Το 3-5-2 του Αλμέιδα με Άμραμπατ και ο Πλάνιτς

Το 3-5-2 του Αλμέιδα με Άμραμπατ και ο Πλάνιτς
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τη σκέψη που έχει έχει εκμυστηρευτεί στους ανθρώπους της ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα και καταγράφει το 90λεπτο του Πλάνιτς

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Απομένει μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία και όπως όλα δείχνουν κεντρικό αμυντικό η ΑΕΚ δε θα έχει ούτε μία μέρα στο Άλκμααρ κάτι που συνιστά δεδομένα αποτυχία του μεταγραφικού σχεδιασμού, διότι η «τρύπα» και οι ανάγκες στα μετόπισθεν είναι γνωστές από… πέρσι.

Εδώ που φτάσαμε όμως αυτό που έχει σημασία, είναι να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Αλμέιδα, η οποία -όπως την ξεκαθάρισε στους ανθρώπους του Δικεφάλου- είναι οι παίκτες που θα έρθουν να εξυπηρετούν απόλυτα το πλάνο του που έχει ο ίδιος στο μυαλό του. Και ο Αλμέιδα όπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής δεν κάνει καμία έκπτωση σε αυτό. Αποδείχθηκε περίτρανα στην υπόθεση του Ορμπελίν Πινέδα.

Για αυτό άλλωστε δεν αποκτήθηκε ο Μάγκνουσον τον οποίο η ΑΕΚ μπορούσε να πάρει πολύ πριν ασχοληθεί ο Παναθηναϊκός, για αυτό «κόπηκε» ο Φάλι. Για αυτό το λόγο ο Αργεντινός προσπαθούσε να «ψήσει» τον Σαλσέδο και αυτή η ιστορία εγκαταλείφθηκε μόνο όταν ο διεθνής Μεξικανός κεντρικός αμυντικός του ξεκαθάρισε πως θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αυτό που μετράει για τον «Πελάδο» είναι το πλάνο του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έχουμε και στην υπόθεση του Άμραμπατ και στην υπόθεση του Πλάνιτς. Για τον Μαροκινό τα πράγματα ήταν απλά. Ο Αλμέιδα τον ήθελε και του το έκανε ξεκάθαρο. Μίλησε μαζί του πολύ πριν φύγει και του είπε ότι θα τον περιμένει. Και τον περίμενε. Όταν δε ο Μαροκινός δεν κατάφερε λόγω του οικογενειακού προβλήματος που αντιμετώπιζε να βρει την πρόταση που του είχε ζητήσει η ΑΕΚ και βρήκε «λύση» στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ο Αργεντινός τον υποδέχθηκε με ανοικτές αγκάλες.

Και στην υπόθεση του Πλάνιτς το ίδιο ισχύει. Ο Αλμέιδα «άναψε» το πράσινο φως και είπε στην ΑΕΚ πως από τη στιγμή που με καλύπτει δεν με πειράζει αν θα τον περιμένω λίγο παραπάνω. Άλλωστε ο Σέρβος έχει κάνει προετοιμασία με τη Μακάμπι Χάιφα, θα έχει και αγωνιστικό ρυθμό από τα ματς με τον Ολυμπιακό και το μόνο που θα έχει να κάνει είναι μέσα σε 20 μέρες να αρχίσει να αφομοιώνει τα «θέλω» του Πελάδο.

Η σκέψη με Τσούμπερ και Άμραμπατ

Στο φιλικό με τη Γκενκ είδαμε τον Τσούμπερ σε ένα ρόλο που δεν τον είχαμε ξαναδεί στην ΑΕΚ. Αυτόν του αριστερού μπακ χαφ. Και η αλήθεια είναι ότι τακτικά ο Ελβετός ανταποκρίθηκε σε πολύ καλό βαθμό.

Ανάλογη σκέψη έχει κάνει ο Αλμέιδα και για το δεξί άκρο. Με πρωταγωνιστή εκεί τον Νόρντιν Άμραμπατ! Ο 35χρονος είναι ένας παίκτης που έχει εξαιρετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ δυνατός (ίσως ο πιο δυνατός σε όλο το ελληνικό πρωτάθλημα), έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και δύσκολα του παίρνει κάποιος τη μπάλα από τα πόδια. Η φυσική του κατάσταση είναι τρομερή και μπορεί να τρέχει ασταμάτητα σε όλο το ματς. Οπότε γιατί όχι.

