Τα δύσκολα χρόνια της ΑΕΚ, όταν γλίτωσε τον υποβιβασμό στο φινάλε!

Τα δύσκολα χρόνια της ΑΕΚ, όταν γλίτωσε τον υποβιβασμό στο φινάλε!

Η ΑΕΚ νίκησε το Γουδί με 3-1 σε αγώνες διαβάθμισης στο μακρινό 1932 και έσωσε την παραμονή στην κατηγορία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η τραγωδία που βίωσε η ΑΕΚ το 2013 με τον υποβιβασμό της από τη Super League ήταν η πιο μαύρη στιγμή της ιστορίας της. Ακόμα και σήμερα μας φαίνεται αδιανόητο, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν να φτάσει η ΑΕΚ μια ανάσα από το να «χάσει» την κατηγορία.

Ηταν το 1932 και η δεύτερη απόπειρα (μετά τη σεζόν 1930-31) να διοργανωθεί ενιαίο εθνικό πρωτάθλημα. Τον τίτλο τον κατέκτησε ο πανίσχυρος Αρης της εποχής, ο οποίος τον Νοέμβριο του 1931 είχε χάσει με 5-3 από την ΑΕΚ στον τελικό του πρώτου Κυπέλλου Ελλάδας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Είχε θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για την ΑΕΚ εκείνη η νίκη απέναντι σε μια πολύ καλύτερη ομάδα και στους μήνες που ακολούθησαν, αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα.

Όταν άρχισε το πρωτάθλημα τον Φεβρουάριο, η ΑΕΚ ήταν σε καλή κατάσταση και έφτασε στην 6ηαγωνιστική με τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Δεν κατέκτησε, όμως, άλλη νίκη στους οκτώ αγώνες που ακολούθησαν. Η αποχώρηση του 35χρονού πια Κώστα Νεγρεπόντη, αλλά και ο σταδιακός παροπλισμός του εμβληματικού τερματοφύλακα Γιώργου Γιάμαλη επέδρασαν καταλυτικά.

Η ΑΕΚ τερμάτισε τελευταία και έπρεπε να διεκδικήσει την παραμονή της στην κατηγορία σε αγώνα «διαβάθμισης» με την πρωταθλήτρια Αθήνας Π.Σ. Γουδή. Μάλιστα, στην ίδια διαδικασία ενεπλάκη και ο Ολυμπιακός με την πρωταθλήτρια Πειραιά Άμυνα καθώς και ο ΠΑΟΚ με τον πρωταθλητή Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ. Δεν υπήρχε δεύτερη εθνική κατηγορία και ο υποβιβασμός σήμαινε συμμετοχή στο τοπικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1932-33.

Ο πρώτος αγώνας έγινε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 31 Ιουλίου και η ΑΕΚ ισοφάρισε στο τέλος με τον Τζιραλίδη, την ώρα που το Γουδή έπαιζε ήδη με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Αποστόλου. Όλος ο τύπος της εποχής γράφει ότι η ΑΕΚ ήταν τυχερή και αποτελεσματική και ότι το έργο της στη ρεβάνς θα ήταν πολύ δύσκολο.

Την ύστατη ώρα όμως, η ομάδα, η διοίκηση και ο κόσμος της ΑΕΚ συσπειρώθηκαν. Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής λένε ότι «ακόμα και ο Γιάμαλης επέστρεψε στις προπονήσεις», αν και τελικά παρέμεινε κάτω από τα δοκάρια ο Χρήστος Ρίμπας.

Στις 7 Αυγούστου, πάλι στη Λεωφόρο, η ΑΕΚ δεν άφησε περιθώρια στο Γουδή. Προηγήθηκε 3-0 με ένα αυτογκόλ του Μπούκη (11’) και δύο γκολ του πανύψηλου σέντερ φορ Μήτσου Μούγγρα (27’, 72’) και τελικά νίκησε με 3-1 (78’ Μιχαλακόπουλος). Η ΑΕΚ έσωσε την παρτίδα την τελευταία στιγμή και κέρδισε το δικαίωμα να συνεχίσει στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ρίμπας, Τσιμπίδης, Μάλλιος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Δημητριάδης, Τζιραλίδης, Μούγγρας, Ηλιάσκος, Δεληκάρης.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Γκέκο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X