Σαν σήμερα, πριν δώδεκα χρόνια, οι Ισπανοί κατέκτησαν το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής

Σαν σήμερα, πριν δώδεκα χρόνια, οι Ισπανοί κατέκτησαν το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής
Photo Credits: INTIME

Με ένα γκολ του Αντρές Ινιέστα, η Εθνική Ισπανίας κατέκτησε το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας τους

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που οι Ισπανοί έβγαλαν από πάνω την ταμπέλα των λούζερς και χάρη σε γκολ του Αντρές Ινιέστα στο 116′ επικράτησαν με 1-0 της Ολλανδίας και στέφθηκαν Πρωταθλητές Κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Το πρόγευμα ήταν το EURO 2008 όταν με τον αείμνηστο Λουίς Αραγονιές η Ισπανία κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και επειδή τρώγωντας ανοίγει και η όρεξη το κυρίως γεύμα ήταν η κατάκτηση και του Παγκοσμίου με τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε στο τιμόνι.

Oι «φούριας ρόχας» ήταν η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που κατακτά κολλητά EURO και Μουντιάλ με τους Γερμανούς να το χουν κάνει προηγουμένως αυτό το 1972 που πήραν το Ευρωπαϊκό και δυο χρόνια αργότερα το Παγκόσμιο.

Όσο για τους «Ίβηρες» πάλευαν πολλά χρόνια για να φτάσουν σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης φτάνοντας αρκετές φορές κοντά στην πηγή όμως δεν ήπιαν ποτέ νερό.

Από την άλλη οι «οράνιε» τρίτωσε το κακό για αυτούς καθώς στον τρίτο τελικό Παγκοσμίου Κυπελλου που μετείχαν δεν κατάφεραν να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Όπως είχαν αποτύχει το 1974 και το 1978 κόντρα σε Γερμανία και Αργεντινή αντίστοιχα με αμφότερες τις χώρες να είναι διοργανώτριες σε αυτά τα Μουντιάλ.

Ο αγώνας ωστόσο σημαδεύτηκε από αυτό το εγκληματικό μαρκάρισμα του Ντε Γιονγκ στον Αλόνσο με τον Γουέμπ ω του θαύματος να δείχνει μόνο κίτρινη κάρτα.

Στον τελικό τώρα λοιπόν στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ υπό το βλέμμα του Νέλσον Μαντέλα οι «φούριας ρόχας» μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 5′ ο Τσάβι εκτέλεσε το φάουλ και ο Ράμος έπιασε την κεφαλιά με τον Στεκέλενμπουργκ να διώχνει.

Επτά λεπτά αργότερα απείλησαν ξανά όταν από σέντρα του Αλόνσο από τα δεξιά ο Βίγια έπιασε το μονοκόμματο σουτ από τα αριστερά με την μπάλα να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Στην συνέχεια το παιχνίδι έγινε αρκετά σκληρό με κάρτες εκατέρωθεν ενώ ένα από τα πιο σκληρά μαρκαρίσματα στην ιστορία των Μουντιάλ έλαβε χώρα στο 27.

Σε μια διεκδίκηση της μπάλας ο Ντε Γιόνγκ πήγε με πολύ δύναμη με τις τάπες πάνω στο σώμα του Τσάμπι Αλόνσο σε ένα μαρκάρισμα που θύμιζε περισσότερο τάε κβον ντο παρά ποδοσφαιρικό και ο Γουέμπ που ήταν μπροστά στην φάση έδειξε κίτρινη αντί για κόκκινη στον Ολλανδό μέσο.

Βέβαια τότε δεν υπήρχε το VAR, αλλά σε περίπτωση που ήταν η συγκεκριμένη τεχνολογία ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι τότε ήταν απολύτως σίγουρο ότι θα έπαιρνε την άγουσα για τα αποδυτήρια.

