Κένι Γουίλιαμς: Ένας ισορροπημένος παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις σε μια καλοκουρδισμένη ομάδα

Κένι Γουίλιαμς: Ένας ισορροπημένος παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις σε μια καλοκουρδισμένη ομάδα
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε χθες την πρώτη της καλοκαιρινή μεταγραφή ξένου παίκτη με τον Κένι Γουίλιαμς, που ήταν ξεκάθαρα επιλογή του νέου της προπονητή, Ηλία Καντζούρη. Ο Έλληνας κόουτς τον είχε και στον Κολοσσό, ξέρει ακριβώς τι παίκτης είναι, τον χαρακτήρα του, το mentality του και ήταν αυτός που ζήτησε από την διοίκηση της ΑΕΚ να αποκτηθεί. Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορεί να περιμένει η Ένωση με βάση αυτά που μας έδειξε την φετινή σεζόν.

‘Ενας 3&D guard

Ο Κένι Γουίλιαμς λοιπόν είναι ένας γκαρντ που παίζει κυρίως στο 2 με ύψος 1.93 και άνοιγμα χεριών 1.98. Αν μπορούσαμε να του δώσουμε μια περιγραφή θα τον λέγαμε 3&D γκαρντ, δηλαδή ένας παίκτης που είναι καλός εκτελεστής από την περιφέρεια αλλά και καλός αμυντικός αντίστοιχα. Γενικά, κατά την προσωπική μου άποψη, τέτοιους παίκτες πρέπει να έχουν όλες οι ομάδες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια είχε αντίστοιχους (στο στυλ, όχι την ποιότητα), όπως τον Λοτζέσκι, τον Γιαννόπουλο, πέρσι τον Ράουτινς. Αυτού του είδους παίκτες είναι πολύ χρήσιμοι σε οποιαδήποτε ομάδα, καθώς παίζουν μακριά από την μπάλα, χρειάζονται λίγες επαφές για να σκοράρουν, δεν κάνουν κατάχρηση τρίπλας, συνήθως ταιριάζουν με όποιον και να τους βάλεις δίπλα τους και είναι καλοί αμυντικοί στα μετόπισθεν. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί για να τα βρεις σε έναν μόνο παίκτη πρέπει να ψάξεις αρκετά και γενικά είναι είδος προς εξαφάνιση, για αυτό ο Γουίλιαμς είναι μια μεταγραφή που ξέρεις ότι θα σου δώσει αυτά που περιμένεις. Μπορεί ποιοτικά να μην κάνει πολλά πράγματα σε ελίτ επίπεδο, αλλά είναι πολυσύνθετος, έχει πλήρες επιθετικό ρεπερτόριο και μια σταθερά στην περιφέρεια. Να πούμε εδώ, ότι για παράδειγμα ο Ράουτινς, που σαν σουτέρ ανήκει στην ελίτ, ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα άλλο μέσα στο γήπεδο ακόμα και στα καλά του χρόνια.

Επίθεση

Επιθετικά ο Γουίλιαμς είναι ένας medium usage παίκτης (21.4% πέρσι) που πρέπει η ομάδα να δουλέψει για αυτόν, ώστε να βρει σουτ που μπορεί να πάρει. Το βασικό του όπλο είναι το σουτ, είτε αυτό είναι μετά από σκριν, είτε μετά από τρίπλα, είτε στατικό. Κατά την περασμένη σεζόν τελείωσε με 36.7% στο τρίποντο, ένα ποσοστό που είναι τουλάχιστον μέτριο για κάποιον που θεωρείται σουτέρ, όμως είναι και παραπλανητικό, καθώς στο τέλος της σεζόν είχε ντεφορμάρισμα, με αποτέλεσμα να χαλάσει το ποσοστό του σουτάροντας με 5/26 τρίποντα, ενώ όλη την χρονιά βρισκόταν σταθερά πάνω από 40%. Θεωρώ ότι αν η ομάδα του δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, τα σουτ που πρέπει θα τα βάλει. Παρακάτω βλέπετε το shot chart του στην ομάδα της Ρόδου.

