Τα δύσκολα χρόνια της ΑΕΚ, όταν γλίτωσε τον υποβιβασμό στο φινάλε!

Τα δύσκολα χρόνια της ΑΕΚ, όταν γλίτωσε τον υποβιβασμό στο φινάλε!

Η ΑΕΚ νίκησε το Γουδί με 3-1 σε αγώνες διαβάθμισης στο μακρινό 1932 και έσωσε την παραμονή στην κατηγορία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η τραγωδία που βίωσε η ΑΕΚ το 2013 με τον υποβιβασμό της από τη Super League ήταν η πιο μαύρη στιγμή της ιστορίας της. Ακόμα και σήμερα μας φαίνεται αδιανόητο, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν να φτάσει η ΑΕΚ μια ανάσα από το να «χάσει» την κατηγορία.

Ηταν το 1932 και η δεύτερη απόπειρα (μετά τη σεζόν 1930-31) να διοργανωθεί ενιαίο εθνικό πρωτάθλημα. Τον τίτλο τον κατέκτησε ο πανίσχυρος Αρης της εποχής, ο οποίος τον Νοέμβριο του 1931 είχε χάσει με 5-3 από την ΑΕΚ στον τελικό του πρώτου Κυπέλλου Ελλάδας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Είχε θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για την ΑΕΚ εκείνη η νίκη απέναντι σε μια πολύ καλύτερη ομάδα και στους μήνες που ακολούθησαν, αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα.

Όταν άρχισε το πρωτάθλημα τον Φεβρουάριο, η ΑΕΚ ήταν σε καλή κατάσταση και έφτασε στην 6ηαγωνιστική με τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Δεν κατέκτησε, όμως, άλλη νίκη στους οκτώ αγώνες που ακολούθησαν. Η αποχώρηση του 35χρονού πια Κώστα Νεγρεπόντη, αλλά και ο σταδιακός παροπλισμός του εμβληματικού τερματοφύλακα Γιώργου Γιάμαλη επέδρασαν καταλυτικά.

Η ΑΕΚ τερμάτισε τελευταία και έπρεπε να διεκδικήσει την παραμονή της στην κατηγορία σε αγώνα «διαβάθμισης» με την πρωταθλήτρια Αθήνας Π.Σ. Γουδή. Μάλιστα, στην ίδια διαδικασία ενεπλάκη και ο Ολυμπιακός με την πρωταθλήτρια Πειραιά Άμυνα καθώς και ο ΠΑΟΚ με τον πρωταθλητή Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ. Δεν υπήρχε δεύτερη εθνική κατηγορία και ο υποβιβασμός σήμαινε συμμετοχή στο τοπικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1932-33.

Ο πρώτος αγώνας έγινε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 31 Ιουλίου και η ΑΕΚ ισοφάρισε στο τέλος με τον Τζιραλίδη, την ώρα που το Γουδή έπαιζε ήδη με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Αποστόλου. Όλος ο τύπος της εποχής γράφει ότι η ΑΕΚ ήταν τυχερή και αποτελεσματική και ότι το έργο της στη ρεβάνς θα ήταν πολύ δύσκολο.

Την ύστατη ώρα όμως, η ομάδα, η διοίκηση και ο κόσμος της ΑΕΚ συσπειρώθηκαν. Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής λένε ότι «ακόμα και ο Γιάμαλης επέστρεψε στις προπονήσεις», αν και τελικά παρέμεινε κάτω από τα δοκάρια ο Χρήστος Ρίμπας.

Στις 7 Αυγούστου, πάλι στη Λεωφόρο, η ΑΕΚ δεν άφησε περιθώρια στο Γουδή. Προηγήθηκε 3-0 με ένα αυτογκόλ του Μπούκη (11’) και δύο γκολ του πανύψηλου σέντερ φορ Μήτσου Μούγγρα (27’, 72’) και τελικά νίκησε με 3-1 (78’ Μιχαλακόπουλος). Η ΑΕΚ έσωσε την παρτίδα την τελευταία στιγμή και κέρδισε το δικαίωμα να συνεχίσει στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ρίμπας, Τσιμπίδης, Μάλλιος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Δημητριάδης, Τζιραλίδης, Μούγγρας, Ηλιάσκος, Δεληκάρης.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X