Η ΑΕΚ επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, η τεράστια νίκη μέσα στην Τουρκία (VIDEO)

Η ΑΕΚ επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, η τεράστια νίκη μέσα στην Τουρκία (VIDEO)

Το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα για την ΑΕΚ που θα γινόταν πρωταθλήτρια ήρθε από την Κωνσταντινούπολη και το φιλικό με τη Γαλατασαράι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το καλοκαίρι του 1988 ήταν μαγικό. Ήταν το καλοκαίρι της αποκάλυψης. Η ΑΕΚ με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο, προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και με νέο ηγέτη τον Μίροσλαβ Οκόνσκι, ξεκινούσε μία πορεία που έμελλε να έχει ως κατάληξη τον πρώτο τίτλο μετά από δέκα χρόνια.

Τα φιλικά του καλοκαιριού έδειξαν πολλά. Έδειξαν ότι η ΑΕΚ μεταμορφωνόταν σε μια ομάδα που μπορούσε να προσφέρει θέαμα αλλά και να πάρει αποτελέσματα. Η μεγάλη νίκη με 4-3 επί της Γαλατασαράι στο «Ισμέτ Ινονού» (και όχι στο «Αλί Σαμί Γιεν», αφού το γήπεδο της Μπεσίκτας μπορούσαν να κοπούν περισσότερα εισιτήρια) ήταν το πιο σημαντικό αποτέλεσμα εκείνο του καλοκαιριού.

Ηταν η άτυπη ρεβάνς του 2-2 της Νέας Φιλαδέλφειας στο πρώτο φιλικό. Η ΑΕΚ πήγε στην… Πόλη της μετά από είκοσι χρόνια, μετά δηλαδή από τον αγώνα του 1968 με τη Φενέρμπαχτσε για το Βαλκανικό Κύπελλο, και πήρε μια τεράστια νίκη σε βάρος της τότε πρωταθλήτριας Τουρκίας που έμελλε να φτάσει τη σεζόν 1988-89 μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Προπονητής της ήταν ο Γιουγκοσλάβος Τόζα Βεσελίνοβιτς.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 0-4 σε εκείνο τον αγώνα και χρειάστηκε η… επέμβαση του Τούρκου διαιτητή Γιακουντάν για να «μαζευτεί» η κατάσταση. Το σκορ άνοιξε στο 35’ από σουτ του Δανού σέντερ φορ Χένρικ Νίλσεν μετά από πάσα του Δημήτρη Πήττα. Το 0-2 (και ενώ στο μεταξύ η ΑΕΚ είχε χάσει μεγάλες ευκαιρίες και είχε διαμαρτυρηθεί και για ένα καθαρό πέναλτι στον Τζίμη Πατίκα) έγινε στο 65΄με απευθείας κόρνερ του Μίροσλαβ Οκόνσκι που άφησε άφωνο όλο το γήπεδο!

Η ΑΕΚ δε σταμάτησε και δύο λεπτά μετά έγινε το 0-3 από πάσα του Οκόνσκι και σουτ του Πατίκα. Και στο 70’ ο Γιώργος Σαββίδης έκανε το 0-4 μετά από ωραίο συνδυασμό Οκόνσκι-Νίλσεν.

Κάπου εκεί άρχισε να… παίζει μπάλα ο διαιτητής: βουτιά του Πρεκάζι από καθαρό μαρκάρισμα του Χατζή και 1-4 ο Τανσού Τσολάκ στο 73’. Ξανά ο Τσολάκ στο 75’, μετά από λάθος της ελληνικής άμυνας, σκόραρε και έκανε το 2-4. Νέα… ανακάλυψη του διαιτητή στο 82’ για δήθεν χέρι του Δημήτρη Πήττα, νέο πέναλτι ο Τσολάκ και 3-4.

Στο 85’ λίγο έλειψε να τιναχθεί το ματς στον αέρα. Ο διαιτητής καταλόγισε χωρίς λόγο έμμεσο φάουλ και η ελληνική πλευρά αντέδρασε. Ο Στέλιος Μανωλάς έβγαλε τη φανέλα του και την έδωσε στον Τούρκο εις ένδειξη οργής και αγανάκτησης. Το έμμεσο πέρασε ανεκμετάλλευτο και το σκορ έμεινε στο 3-4, αν και ο Γιακουντάν κράτησε έξι λεπτά καθυστέρησης!

Στο τέλος του αγώνα  ο Στράτος Γιδόπουλος δήλωνε κατασυγκινημένος ότι η ΑΕΚ ήταν πια μια ομάδα από σίδερο που δεν καταλάβαινε τίποτα, ενώ ο πάντα συγκρατημένος Μπάγεβιτς δήλωνε αυτή τη φορά απόλυτα ικανοποιημένος, κάτι που δεν είχε συμβεί στον αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ΑΕΚ αποθεώθηκε από 40.000 Τούρκους φιλάθλους, ενώ οι δύο αποστολές και οι παράγοντες των ομάδων γλέντησαν μαζί μέχρι πρωίας σε νυχτερινό κέντρο στον Βόσπορο.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Χατζής, Κούτουλας, Μανωλάς, Πεππές, Φαμέλης, Πατίκας (67’ Μαγγίνας) Πήττας, Νίλσεν (75’ Χριστοδούλου) Οκόνσκι, Σαββίδης

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X