Και γιατί να μην το κρατήσει;
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι της συζήτησης τον σχηματισμό με τριάδα στην άμυνα που δουλεύει ο Αλμέιδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για αρχή να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, δεν έχει να κάνει μόνο με δουλειά στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης ή της τακτικής. Ειδικά για έναν προπονητή όπως είναι ο Αλμέιδα που δίνει εξαιρετικά μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στο κτίσιμο ισχυρών συνεκτικών δεσμών μέσα στην ομάδα. Και ειδικά για την ΑΕΚ η οποία τα τελευταία δυο χρόνια, ήταν αδούλευτη και εντελώς αποξενωμένη από βασικές και θεμελιώδεις ποδοσφαιρικές αρχές.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι, πως σ’ αυτές τις 18 ημέρες στην Ολλανδία, ο Αλμέιδα με τους παίκτες του, δούλεψε πολύ σ’ όλα αυτά. Η ΑΕΚ έχει αρχίσει να ξαναγίνεται οικογένεια και αυτό προκύπτει όχι επειδή απλώς υπάρχει ένα καλό κλίμα μέσα στην ομάδα που πάντα τέτοια εποχή, με εξαίρεση το καλοκαίρι Καρντόσο, έτσι συμβαίνει. Προκύπτει απ’ αυτά που επισταμένως και με προγραμματισμό έκανε ο Αλμέιδα αυτές τις 18 μέρες, για να δημιουργήσει και να δυναμώσει δεσμούς σ’ όλες τις σχέσεις μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήματα. Είτε είναι ανάμεσα σε παίκτες, είτε σε παίκτες και τεχνικό τιμ.

Επίσης αυτές τις 18 μέρες, η ΑΕΚ δούλεψε πάνω σε πράγματα που ήταν εντελώς αδούλευτη. Ορισμένα χρειάστηκε ο Αλμέιδα να τα πιάσει και να δουλέψει από το «άλφα» της ποδοσφαιρικής αλφαβήτου, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το αποτέλεσμα είναι και θαρρώ πως το έχουμε δει όλοι στα φιλικά, πως ακόμα και αν η ΑΕΚ είναι πολύ μακριά μέχρι το να πούμε πως έχει ετοιμαστεί και έχει μονταριστεί, στο γήπεδο βγάζει συγκεκριμένες αρχές. Και τις τηρεί στο παιχνίδι της μ’ όποιες συνθήκες αλλά και μ’ όποιες επιλογές και να γίνουν στην ενδεκάδα. Ακόμα σε σχήμα γεμάτο παίκτες από την περυσινή ΑΕΚ Β, που δεν θα έχει καμία σχέση μ’ αυτή που θα είναι το βασικό. Πρέσινγκ, κλεψίματα, θέσεις στο γήπεδο και κυνήγι σ’ όλες τις φάσεις. Απ’ όλους.

Είναι το σύστημα που δούλεψε

Πάμε στο κομμάτι της τακτικής. Ο ίδιος ο Αλμέιδα είπε πως δεν είναι ένας προπονητής που κλειδώνεται μόνο σ’ έναν σχηματισμό. Πρέπει να το κρατήσουμε αυτό και να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν, σ’ ότι συζήτηση κάνουμε για το θέμα των συστημάτων. Από την άλλη μεριά πρέπει να υπάρχει κάτι που να είναι καθαρό. Είναι αδύνατον ένας προπονητής να δουλεύει κάτι συγκεκριμένο επί 18 ολόκληρες μέρες, να το εφαρμόζει και στα τρία φιλικά που έχει δώσει η ομάδα και μετά να το πετάξει στα σκουπίδια και να αρχίσει να ασχολείται με κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν έχει καμία ποδοσφαιρική λογική, ούτε ο Αλμέιδα είναι από τους προπονητές που κάνουν πράγματα στα κουτουρού.

Επομένως νομίζω πως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πως αυτός ο σχηματισμός με την τριάδα στο κέντρο της άμυνας, ήρθε για να μείνει. Είτε ως εναλλακτικό πλάνο, είτε ακόμα και ως η βάση της νέας ΑΕΚ. Άλλωστε, για να ξέρουμε και τι λέμε, δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για να μην τον κρατήσει αυτό τον σχηματισμό ο Αλμέιδα, ως την βασική του επιλογή. Δεν είναι καθόλου δογματικός προπονητής ο Αργεντινός που οπωσδήποτε θέλει να εφαρμόσει και στην ΑΕΚ την ίδια συνταγή με την οποία πέτυχε στην Τσίβας. Επίσης έχουν περάσει οι εποχές που τα συστήματα με τριάδα στο κέντρο της άμυνας, θεωρούνταν αμυντικογενή και συντηρητικά. Ίσως μάλιστα έχουμε περάσει στην εποχή που αυτά είναι τα πιο… προοδευτικά και ρισκαδόρικα.

