Η λογική και η φιλοσοφία πίσω από τις φετινές μεταγραφές της ΑΕΚ

Η λογική και η φιλοσοφία πίσω από τις φετινές μεταγραφές της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τα κριτήρια των παικτών που επιλέγονται και την συνέχεια των μεταγραφών

Σχεδόν μπήκε ο Αύγουστος και η ΑΕΚ έχει ακόμα περίπου 15 μέρες για να ολοκληρώσει το ρόστερ της ώστε να είναι όλοι παρόντες από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας στα Λιόσια. Όσες μεταγραφές έχουν γίνει ως τώρα έχουν κάποια κοινά στοιχεία που μόνο τυχαία δεν είναι και δείχνουν και την φιλοσοφία που θα ακολουθήσει η ΑΕΚ στην φετινή σεζόν.

Φιλόδοξοι πολυθεσίτες

Από ότι φαίνεται, η Ένωση δεν θα καταφέρει να κρατήσει κανέναν από τους 6 ξένους που ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά, τον καθένα για διαφορετικούς λόγους, όμως σημασία έχει ότι θα γίνει ξανά το χτίσιμο από την αρχή. Μπορεί να υπάρχουν από πέρσι, οι Φλιώνης, Πετρόπουλος, Φιλιππάκος, Μαυροειδής, Κόνιαρης, όμως ο ρόλος τους στο γήπεδο ήταν καθαρά υποστηρικτικός. Αν εξαιρέσουμε ίσως τον Φλιώνη, οι υπόλοιποι έπαιζαν συγκεκριμένα λεπτά και έδιναν αποκλειστικά κάποια χαρακτηριστικά που έλειπαν από το σύνολο.

Οι παίκτες που έχουν αποκτηθεί μέχρι τώρα είναι οι Κένι Γουίλιαμς, Κάμερον ΜακΓκρίφ, Αλεξάντερ Μάντσεν και ο Νίκος Περσίδης. Τι κοινά έχουν αυτοί οι 4; Καταρχάς, βρίσκονται όλοι σε πολύ καλή ηλικία, στο εύρος του 24-27, είναι παιδιά που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους, είναι φιλόδοξοι και έχουν μια μεγάλη ευκαιρία με την ΑΕΚ. Ουσιαστικά οι άνθρωποι της ΑΕΚ, συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν πέρσι με τους Έλληνες, αφού στην λογική της μείωσης του μπάτζετ, αναγκάστηκαν να βρουν παιδιά που μπορεί να είχαν λιγότερο ταλέντο, αλλά μεγαλύτερη δίψα και διάθεση για διάκριση. Αυτό λοιπόν είναι ένα πρώτο χαρακτηριστικό κοινό για όλους τους νεοφερμένους .

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι οι θέσεις που αγωνίζονται. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ, θέλησαν να έχουν παίκτες που να μπορούν να παίξουν σε παραπάνω από μία θέσεις ώστε να υπάρχουν δυνατότητες για διαφορετικά σχήματα, διαφορετική στόχευση ανάλογα με τον ποιον θα έχουν απέναντι τους κάθε φορά. Αυτό είναι λογικό και κατά την γνώμη μου σωστό, όταν δεν μπορείς για ευνόητους λόγους, να έχεις 12 ισάξιους παίκτες, να έχεις 5-6 που να είναι διπλοθεσίτες, ώστε να καλύπτουν αναμενόμενα κενά, χωρίς να πέφτει ο δείκτης ποιότητας.

Για να τους πάρουμε με την σειρά απόκτησης, ο Κένι Γουίλιαμς είναι ένας παίκτης που αγωνίζεται κυρίως στην θέση του shooting guard. Αυτή είναι καλή του θέση, όμως στην ΑΕΚ τον υπολογίζουν και για το ‘3’, σε κάποια σχήματα, για να μπορεί να υπάρχει πάντα μια σοβαρή απειλή από την περιφέρεια, όπως έκανε αρκετές φορές πέρσι και στον Κολοσσό. Σίγουρα το ύψος του (1.93) μπορεί να πρόβλημα για την άμυνα, αλλά θα εξαρτηθεί και από το μέγεθος που θα έχουν και οι 2 γκαρντ που θα αποκτηθούν.