Αν μπορέσει λοιπόν ο Αλμέιδα να τον «καλουπώσει» σε αυτό το κομμάτι για να μη δούμε την αναρχία που είδαμε πέρσι, τότε η ΑΕΚ μπορεί να έχει ένα τεράστιο κέρδος από τον Μαροκινό. Διότι αυτό που θέλει ο νέος τεχνικός του Δικεφάλου να κάνει η ομάδα του, είναι να πιέζει ασφυκτικά τον αντίπαλό του ειδικά στο αντίπαλο μισό και οι παίκτες του να έχουν γρήγορες επιστροφές.

Ο Άμραμπατ λοιπόν επιθετικά έχει καλύτερη σέντρα και από τον Ρότα και από τον Μισελέν. Σε ταχύτητα δεν υστερεί έναντι των άλλων δύο. Κυνηγάει δε τον αντίπαλο που έχει «φορτωθεί» μέχρις… εσχάτων. Γιατί να μην πετύχει το πείραμα. Άλλωστε αν η ΑΕΚ παίξει με τρεις στην άμυνα, θα έχει τη δυνατότητα να έχει έξτρα κάλυψη στην πλάτη του από τον δεξιό στόπερ.

Το μεγαλύτερο κέρδος όμως θα είναι όταν η ΑΕΚ αποφασίζει να πνίξει τον αντίπαλό της με πίεση στο άλλο μισό. Διότι αυτό θα το κάνει ούτε λίγο, ούτε πολύ με εφτά παίκτες. Με τα δύο σέντερ φορ της στα αντίπαλα στόπερ, με τους δύο μπακ χαφ πάνω στα αντίπαλα μπακ και με τους τρεις χαφ της στους τρεις (μάξιμουμ) μέσους της αντιπάλου της.

Και επειδή πάντα θα πρέπει να σκέφτεσαι τι θα γίνει αν «σπάσει» ο αντίπαλος την πίεση, πλέον οι παίκτες της ΑΕΚ με τα διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά που έχουν σε σχέση με πέρσι, θα είναι καλύτερη και στο transition και στις επιστροφές. Φτάνει να έρθει ο Πλάνιτς (που θα καθοδηγεί την άμυνα), θα έρθει και ένας παρτενέρ του που θα είναι επίσης γρήγορος (και με καλή επαφή με τη μπάλα) και να δούμε πως θα εξελιχθεί και η ιστορία με τον Γιώργο Τζαβέλλα για να διαπιστώσουμε αν θα έρθει τελικά και τρίτος στόπερ.

Ο Πλάνιτς που της χρειάζεται

Ο Μπόγκνταν Πλάνιτς όπως προαναφέραμε είναι ο παίκτης που η ΑΕΚ είναι τόσο κοντά που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχεδόν «αγκαλιά». Το βράδυ της Τετάρτης είχαμε την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουμε ιδίοις όμμασι και κάθισα και κατέγραψα όλο το 90’ του 30χρονου Σέρβου στο ματς με τον Ολυμπιακό. Κάθε του κίνηση στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που μπορεί να πει κανείς κάνοντας την ανάλυση του παίκτη που αποτελεί τον διακαή πόθο του «Δικεφάλου», είναι πως έχει όλα τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τους νυν στόπερ τους.

Πρόκειται για μία ηγετική μορφή στο χώρο της άμυνας που καθοδηγεί εξαιρετικά τους συμπαίκτες του. Ο Πλάνιτς έμενε πάντα ένα κλικ πιο πίσω από τους υπόλοιπους αμυντικούς έχοντας και ρόλο λίμπερο. Στον αέρα ήταν ανίκητος. Όσες φορές επιδίωξαν οι «ερυθρόλευκοι» να παίξουν με τη μπάλα ψηλά, βγήκε νικητής σε όλες τις μονομαχίες. Είτε με αντίπαλο τον Τικίνιο, είτε με τον Καμαρά.