Κένι Γουίλιαμς: Ένας ισορροπημένος παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις σε μια καλοκουρδισμένη ομάδα

Τρόποι εκτέλεσης

Στην Ρόδο ο Γουίλιαμς εκτελούσε το 28.7% των σουτ κινούμενος πίσω από σκριν, το 16.4% από spot up και το 15.5% ως χειριστής πικ εν ρολ που όμως το χρησιμοποιούσε για να σουτάρει ο ίδιος και όχι να δημιουργήσει για τον ψηλό. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε την εκτέλεση off screen που είναι και το δυνατό του όπλο.

Επειδή είναι παίκτης υψηλού IQ, κάτι που είναι σημαντικό για off ball παίκτες, ξέρει να βρίσκεται στους σωστούς χώρους και να κινείται μακριά από την μπάλα, ώστε να κάνει τον εαυτό του διαθέσιμο για πάσα και σουτ. Παρακάτω βλέπετε την εκτέλεση του από θέση (spot).

O Γουίλιαμς διαθέτει επίσης και σε αρκετά καλό επίπεδο, το πιο δύσκολο σουτ στο μπάσκετ που είναι αυτό μετά από τρίπλα. Συνήθως το χρησιμοποιεί μετά από πικ εν ρολ για να εκτελέσει και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Στα αρνητικά του μπορούμε να πούμε είναι ότι αν δεν του βγει το ελεύθερο σουτ δεν έχει την ικανότητα να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να πάει μέχρι μέσα για να τελειώσει την φάση, απορροφώντας επαφές. Γενικά ο χειρισμός της μπάλας δεν είναι και στο καλύτερο επίπεδο, για αυτό και δεν έχει προσωπική φάση, δεν μπορεί να δημιουργήσει σουτ για τον εαυτό του για αυτό πρέπει να δουλεύει η ομάδα για αυτόν. Άλλο ένα προβληματικό στοιχείο είναι το ποσοστό του στις βολές. Δεν νοείται σουτέρ και να ολοκληρώνει σεζόν με 64.8% που είναι κάτω από μέτριο.

Άμυνα

O Γουίλιαμς είναι ένας καλός αμυντικός στην περιφέρεια, με σωστές τοποθετήσεις και καλή τακτική παιδεία. Μπορεί να μένει μπροστά από τους επιθετικούς, χρησιμοποιεί πολύ καλά τα χέρια του, για αυτό είχε και 1.3 κλεψίματα ανά αγώνα πέρσι, ενώ πιέζει σωστά την μπάλα. Με την παρουσία του μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ότι από την θέση του δεν θα έχεις σοβαρό πρόβλημα αμυντικά.

Στα αρνητικά του είναι ότι επειδή ως μέγεθος και αθλητικότητα είναι σε μέτριο επίπεδο, υστερεί απέναντι σε αθλητικά γκαρντ, με έκρηξη και δύναμη, ενώ και σε άμυνα αλλαγών θα έχει μειονέκτημα μέσα στην ρακέτα.

Συμπέρασμα

Ο Γουίλιαμς είναι μια καλή μεταγραφή που ξέρεις τι θα σου δώσει, είναι ένας παίκτης που ανοίγει το γήπεδο και βοηθάει στο spacing αλλά θα πρέπει και η ομάδα να δημιουργήσει για αυτόν. Για αυτόν τον λόγο θα είναι σημαντικό οι παίκτες που θα αποκτηθούν στο «1» και στο «3» να είναι αρκετά ικανοί με την μπάλα στα χέρια, ώστε τα στοιχεία τους να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για τον ίδιο. Παίκτες που παίζουν μακριά από την μπάλα, δεν είναι ποτέ πρωταγωνιστές και δεν κρίνουν παιχνίδια στα τελευταία λεπτά, για αυτό καλό θα ήταν η ΑΕΚ να τον πλαισιώσει με παίκτες στυλ Ανγκόλα ή Μέικον, που έχουν ατομική ενέργεια. Το γεγονός ότι είναι αρκετά ισορροπημένος σε άμυνα και επίθεση μπορεί να του δώσει πολλά λεπτά στο παρκέ και εφόσον ο κόουτς Καντζούρης τον ξέρει τόσο καλά, είναι βέβαιο ότι θα τον εκμεταλλευτεί όπως πρέπει.

Περιμένουμε από εδώ και πέρα τις άλλες μεταγραφές για να δούμε σιγά σιγά το πλαίσιο που δημιουργείται.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Γκέκο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X