Το πρότζεκτ Λάτσι, αν υπάρχει τέτοιο, σώζεται μόνο μ’ έναν τρόπο

Το πρότζεκτ Λάτσι, αν υπάρχει τέτοιο, σώζεται μόνο μ’ έναν τρόπο
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης ανοίγει στο enwsi.gr με αφορμή τον Ζίγκα Λάτσι, ένα ζήτημα που η ΑΕΚ οφείλει να αρχίσει να το βλέπει διαφορετικά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Αν ήμασταν στον Γενάρη του 2021 και κουβεντιάζαμε για το πως και τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ με τους κεντρικούς αμυντικούς της, σίγουρα στην συζήτηση θα μπορούσε να μπει το όνομα του Ζίγκα Λάτσι.

Και λέω τον Γενάρη του 2021, διότι τότε, έστω και από σπόντα, είχε εμφανιστεί ένα ψηλό παιδί, γενικώς με τρομερά προσόντα, που έδειχνε και να ξέρει να κουλαντρίζει τις ανάγκες της θέσης. Κυρίως εμφανίστηκε ένα 18χρονο στόπερ, που είχε προοπτικές. Μεγάλες προοπτικές.

Δεν είμαστε όμως στον Γενάρη του 2021. Ούτε καν στο καλοκαίρι του 2021. Έχουμε φτάσει κοντά στον Σεπτέμβρη του 2022 και αυτό που έχει μεσολαβήσει είναι μια πολύ κακή διαχείριση του πρότζεκτ Λάτσι από την ΑΕΚ. Για να είμαστε ακριβείς, από τους προπονητές ήταν η κακή διαχείριση. Αλλά τους προπονητές του επέλεξε η ΑΕΚ, όπως επίσης και την εποπτεία των πρότζεκτ έπρεπε να έχει η ίδια η ΑΕΚ, επομένως στο κλαμπ ανήκει και η ευθύνη για ότι έχει γίνει με τον συγκεκριμένο παίκτη.

Πήγε πίσω ποδοσφαιρικά και ψυχολογικά

Ο Λάτσι από την αρχή της περυσινής σεζόν παρκαρίστηκε στην ΑΕΚ Β. Και επί της ουσίας ξεχάστηκε. Η πρώτη ομάδα έκανε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς στο κέντρο της άμυνας της, αλλά η τρύπα αντί να κλείνει γινόταν όλο και μεγαλύτερη. Αλλά ο Λάτσι δεν πήρε μισή ευκαιρία, να μπει και αυτός στην εξίσωση με τους στόπερ, μήπως και τελικά λυθεί. Όταν έχεις αποτύχει τόσο πολύ δοκιμάζοντας σχεδόν τα πάντα, είναι παράξενο να αποφεύγεις μια ακόμα δοκιμή.

Προφανώς και όλο αυτό πήγε πίσω τον παίκτη και ποδοσφαιρικά, καθώς δεν έμεινε να δουλευτεί σε υψηλό επίπεδο. Αλλά και ψυχολογικά, καθώς ο παίκτης παρακολουθούσε όσα τραγικά γινόντουσαν με το κέντρο της άμυνας της πρώτης ομάδας και αισθανόταν πως εκείνος ήταν αόρατος για την ΑΕΚ. Και αν το ψυχολογικό κομμάτι, παρόλο που είναι σημαντικό, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να μάθουν να το διαχειρίζονται για να αντέξουν στην πίεση και τον ανταγωνισμό, το ποδοσφαιρικό έχει μεγάλη σημασία. Χωρίς να χρειάζεται επ’ αυτού ανάλυση.

Τώρα να δούμε τι κάνουμε…

Ο χρόνος βεβαίως δεν γυρίζει πίσω και ότι έγινε, δεν αλλάζει. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα. Ο Λάτσι πήγε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας στην Ολλανδία. Η πραγματικότητα είναι πως δεν ανταποκρίθηκε στο απαιτητικό πρόγραμμα του Αλμέιδα. Και για να είμαστε δίκαιοι, ο Κορνέζος πιο έτοιμος έδειχνε από τον Λάτσι. Μπορεί όλα όσα έγιναν από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι και φέτος, να έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο. Μπορεί στην πραγματικότητα, να μην υπάρχει καν θέμα πρότζεκτ Λάτσι. Τα προσόντα, δεν σημαίνουν αυτομάτως και ποιότητα.

Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, ένας τρόπος υπάρχει για να σωθεί όλη αυτή η ιστορία. Γιατί ο παίκτης είναι ακόμα 20 χρονών και γιατί κάποια αξιόλογα προσόντα φαίνεται πως τα έχει. Από την στιγμή που μοιάζει εως και αδύνατον να βρει θέση στην πρώτη ομάδα αλλά θα είναι και καταστροφικό να πάει ξανά στη Β, θα πρέπει να δοθεί δανεικός. Αλλά όχι να δοθεί δανεικός απλώς και μόνο διότι δεν έχουμε τι να τον κάνουμε. Να πάει κάπου, που η ΑΕΚ να ξέρει και να έχει εξασφαλίσει, πως θα κάνει καλό στον ποδοσφαιριστή. Να δοθεί δανεικός σε ομάδα που δεν θα πάρει απλώς περισσότερα αγωνιστικά λεπτά, αλλά θα πάρει εικόνες, εμπειρίες και δουλειά, που θα βοηθήσουν το πρότζεκτ του να αναδειχθεί.

Δεν χρειάζεται να δώσω παραδείγματα παικτών στην ηλικία του Λάτσι αλλά ίσως και λίγο μεγαλύτερους, που πήγαν δανεικοί και επέστρεψαν έτοιμοι να διεκδικήσουν και να πάρουν θέση σε ροτέισον μεγάλης ομάδας. Ο Παπασταθόπουλος και λόγω θέσης, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στη Νίκη Βόλου πήγε δανεικός από την ΑΕΚ. Επέστρεψε, έκανε ντεμπούτο σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μετά από δυο χρόνια πήρε μεταγραφή στο Καμπιονάτο και την Τζένοα. Γι αυτό και κανένας πιτσιρικάς με πραγματικό ταλέντο και δυνατότητες, δεν πρέπει να φοβάται ή να σνομπάρει τον δανεισμό.

Μια σημαντική διαδικασία

Ξέρετε, η διαδικασία του δανεισμού ενός νεαρού ποδοσφαιριστή, είναι πολύ σημαντική διαδικασία. Κάποια εποχή, παλαιότερα, πρώτα ο ΠΑΟ, μετά ο Ολυμπιακός και για λίγο πρόσφατα και ο ΠΑΟΚ, την είχαν εκφυλίσει καθώς την είχαν μετατρέψει σε μέσο ελέγχου όσο το δυνατόν περισσότερων ομάδων στο πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ δεν το έκανε ποτέ αυτό. Έκανε όμως ένα άλλο λάθος. Έδινε δανεικούς, αυτούς που επί της ουσίας δεν υπολόγιζε ο προπονητής και δεν είχε τι να τους κάνει. Γι αυτό και δεν θυμάμαι κανέναν παίκτη που να επέστρεψε από δανεισμό και να έπαιξε καλή μπάλα στην ΑΕΚ. Μακάρι να το κάνει τώρα ο Αθανασιάδης.

Η ΑΕΚ θα πρέπει να το αλλάξει όλο αυτό. Πρέπει να το αλλάξει γιατί πολλές ομάδες, βρέθηκαν με σημαντικές επιπλέον επιλογές στο ρόστερ, από παίκτες που επέστρεψαν μετά από καλή δουλειά και καλή σεζόν σε δανεισμό. Και η περίπτωση του Λάτσι είναι μια ευκαιρία. Το ξαναγράφω. Δεν ξέρω αν όντως ο Λάτσι είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ για τα στόπερ. Αλλά ο μόνος τρόπος για να το μάθει η ΑΕΚ, αλλά και να έχει όφελος απ’ αυτό, είναι να τον δώσει δανεικό αλλά μέσα από μια πολύ προσεκτική και μελετημένη διαδικασία. Και θαρρώ πως τα ίδια ακριβώς, ισχύουν και για την περίπτωση του Μιτάι. Είναι και αυτός στην ίδια κατηγορία. Τόσο ο Λάτσι όσο και ο Μιτάι είναι δυο περιπτώσεις, που αν πραγματικά είναι πρότζεκτ για την ΑΕΚ, ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να αποδειχθεί.

Η Ανάλυση του ΑΕΚ - Άρη 2-0 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 15/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X