, χωρίς να έρχεται από μια κακή χρονιά ή από κάποιο τραυματισμό. Ο Λετονός (32, 1.91) προέρχεται από μια πολύ γεμάτη χρονιά όπου αγωνίστηκε σε 60 αγώνες και βρισκόταν στο παρκέ για περίπου 20 λεπτά. Όπως κάθε φορά, θα δούμε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του, ενώ θα λύσουμε και το ερώτημα της θέσης του.

Ποιότητα που ξεχωρίζει

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να πει κάποιος για τον Στρέλνιεκς είναι ότι ξεχειλίζει από ποιότητα. Ένας παίκτης που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα σε υψηλό επίπεδο, και έχει ένα σημαντικό προσόν. Μπορεί να εκτελεί και να δημιουργεί με την ίδια άνεση, πράγμα σπάνιο, που μόνο γκαρντ μεγάλης κλάσης μπορούν να κάνουν. Για αυτόν τον λόγο θεωρείται ένας κόμπο γκαρντ, αφού μπορεί να παίξει άνετα και playmaker αλλά και στην θέση του shooting guard μαζί με κάποιον άλλο στον άσσο. Στα 32 του χρόνια, είναι πλέον πολύ έμπειρος, ξέρει να διαχειρίζεται καταστάσεις, έχει «κρύο» αίμα στα δύσκολα και μπορεί να απειλήσει με πολλούς τρόπους. Ουσιαστικά έχει όλα αυτά τα στοιχεία που τον κάνουν ένα ολοκληρωμένο ποιοτικό γκαρντ. Ο ρόλος που είχε τόσα χρόνια ήταν ενός high quality role player, ακριβώς γιατι μπορούσε να κάνει λίγο από όλα σε καλό επίπεδο.

Εκπληκτικός στο σουτ

Το στοιχείο που ξεχωρίζει στον Στρέλνιεκς και είναι ίσως το στοιχείο που έχει σε ελίτ επίπεδο είναι το σουτ. Σε όλη του την καριέρα σουτάρει εκπληκτικά από την περιφέρεια, είτε από θέση (spot) είτε μετά από τρίπλα (pull up) είτε βγαίνοντας από σκριν (screen off). Σε 180 ματς Ευρωλίγκας, έχει ποσοστό καριέρας έξω από τα 6,75, γύρω στο 41.5%, ένα εκπληκτικό νούμερο, χωρίς όμως να είναι αυτό που λέμε ο κλασικός σουτέρ, πχ σαν τον Ράουτινς. Σε αυτό βασίζει όλο το παιχνίδι του και αυτή είναι η κύρια απειλή του.

Ο Στρέλνιεκς λοιπόν εκδηλώνει το 31.5% των επιθέσεων του ως χειριστής πικ εν ρολ. Αυτό σημαίνει ότι με την μπάλα στα χέρια, παίρνει σκριν από τον ψηλό της ομάδας και στην συνέχεια εκμεταλλεύεται τον χώρο για να εκτελέσει με το αγαπημένο του σουτ μετά από τρίπλα, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Σε αυτό το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και από αυτό θα επωφεληθούν και πολύ οι ψηλοί της ΑΕΚ, καθώς όταν ο χειριστής πικ εν ρολ είναι καλός στην pull up εκτέλεση και ο ψηλός είναι καλός στο roll, η άμυνα δεν μπορεί να αφήσει κάτι, για να μαρκάρει κάτι άλλο. Έτσι ο Λετονός τραβώντας πάνω του την προσοχή, θα δώσει χώρο στους ψηλούς που θα βυθίζονται στο καλάθι. Εκτός από το σουτ βέβαια, έχει και αξιόπιστο φλόουτερ, ενώ μερικές φορές πάει βαθειά μέχρι το στεφάνι.

Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού του είναι η περιφερειακή εκτέλεση. Ο Στρέλνιεκς εκδηλώνει με σουτ από την περιφέρεια το 24.1% των επιθέσεων του, από catch n shoot καταστάσεις όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Στις περισσότερες τέτοιες καταστάσεις χρησιμοποιείται ώς off ball παίκτης, για να υποστηρίζει τον χειριστή. Κάπως έτσι έκανε το όνομα του και έχει εντυπωσιακές χρονιές, σχεδόν όλες πάνω από 40%, ενώ στην χρονιά του στον Ολυμπιακό έφτασε μέχρι το 46%.