Τα δυο σημαντικά στοιχεία

Υπάρχουν μάλιστα και δυο στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να μπαίνουν πάντα στην κουβέντα, όταν συζητάμε για τους σχηματισμούς. Το πρώτο είναι πως ο Αλμέιδα είχε στο μυαλό του ως ιδανική, μια τριάδα στην μεσαία γραμμή μ’ έναν κόφτη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δυο οκτάρια επίσης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εξ ου και μέσα από τις μεταγραφές έφτιαξε την τριάδα με Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς και Πινέδα. Το δεύτερο στοιχείο, είναι πως μια ισχυρή σκέψη στο μυαλό του Αλμέιδα, πολύ πριν ξεκινήσει την δουλειά, ήταν να παίξει με δυο επιθετικούς. Με τον Αραούχο περισσότερο περιφερειακό και έναν ακόμα φορ. Και αυτή την σκέψη την δούλεψε πολύ στην προετοιμασία, με τον Λιβάι δίπλα στον Τσίνο.

Αυτά τα δυο στοιχεία λοιπόν που ο Αλμέιδα έχει στο μυαλό του, ταυτόχρονα μπορούν να μπουν μόνο σ’ ένα 3-5-2. Σε κανένα άλλο. Διότι στο 4-3-3, για παράδειγμα, υπάρχει μεν η τριάδα στα χαφ, αλλά δεν υπάρχουν οι δυο επιθετικοί. Και στο 4-4-1-1, υπάρχουν οι δυο επιθετικοί, αλλά δεν υπάρχει η τριάδα στα χαφ. Επί της ουσίας δηλαδή, από μόνες τους οι αγωνιστικές σκέψεις του Αλμέιδα, οδηγούν στην επιλογή του σχηματισμού. Χωρίς αυτό καθόλου να σημαίνει, πως ένας σχηματισμός με τετράδα στην άμυνα δεν θα δουλευτεί και δεν θα είναι στην φαρέτρα. Άλλωστε είναι σχηματισμοί που οι παίκτες του ξέρουν πολύ καλύτερα.

Οι προϋποθέσεις

Βεβαίως η προοπτική του να προχωρήσει με σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο της άμυνας, έχει μπόλικες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να δούμε ποιος θα είναι ο δεύτερος στόπερ που θα αποκτηθεί μετά τον Βίντα. Και από εκεί και πέρα πως θα συμπληρωθεί η τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Με τον Βίντα, την μεταγραφή που θα έρθει και έναν από τους υπάρχοντες στόπερ; Με τον Βίντα την μεταγραφή που θα έρθει και τον Σιμάνσκι; Με τον Βίντα, την μεταγραφή που θα έρθει και έναν από τους υπάρχοντες ακραίους μπακ να γίνεται στόπερ; Με τον Βίντα, την μεταγραφή που θα έρθει και μια ακόμα μεταγραφή στόπερ που θα γίνει στην πορεία; Μένει να φανεί όλο αυτό και φυσικά είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να δουλέψει το σύστημα.

Από εκεί και πέρα, προφανώς και χρειάζεται η προσθήκη ενός επιθετικού που ψάχνει ήδη η ΑΕΚ και δεδομένα θα την κάνει. Ενώ είναι και ένα ζήτημα με τις δυο πτέρυγες. Στην Ολλανδία ο Αλμέιδα έδωσε ολόκληρη την αριστερή πλευρά στον Τσούμπερ. Εξαιρετικά έξυπνη σκέψη. Ο Ελβετός έχει κάνει τρομερά ματς στην Μπουντεσλίγκα ως αριστερό μπακ – χαφ σε σύστημα με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Και αυτό έγινε μόλις πριν από τρεις σεζόν, όχι παλιά στο Τέξας. Μπορεί σίγουρα να τον υπολογίζει ο Αλμέιδα τον Τσούμπερ για ολόκληρη την αριστερή πλευρά. Για την δεξιά όμως, υπάρχει συζήτηση. Στην Ολλανδία ήταν ο Ρότα η επιλογή του Αλμέιδα. Πρέπει να βελτιώσει πολλά πράγματα για να ανταποκριθεί, διότι οι αστείρευτες δυνάμεις του και το πάθος του, δεν αρκούν. Υπήρχε μια σκέψη για τον Άμραμπατ. Λογική σκέψη, αλλά στα 35 του ίσως μη εφικτή.

Με λίγα λόγια υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να δει στην πορεία ο Αλμέιδα, προκειμένου να εφαρμόσει και να κρατήσει ως βάση το συγκεκριμένο σύστημα. Αλλά θαρρώ πως αυτά τα θέματα, είναι πολύ λιγότερα, σε σχέση με μια επιλογή του ενός διαφορετικού συστήματος. Χωρίς να μπορεί ουδείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο τελικά ο Αλμέιδα να προτιμήσει μια πολύ πιο safe επιλογή σχηματισμού, κυρίως ως προς το πόσο οι ποδοσφαιριστές είναι εξοικειωμένοι να εφαρμόζουν καλύτερα και με μεγαλύτερη άνεση. Θα φανεί όμως θαρρώ, μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X