Η ΑΕΚ του Αλμέιδα «πνίγει» τον αντίπαλο - Κέρδισε 2-1 την Φόλενταμ και περιμένει άμεσα στόπερ!

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα «πνίγει» τον αντίπαλο - Κέρδισε 2-1 την Φόλενταμ και περιμένει άμεσα στόπερ!
Photo Credits: INTIME

Με εξαιρετική εφαρμογή της πίεσης στην αντίπαλη άμυνα, η ΑΕΚ πήρε δεύτερη φιλικό νίκη και περιμένει τη μεταγραφική ενίσχυση για να…απογειωθεί

Νέα νίκη, νέα εμφάνιση που γεννά ελπίδες και μεγάλες προσδοκίες από την ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα. Εχοντας πάρει φόρα από το πρώτο τεστ της σεζόν, η Ενωση επικράτησε – και μάλιστα με ανατροπή – με 2-1 της ολλανδικής Φόλενταμ και συνέχισε μόνο με νίκες τη μέχρι τώρα παρουσία της. Και μπορεί να πει κάποιος, ότι οι νίκες στα φιλικά δεν έχουν σημασία, αλλά αυτό που σκορπά χαμόγελα είναι πως η ΑΕΚ δείχνει να αποκτά ταυτότητα. Με σχήματα που είχαν πάντα τριάδα στην άμυνα, η ΑΕΚ δείχνει να αφομοιώνει ως βασικό χαρακτηριστικό την πίεση στον αντίπαλο ώστε να τον…πνίξει και έτσι προέκυψαν και τα δύο γκολ.

Κόντρα σε μια ομάδα που φέτος ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία, η ΑΕΚ ήταν κατά διαστήματα – κυρίως στο δεύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου – σαρωτική. Είχε συνοχή στο παιχνίδι της και στα δύο ημίχρονα, συγκεκριμένους αγωνιστικούς προσανατολισμούς και μολονότι υπήρξαν αρκετά πρόσωπα σε νέες θέσεις, η ΑΕΚ ήξερε τι ήθελε και πως θα το πάρει. Ακόμα και στο δεύτερο ημίχρονο, η Ενωση είχε πολύ καλή ανταπόκριση και χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για να υπάρξουν πολλά γκολ.

Κακό ξεκίνημα

Ο Αλμέιδα χρησιμοποίησε στο ξεκίνημα της αναμέτρησης τη διάταξη που είχε δοκιμάσει στις τελευταίες προπονήσεις. Ξανά με τριάδα στην άμυνα, ακριβώς με τα ίδια πρόσωπα που είχαν παίξει και απέναντι στην Γκενκ, καθώς ο Ρότα που προοριζόταν για δεξιά επέστρεψε στην Ελλάδα για τη γέννηση του παιδιού του. Οι Λιβάι και Τσούμπερ πήραν τις δύο πτέρυγες, ο Πινέδα ήταν ο παρτενέρ του Γιόνσον και οι Γκατσίνοβιτς και Μάνταλος κινούνται σε ρόλους πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Σέρχιο Αραούχο.


Αυτήν τη φορά, το παιχνίδι ξεκίνησε στραβά για την ΑΕΚ. Εχοντας δυσκολία να βγάλει την μπάλα από το δικό της μισό και να ανταποκριθεί στην πίεση των Ολλανδών, η ΑΕΚ εγκλωβίστηκε και ο Αθανασιάδης καθυστέρησε να απομακρύνει και δέχτηκε την κόντρα, με τον Αντονούτσι να πλασάρει σε κενή εστία και να ανοίγει το σκορ μόλις στο 5’. Το κακό ήταν πως η ΑΕΚ συνέχισε να έχει ζητήματα να απελευθερώσει την μπάλα και να τη βγάλει από την άμυνα, με αποτέλεσμα να δέχεται ισχυρή πίεση από τη Φόλενταμ. Υπήρχε ζήτημα και στα άκρα, ιδίως στη δεξιά πλευρά, όπου είναι σαφές, ότι ο Λιβάι δεν μπορεί – τουλάχιστον τώρα – να ανταποκριθεί σε ρόλο μπακ χαφ.

Σταδιακά, μετά το πρώτο 10λεπτο, η ΑΕΚ άρχισε να ανεβάζει ρυθμό και να κάνει παιχνίδι. Κυρίως χάρη στην πίεση που ασκούσαν Πινέδα και Γκατσίνοβιτς, η ΑΕΚ πέτυχε να κερδίζει άμεσα μπάλες και να μεταφέρει το παιχνίδι προς την ολλανδική εστία. Ωστόσο, αν και η ΑΕΚ είχε πλέον την κατοχή της μπάλας, δεν είχε λύσεις για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα και έτσι δεν μπορούσε να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες.