Επίσης εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι ότι έβγαινε σε κάθε φάση πρώτος στη μπάλα. Δεν επέτρεπε στον αντίπαλο επιθετικό να γυρίσει και να απειλήσει. Παρά το ύψος του (1,91 μ.) είναι πολύ γρήγορος και έχει εξαιρετικό transition. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η φάση του 59’ όταν ο Ολυμπιακός φεύγει στην κόντρα και παρότι είχε δύο παίκτες να φυλάει με κεφαλιά κατάφερε να απομακρύνει τη μπάλα προ των Τικίνιο και Μασούρα.

Τρομερή επίσης ήταν και η ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια. Ο Πλάνιτς επιχείρησε δέκα βαθιές μπαλιές (μεγάλες διαγώνιες) και μόλις στις τρεις και αυτές από λάθος των συμπαικτών του στο κοντρόλ χάθηκε η κατοχή.

Σε όλο το ματς δε, έκανε μόλις 2,5 λάθη, ένα σε κοντρόλ, ένα σε μεταβίβαση και ένα σε υπολογισμό της μπάλας το οποίο όμως διόρθωσε αμέσως.

Το… ενενηντάλεπτο του Πλάνιτς

6’: Βγήκε πρώτος στη μπάλα προ του Τικίνιο

8’: Έκοψε τον Καμαρά

10’: Έκοψε τον Τικίνιο

14’: Έκοψε τον Τικίνιο και έβγαλε τη μπάλα ψύχραιμα μπροστά

23’: Προωθήθηκε και έκανε βαθιά διαγώνια μπαλιά

25’: Βαθιά μπαλιά προς τα αριστερά

28’: Βαθιά μπαλιά προς τα αριστερά

30’: Έκοψε τρεις φορές τον Τικίνιο στην ίδια φάση!

31’: Λάθος κοντρόλ προ της σέντρας, χωρίς αντίκτυπο

35’: Κέρδισε σε μονομαχία τον Τικίνιο

36’: Βαθιά μπαλιά δεξιά, έκοψε ο Ρέαμπτσιουκ

38’: Κατέβασε τη μπάλα από βολέ του Βάτσλικ

42’: Νίκησε σε εναέρια μονομαχία τον Τικίνιο

45’+2’: Νέα βαθιά μπαλιά ο Βρσάλικο παραχώρησε πλάγιο

45’+3’: Βαθιά μπαλιά στα δεξιά

49’: Πρόλαβε τον Αμπουμπακάρ Καμαρά και έκοψε τη βαθιά μπαλιά

50’: Βαθιά μπαλιά στα αριστερά

51’: Έκοψε το σουτ του Μαντί Καμαρά

54’: Βαθιά μπαλιά προς τα δεξιά

55’: Βαθιά μπαλιά στα αριστερά

57’: Προώθηση και βαθιά μπαλιά

59’: Κόψιμο με το κεφάλι στη σέντρα του Μαντί Καμαρά προ Τικίνιο και Μασούρα σε αντεπίθεση

63’: Έκοψε τον Αμπουμπακάρ Καμαρά

76’: Αλλαγή παιχνιδιού με 40άρα μπαλιά

77’: Κέρδισε τον Τικίνιο σε μονομαχία

78’: Λανθασμένη μεταβίβαση στο αντίπαλο μισό

80’: Νίκησε στον αέρα τον Τικίνιο

81’: Λάθος υπολογισμός στην πορεία της μπάλας το διόρθωσε στη συνέχεια

88’: Εξαιρετικό κατέβασμα σε διώξιμο του Σισέ

ΥΓ: Το σχεδιάγραμμα της διάταξης είναι ξεκάθαρα ενδεικτικό βάσει του νυν ρόστερ. Όταν η ΑΕΚ ολοκληρώσει τον μεταγραφικό της σχεδιασμό θα δούμε πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες και τα δεδομένα για κάθε θέση. Θα δούμε και ποιοι θα… περισσεύουν ή που θα χρειαστούμε επιπλέον ενίσχυση. Και ο χρόνος θα δείξει αν τελικά ο Αλμέιδα πορευτεί με το 3-5-2, το 4-3-3 ή κάποια άλλη διάταξη, για να τα αναλύσουμε όλα.

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X