Η ΑΕΚ και το Μουντιάλ του Κατάρ

Η ΑΕΚ και το Μουντιάλ του Κατάρ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης πιάνει τα μεταγραφικά από διαφορετική οπτική γωνιά και φτάνει μέχρι το... Κατάρ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να πω την μαύρη αλήθεια μου, ποδοσφαιρικά δεν είναι ένα όμορφο καλοκαίρι. Μου φαίνεται και αδιανόητο και ασύλληπτα ενοχλητικό, να συζητάνε οι απέναντι για προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων και κληρώσεις και εμείς ακόμα να παίζουμε φιλικά προετοιμασίας. Ακόμα δεν χωνεύεται όλο αυτό. Ούτε καν καταπίνεται. Είναι ξένο βρε αδελφέ με την ΑΕΚ.

Θυμάμαι ακόμα πόσο είχε διαλυθεί όλο το σύμπαν της ομάδας, όταν τον Αύγουστο του ’99 είχε αποκλειστεί από την ΑΙΚ μ’ ένα τσουβάλι δοκάρια και είχε βρεθεί στο ΟΥΕΦΑ. Όχι εκτός Ευρώπης. Και φυσικά δεν γίνεται να ξεχάσω το πόσο σοκαρισμένος ήταν ο οργανισμός της ΑΕΚ από εκείνον τον αποκλεισμό από την Ομόνοια. Ή ακόμα και από το περυσινό με την Βελέζ. Και τώρα η ΑΕΚ δεν είναι καν στους ευρωπαϊκούς προκριματικούς. Δύσκολα ακόμα να το χωρέσει ο νους.

Όπως δύσκολο να χωρέσει ο νους πως είμαστε σε χρονιά Μουντιάλ και περνάμε καλοκαίρι χωρίς Μουντιάλ. Ούτε αυτό καταπίνεται εύκολα και σίγουρα δεν χωνεύεται καθόλου όλη αυτή η ασύλληπτη κανονική ανθρωποθυσία που έχει γίνει, προκειμένου να ετοιμαστούν τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αυτό το πιο αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία του θεσμού. Τουλάχιστον αυτό, θα είναι ένα Μουντιάλ που θα αφορά (και) την ΑΕΚ.

Περί… μουντιαλικών

Προφανώς έχουμε αφήσει πολύ πίσω μας τις εποχές που γινόταν αλαλαγμός όταν ερχόταν έστω ένας ποδοσφαιριστής που είχε συμμετάσχει ή επρόκειτο να συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Όχι μόνο στην ΑΕΚ. Γενικώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το να πάρεις με μεταγραφή έναν «μουντιαλικό», ήταν μια πολύ σπουδαία υπόθεση. Τώρα φυσικά και δεν είμαστε πλέον σε τέτοιες εποχές. Όμως και πάλι, το να έχει η ΑΕΚ στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές που παίζουν με τις εθνικές τους ομάδες σε Μουντιάλ, είναι κέρδος.

Είναι κέρδος αγωνιστικό, ειδικά αν μιλάμε για εθνικές ομάδες από την Ευρώπη ή την Λατινική Αμερική, καθώς φανερώνει ποιότητα. Σε τέτοιες εθνικές άλλωστε, ο ανταγωνισμός είναι με ποδοσφαιριστές που παίζουν σε τοπ κλας πρωταθλήματα. Επίσης είναι κέρδος για το πρεστίζ της ΑΕΚ. Είναι κέρδος ακόμα και οικονομικό καθώς η ΟΥΕΦΑ πριμοδοτεί τους συλλόγους που δίνουν ποδοσφαιριστές στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Επομένως ακόμα και σ’ αυτές τις εποχές, όσο πιο πολλούς μουντιαλικούς έχεις, τόσο πιο αναβαθμισμένο είναι το ρόστερ. Εκ των πραγμάτων δηλαδή.

Αν το Μουντιάλ του 2022 γινόταν κανονικά μήνα Ιούνιο όπως μάθαμε και αγαπήσαμε από μικρά παιδιά, τα δεδομένα όσον αφορά την ΑΕΚ θα ήταν τα εξής: Σίγουρα θα πήγαινε ο Τσούμπερ με την εθνική ομάδα της Ελβετίας. Επίσης είναι πιθανότατα, να είχαν κερδίσει θέση στην αποστολή του Ιράν και ο Μοχαμάντι με τον Χατζισαφί. Και μέχρις εκεί. Διότι κατά τα άλλα δεν υπήρχε κάποιος άλλος. Ακόμα και ο Σιμάνσκι που το πάλευε, με το τέλος της σεζόν δεν είχε καταφέρει να κερδίσει θέση στις κλήσεις της εθνικής Πολωνίας.