Η Ισπανία απείλησε στο 38′ με τον Πέδρο το σουτ του που κατέληξε λίγο άουτ ενώ στο 45′ οι Ολλανδοί απείλησαν για πρώτη φορά την εστία του Κασίγιας ο οποίος έδιωξε το σουτ του Ρόμπεν. Έτσι το ημίχρονο έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Στην επανάληψη οι δυο ομάδες μπήκαν επιφυλακτικά καθώς στα πρώτα λεπτά δεν είχαν να δείξουν κάτι το ιδιαίτερο έχοντας κάνει πολλά λάθη εκατέρωθεν. Όμως στο 62′ είχαμε την φάση ίσως του αγώνα. Ο Σνάιντερ με βαθιά μπαλιά βγάζει τετ α τετ τον Ρόμπεν και είναι μόνος του απέναντι από τον Κασίγιας. Ο «Άγιος Ίκερ» κατάφερε να τον σταματήσει με το πόδι και στέρησε την ευκαιρία από τους «οράνιε» να ανοίξουν το σκορ σε ένα κομβικό σημείο του παιχνιδιού. Η απάντηση από τους «Ίβηρες» ήρθε στο 70′. Ο Νάβας απέφυγε τον Φαν Μπρόνκχορστ και έκανε από τα δεξιά την σέντρα, ο Χάιτινχα έκανε λάθος υπολογισμό και ο Βίγια που βρέθηκε από το ένα μέτρο σούταρε πάνω στο πόδι του Ολλανδού αμυντικού παίρνοντας το αίμα του πίσω για το λάθος που έκανε δευτερόλεπτα νωρίτερα.

Επτά λεπτά αργότερα ο Ράμος μόνος του με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ και στο 82′ ο Ρόμπεν προλαβαίνει στο σπρίντ τον Πουγιόλ όχι όμως και τον Κασίγιας ο οποίος τον σταματάει για δεύτερη φορά τον πρώην του συμπαίκτη στην Ρεάλ Μαδρίτης. Στην συνέχεια οι δυο ομάδες διαφύλαξαν τα νότα τους για να μην δεχτούν γκολ και να οδηγηθεί ο τελικός στην παράταση όπερ και εγέννετω.

Στην ημίωρη παράταση, όπως και στο ξεκίνημα του αγώνα η Ισπανία μπήκε πολύ δυνατά χάνοντας την πρώτη μεγάλη ευκαιρία με τον Φάμπρεγκας από πάσα του Ινιέστα να βρίσκεται απέναντι από τον Στεκέλενμπουργκ όμως ο τερματοφύλακας του Άγιαξ απεσώβησε το γκολ για την ομάδα του.

Ένα λεπτό αργότερα ο Ματάισεν έπειτα από την άστοχη έξοδο του Κασίγιας έστειλε την μπάλα άουτ με κεφαλιά . Νέα μεγάλη ευκαιρία για τους «φούριας ρόχας» στο 101′ με τον Νάβας να σουτάρει εντός περιοχής δεξιά και η μπάλα να φεύγει σε κόρνερ έπειτα από κόντρα στον Φαν Μπρόνκχορστ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ισπανία απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα όταν ο Χάιτινχα τράβηξε τον Ινιέστα ενώ πήγε να μπει στην περιοχή και αντίκρισε την κίτρινη κάρτα του Γουέμπ που ήταν και η δεύτερη.

Έτσι ο Ολλανδός αμυντικός πήρε τον δρόμο για τα αποδυτήρια με τους «οράνιε» να οπισθοχωρούν ώστε να πάνε το παιχνίδι στα πέναλτι. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι Ισπανοί και στο 116′ ο Ματάισεν έκανε λάθος διώξιμο και ο Φάμπρεγκας που πήρε την μπάλα πάσαρε στον Ινιέστα και εκείνος μόνος με τον Στεκέλενμπουργκ τον νίκησε για να κάνει το 1-0 για την «ρόχα» μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς και τις «τουλίπες» να διαμαρτύρονται για οφσάιντ.

Οφσάιντ που δεν υπήρχε καθώς ο σκόρερ καλυπτόταν από τον Ματάισεν ο οποίος εισέπραξε την κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία και ο σκόρερ Ινιέστα γιατι έβγαλε την φανέλα.

Στα υπόλοιπα λίγα λεπτά δεν άλλαξε απολύτως τίποτα και η Ισπανία στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορίας της στον παρθενικό της τελικό Μουντιάλ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλνμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ, Χάιτινχα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ (104′ Μπράαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ (99′ Φαν ντερ Φάαρτ), Κάουτ (71′ Κάουτ), Φαν Πέρσι, Σνάιντερ, Ρόμπεν.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Ράμος, Καπντεβίλα, Πουγιόλ, Πικέ, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο (87′ Φάμπρεγκας), Μπούσκετς, Ινιέστα, Πέδρο (60′ Χεσούς Νάβας), Βίγια (106′ Τόρες).

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X