Η ΑΕΚ τους ισοπέδωσε

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου του πρώτου ημιχρόνου – και αφού πρώτα η ΑΕΚ απέφυγε να δεχθεί ξανά γκολ καρμπόν με εκείνο στο ξεκίνημα – απάντησε με το ίδιο νόμισμα. Αυτήν τη φορά, ήταν η Ενωση που άσκησε πίεση ψηλά στην ολλανδική άμυνα, ο Λιβάι έφτασε μέχρι τον Στάνκοβιτς για να πρεσάρει και οδήγησε σε λάθος, με τον Αραούχο να σκοράρει από κοντά για την ισοφάριση (32’) των «κιτρινόμαυρων».


Φάνηκε πως αυτό το γκολ ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία των παικτών της ΑΕΚ που από εκεί και πέρα, επέβαλαν απόλυτα το ρυθμό τους και ισοπέδωσαν τη Φόλενταμ. Αγγιξαν άμεσα την ανατροπή με τρομερό σουτ του Αραούχο, υπήρχε και άλλη σπουδαία ευκαιρία με τον Πινέδα. Η Ενωση ήταν πλέον το απόλυτο αφεντικό μέσα στο γήπεδο και μπορεί ο διαιτητής να ακύρωσε εντελώς λανθασμένα γκολ του Μάνταλου, αλλά ακολούθησε εκπληκτικό διάστημα με τρεις μεγάλες ευκαιρίες, από φάουλ του Τσούμπερ, πλασέ του Τζαβέλλα και γύρισμα του Μάνταλου.

Πολλές φάσεις και νίκη

Το γκολ που δεν ήρθε στο πρώτο ημίχρονο, προέκυψε στο δεύτερο μέρος. Ο Αλμέιδα, όπως αναμενόταν, άλλαξε τελείως την 11άδα που είχε χρησιμοποιήσει στο πρώτο μέρος. Ωστόσο, διατήρησε την τριάδα στην άμυνα και είδαμε ξανά πολλά πρόσωπα σε νέες θέσεις. Ο πλέον εντυπωσιακός, σε ρόλο αριστερού στόπερ, ήταν ο Χατζισαφί, που έκανε πολύ σπουδαίο παιχνίδι και πήρε πολλές φορές τα εύσημα από τον Αλμέιδα για τις προσπάθειες τους.

Εξαιρετικός και ο Φράνσον στη μεσαία γραμμή, με πολλή διάθεση, κλεψίματα, κίνηση με και χωρίς την μπάλα. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως είναι αυτός που κέρδισε το πέναλτι, με το οποίο ο Κοσίδης ευστόχησε και έδωσε προβάδισμα στην Ενωση (72’). Ο Σουηδός ήταν ουσιαστικός και μπόρεσε να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ. Στα «πειράματα» του Αλμέιδα και η χρησιμοποίηση του Αμραμπατ σε ρόλο δεξιού μπακ χαφ, που ήταν μια νέα συνθήκη για τον Μαροκινό.


Σημαντικό σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι πως η ΑΕΚ διατήρησε μεγάλο μέρος της συνοχής της και δεν δέχθηκε μεγάλες φάσεις από τους Ολλανδούς. Εστω και με πολλά πρόσωπα σε θέσεις που δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση – ο Ραντόνια στόπερ, στα χαφ ο Μιτάι – η Ενωση είχε καλό τέμπο και κατάφερε να σκοράρει και να βγάλει κάποιες φάσεις ακόμα, που θα μπορούσαν να αυξήσουν το δείκτη του σκορ σε υψηλότερα επίπεδα.

ΑΕΚ (Μ. Αλμέιδα, 3-4-2-1, Α’ Ημίχρονο): Αθανασιάδης, Μήτογλου, Σιμάνσκι, Τζαβέλλας, Γκαρσία, Γιόνσον, Πινέδα, Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος, Αραούχο

ΑΕΚ (Μ. Αλμέιδα, 3-5-2, Β’ Ημίχρονο): Στάνκοβιτς, Ραντόνια, Μοχαμάντι, Κορνέζος, Χατζισαφί, Μιτάι, Μουστακόπουλος, Φράνσον, Αμραμπατ, Γιούσης, Κοσίδης, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ο Τζούντα Γκαρσία.

Φόλενταμ (Β. Γιονκ, 4-2-3-1): Στάνκοβιτς, Πλατ, Μιράνι, Μούρκιν, Βαν Ντούιλ, Μίχρεν, Βαν Μίγκεμ, Αντονούτσι, Μπεναμάρ, Ελ Καντίρι, Γουλντ-Σικ, ενώ έγιναν και αρκετές αλλαγές στο δεύτερο μέρος.

Κίτρινη κάρτα δέχθηκε ο Πινέδα (29’), Αμραμπατ (78’) – Γουλντ-Σικ (46’).

ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)http://ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X