Ο Κάμερον ΜακΓρίφ είναι ένας σούπερ αθλητής που αναμένεται να ξεχωρίσει με τα φυσικά του προσόντα. O Αμερικανός forward των 201 εκατοστών έχει αγωνιστεί σε αρκετές θέσεις στην καριέρα του. Ξεκίνησε από τριάρι, στην πορεία, λόγω έλλειψης τεχνικής με την μπάλα στο παρκέ, μονιμοποιήθηκε στο ‘4’ και έγινε ένας καλός spot shooter από τα 6,75. Στο πέρασμα του από το ΝΒΑ έπαιξε ακόμα και σέντερ, αλλά στην Αμερική οι θέσεις είναι κάπως σχετικές και σίγουρα όχι όπως στην Ευρώπη. Στην ΑΕΚ τον υπολογίζουν για το βασικό τεσσάρι της ομάδας, που αν χρειαστεί σε κάποια ψηλά σχήματα θα παίξει και στο ‘3’.

Ο Αλεξάντερ Μάντσεν είναι ο ορισμός του διπλοθεσίτη στην ρακέτα, αφού δεν μπορείς να διακρίνεις εύκολα την «καλή» του θέση. Αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια στο ‘5’ χάρις στο ύψος του, ενώ λόγω σουτ μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο του stretch τεσσαριού. Θεωρώ ότι στην ΑΕΚ θα ξεκινάει από το 5 και ανάλογα τις ανάγκες του αγώνα μπορεί να βρεθεί και στην θέση του φόργουοντ. Άλλωστε ψηλός με αξιόπιστο σουτ μπορεί να χωρέσει παντού, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Τέλος, ο Νίκος Περσίδης, ένας παίκτης που έγινε γνωστός από το Λαύριο, έχει χαρακτηριστικά που μπορεί να υπηρετήσει 2 θέσεις. Μπορεί να αγωνιστεί και στις 2 θέσεις των forward, κα να φέρει αθλητικότητα,, άμυνα και καλό στατικό σουτ, σε έναν συμπληρωματικό ρόλο.

Τρεις ακόμα ξένοι

Αυτό που λείπει βλέποντας το ρόστερ, είναι ένας δυναμικός παίκτης, που να ξεκινάει από την θέση του σέντερ αρχικά και ίσως «πατάει» λίγο και στο ‘4’. Η ΑΕΚ πρέπει να προσθέσει δύναμη μέσα στο καλάθι της και ποστ παιχνίδι, αφού πλην Μαυροειδή, όλοι οι άλλοι παίζουν με πρόσωπο. Για αυτό ψάχνουν στην ΑΕΚ και να δούμε αν μπορούν να βρουν έναν διπλοθεσίτη C/F με αυτά τα χαρακτηριστικά. Για να το πούμε και περιγραφικά, ένας πιο ψηλός Χάμερ θα ήταν ιδανικός.

Για τα 2 γκαρντ τα είπαμε και στο χθεσινό σχόλιο. Ο ένας θα πρέπει να είναι ο βασικός άσος της ομάδας και ο άλλος ένας κόμπο παίκτης που να μπορεί να παίζει σε περισσότερες από μία θέσεις. Κάτι σαν τον Ανγκόλα δηλαδή που μπορούμε να παίξει από το 1-3 με άνεση, αφού είχε μέγεθος, ντρίπλα και σουτ.

Αυτά είναι τα δεδομένα αυτήν την στιγμή και ανάλογα τις κινήσεις που θα γίνουν, ίσως αλλάξουν κάποια χαρακτηριστικά που θα ψάξουν στην ΑΕΚ, όμως το σημαντικό είναι να είναι καλοί παίκτες. Ή Ένωση θα στηριχτεί πολύ στους ξένους της φέτος, οπότε βάζοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των επιλογών, θα πρέπει να πιάσει τουλάχιστον 4/6. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νεότερα για να τα σχολιάσουμε.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X