Τώρα όμως για το Μουντιάλ που θα διεξαχθεί τον Νοέμβρη, τα δεδομένα που αφορούν την ΑΕΚ είναι εντελώς διαφορετικά. Καταρχάς όλες ανεξαιρέτως οι μεταγραφές που έχει κάνει μέχρι τώρα, είναι με παίκτες που θα βρίσκονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Γκατσίνοβιτς, ο Γιόνσον και ο Πινέδα τέτοιοι παίκτες είναι. Και σε εθνικές ομάδες με ποδοσφαιριστές που παίζουν σε τοπ πρωταθλήματα. Δεν ξέρω αν η ΑΕΚ το έλαβε αυτό υπ’ όψιν της στον τρόπο που κινήθηκε μεταγραφικά. Μπορεί και όχι.

Τα κέρδη είναι πολλά

Σίγουρα πάντως, έπαιξε ρόλο για τους ποδοσφαιριστές. Εννοώ πως και για τον Πινέδα και για τον Γιόνσον και για τον Γκατσίνοβιτς, η προοπτική του να κρατήσουν μέσα από την ΑΕΚ, την θέση τους στην αποστολή των εθνικών ομάδων τους, ενόψει του Μουντιάλ, ήταν ψηλά στα κριτήρια της τελικής επιλογής που έκαναν. Και ούτε κανείς τους το έχει κρύψει, ούτε είναι κακό. Το ακριβώς αντίθετο. Κίνητρο μεγάλο είναι και για τους τρεις και μόνο καλό μπορεί να κάνει αγωνιστικά στην ΑΕΚ. Θέλουν (ακόμα περισσότερο) να παίξουν μπαλάρα, γιατί θέλουν να είναι στον Κατάρα. Πόσο πιο ξεκάθαρο.

Πριν έγραψα πως δεν ξέρω αν η ΑΕΚ το έπραξε συνειδητά να είναι μουντιαλικοί και οι τρεις πρώτοι παίκτες που απέκτησε ή απλώς έτσι προέκυψε. Παρόλα αυτά και η τέταρτη μεταγραφή για την οποία κινείται και προσπαθεί να κλείσει, επίσης είναι παίκτης που θα βρεθεί τον Νοέμβρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και μάλιστα ο Βίντα είναι και ποδοσφαιριστής που ήδη έχει εμπειρία από Μουντιάλ και μάλιστα από ημιτελικό.

Ακόμα και ο Πλάνιτς, που μέχρι να τον δω την ΑΕΚ να αποκτά τρεις στόπερ ή μέχρι να μάθω πως ανανέωσε με την Μακάμπι αποκλείεται να τον βγάλω από το κάδρο και που δεν έχει και σχέση με την υπόθεση Βίντα, είναι παίκτης που θα το πάλευε μέχρι τέλους για την αποστολή της Σερβίας για το Κατάρ. Έστω και μέχρι τώρα δεν έχει μπει καθόλου μέσα στις κλήσεις και προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει. Αλλά αυτό που μας αφορά και που έχει το νόημα για την ΑΕΚ, είναι πως φέτος τουλάχιστον μέχρι τώρα, έχει κινηθεί πάνω σε πολιτική πραγματικής αναβάθμισης του ρόστερ.

Κανείς δεν ξέρει τι θα δείξουν τελικά οι παίκτες που πήρε. Πάντα το γήπεδο είναι ο μοναδικός καθρέφτης και κριτής. Και για να μην ξεχνιόμαστε, πολλάκις έχουμε τσουρουφλιστεί από μουντιαλικούς. Όχι μόνο εμείς στην ΑΕΚ. Αλλά για να ξέρουμε και τι λέμε, το γεγονός πως από μόλις και μετά βίας τρεις παίκτες που θα είχε η ΑΕΚ στο Μουντιάλ με τα δεδομένα του Ιούνη, τώρα σίγουρα θα έχει τους διπλάσιους, συνιστά αναβάθμιση. Επιπλέον κυνηγά να κλείσει και έναν ακόμα, που είναι ο Βίντα και επίσης υπάρχει μπροστά για την ΑΕΚ μπόλικος μεταγραφικός δρόμος. Και μεταξύ μας, μακάρι μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, να κλείσει όλες τις ανάγκες της και τις εκκρεμότητες της, με παίκτες που τον Νοέμβρη θα βρίσκονται στο Κατάρ για το Μουντιάλ. Όσοι περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη.

Και για να είμαστε καθαροί, οι σωστές κινήσεις είναι ένα πράγμα, αλλά η καθυστέρηση είναι ένα άλλο πράγμα. Δεδομένα η ΑΕΚ έχει αφήσει πολύτιμο χρόνο να περάσει και για τις μεταγραφές των στόπερ και για τον σέντερ. Και την καθυστέρηση αυτή την κάνει ακόμα μεγαλύτερη και το γεγονός πως δεν πρόκειται για τις μοναδικές ανάγκες. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, θα είναι σίγουρα ένας Αύγουστος γεμάτος μεταγραφές. Εξ ου και ο Αλμέιδα ξέρει πως την πιο ουσιαστική δουλειά στην τακτική, θα πρέπει να την κάνει στην τελική ευθεία για το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X