Παρόλο που δεν είναι ο κλασικός παίκτης που θα βγει από τα σκριν και θα εκτελέσει, μπορεί να το κάνει και αυτό αρκετά καλά, καθώς την περσινή χρονιά το 11.6% των προσπαθειών του ήρθε με αυτόν τον τρόπο.

Έτσι η ΑΕΚ με τον Στρέλνιεκς και τον Γουίλιαμς έχει 2 παίκτες που θα την εξασφαλίσουν το καλό περιφερειακό σουτ, ένα στοιχείο που ήταν η αχίλλειος πτέρνα της πέρσι.

Το αρνητικό και το ερωτηματικό

Σίγουρα ο Στρέλνιεκς αν έχει δείξει κάτι αρνητικό στην καριέρα του είναι η ευπάθεια που έχει στους τραυματισμούς παρόλο που πέρσι είχε μια γεμάτη χρονιά. Στον Ολυμπιακό το ξέρουν καλά αυτό και ήταν από τους λόγους που δεν συνέχισαν μαζί του, αλλά στο επίπεδο που παίζει η ΑΕΚ που η ένταση και οι πιέσεις που δέχονται οι αθλητές είναι μικρότερη από την Ευρωλίγκα, ίσως να μην έχει τέτοιο θέμα. Επίσης δεν έχει ατομική φάση, δεν μπορεί να παίξει ένας εναντίον ενός, παρά μόνο μετά από close out επιθέσεις.

Το σημαντικό ερώτημα για τον Λετονό είναι πως θα μεταφράσει την καριέρα που είχε μέχρι τώρα, στον βασικό ρόλο που θα έχει στην ΑΕΚ. Ο Στρέλνιεκς έπαιξε σε ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου και σε όλες είχε το ρόλο του συμπληρωματικού παίκτη που θα έκανε support τα πρώτα βιολιά. Λόγω ποιότητας, ήταν εξαιρετικός σε αυτόν τον ρόλο, αλλά δεν είχε ποτέ ρόλο πρωταγωνιστή. Στην ΑΕΚ αυτό θα πρέπει να κάνει, να γίνει ο ηγέτης της και αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που θα αποδείξει στο γήπεδο. Σίγουρα η κλάση του φτάνει και περισσεύει για κάτι τέτοιο, αλλά δεν το έχουμε δει σε καμία ομάδα του, για αυτό περιμένουμε.

Το άλλο ερωτηματικό είναι η θέση του. Να παίζει στον άσο, να παίζει στο ‘2’, πώς θα τον εκμεταλλευτεί ο Ηλίας Καντζούρης. Είναι βέβαιο ότι στην ΑΕΚ τον υπολογίζουν και για τις 2 θέσεις, ανάλογα τα σχήματα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Στρέλνιεκς στην ΑΕΚ μπορεί να αποδόσει καλύτερα ως άσος. Οι λόγοι είναι διάφοροι, βλέποντας την καριέρα του. Ο Λετονός δεν είναι consistent scorer και σίγουρα δεν μπορεί να δώσει τους σίγουρους πόντους που περιμένεις από το δυάρι σου. Μπορεί σε κάποιο βράδυ να βάλει 25, ενώ σε κάποιο άλλο 8-10, σίγουρα όμως δεν μπορεί να είναι ο σκόρερ της ομάδας.

Βάζοντας τον στον άσο, εξασφαλίζεις ποιότητα στην δημιουργία, μπασκετικό IQ, έξτρα απειλή και έχεις δίπλα του τον «ινδιάνο» που πρέπει. Για αυτό θεωρώ ότι ο παίκτης που θα αποκτηθεί για την τελευταία κίνηση στα γκαρντ, πρέπει να είναι ένας καλός σκόρερ, με ατομική φάση, να είναι πιο πολύ ‘2’ από άσος, ώστε να ταιριάξουν αρμονικά. Άλλωστε είναι τέτοια τα στοιχεία του Στρέλνιεκς που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη σε κάθε «εξίσωση χημείας» που θα δοκιμάσει ο Ηλίας Καντζούρης.

Σε κάθε περίπτωση η απόκτηση του Γιάνις Στρέλνιεκς από την ΑΕΚ, είναι η καλύτερη κίνηση των τελευταίων 2 χρόνων και τα κέρδη εκτός από αγωνιστικά μπορεί να είναι και επικοινωνιακά. Περιμένουμε την τελευταία ανακοίνωση και τις πινελιές των Ελλήνων για να κλείσει το ρόστερ για την επόμενη σεζόν.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X