Ο πιο ασφαλής δρόμος, για να «κερδίσεις» τον Αλμέιδα

Ο πιο ασφαλής δρόμος, για να «κερδίσεις» τον Αλμέιδα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το μήνυμα του Αργεντινού τεχνικού που αφορά τις επιλογές παικτών και τη νοοτροπία της δικής του ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μια από τις ατάκες που είπε την περασμένη Κυριακή ο Αλμέιδα, είναι πως «προπονώ όπως ζω, προπονώ όπως ήμουν ως ποδοσφαιριστής». Για το πως ζει, ομολογουμένως δεν έχουμε εικόνα. Λίγο κάτι ψυχανεμιζόμαστε από τον τρόπο που απάντησε για το αν αισθάνεται πίεση και από το γεγονός πως στην Τσίβας τσακώθηκε για τα πριμ που δεν έδιναν στους παίκτες του, τα έβαλε αυτός από την τσέπη του και πήρε το καπελάκι του και έφυγε. Αλλά μέχρι εκεί.

Αντιθέτως όσοι είμαστε λιγάκι μεγαλούτσικοι, θυμόμαστε πολύ καλά το πως έπαιζε ως ποδοσφαιριστής ο Αλμέιδα. Το aggressive, που λέμε και στο Λιβάδι στην Αίγινα και το κυνηγάω όλες τις μπάλες ακόμα και στα αράουτ , ήταν πιο σήμα κατατεθέν του Αργεντινού ακόμα και από την πλούσια χαίτη του. Και κάπου εδώ ξαναερχόμαστε σ’ αυτά που είπε την περασμένη Κυριακή, μεταξύ των οποίων ήταν και το «θέλω η ομάδα μου να κυνηγάει όλες τις μπάλες, μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Ξέρετε, πολλά απ’ αυτά που είπε ο Αλμέιδα την προηγούμενη Κυριακή, δεν ήταν μόνο για να γνωρίσει ο κόσμος πτυχές του προπονητικού χαρακτήρα του και της φιλοσοφίας του (και όχι φυσικά για να μπορέσει να μαντέψει αν θα πετύχει ή όχι με την ΑΕΚ), αλλά απευθυνόντουσαν και στο εσωτερικό της ομάδας ακροατήριο. Δηλαδή τους ποδοσφαιριστές του. Περισσότερο εκεί πήγαινε η ατάκα για τις μπάλες, την οποία άλλωστε είχε πει και στους ίδιους, στην πρώτη ομιλία γνωριμίας.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο

Είναι αλήθεια πως ακόμα δεν ξέρουμε ποιόν σχηματισμό θα επιλέξει να έχει ως βάση. Ούτε αν θα παίζει με δυο φορ ή με τρία χαφ ή χωρίς δεκάρι. Έχουν γίνει όμως ήδη σαφέστατα ορισμένα must που έχει στην φιλοσοφία του και σ’ αυτό που θέλει να βλέπει στις προπονήσεις και κατόπιν στο γήπεδο. Και αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει τόσο πολύ εμάς τους απ’ έξω από τα αποδυτήρια, καθώς μετράει η εικόνα που τελικά θα δούμε. Ωστόσο (πρέπει να) ενδιαφέρει τους παίκτες που θα είναι καθημερινά μαζί του.

Είναι πολύ ξεκάθαρο πως για τον Αλμέιδα το κυνηγάω όλες τις μπάλες μέχρι και την τελευταία στο τελευταίο λεπτό, χωρίς καθόλου να μπαίνουν τα χέρια στην τσέπη ποτέ και για κανέναν λόγο, είναι αδιαπραγμάτευτο. Όποια θέση και όποιον ρόλο και όποια χαρακτηριστικά και αν έχει ο ποδοσφαιριστής. Γι αυτό και ο Αραούχο είναι ο παίκτης που ξεχώρισε και γουστάρει περισσότερο από κάθε άλλον από το περυσινό ρόστερ. Είναι οι γκολάρες του Αργεντινού, είναι η ποιότητα του, αλλά είναι και αυτή η νοοτροπία του που όχι μόνο κυνηγάει τα πάντα και πάντοτε, αλλά προσπαθεί να συμπαρασύρει σ’ αυτό και τους συμπαίκτες του.

Επίσης γι αυτό και στην μεταγραφή του Γκατσίνοβιτς , ο Αλμέιδα είπε αμέσως «ναι». Οκτάρια που να μοιράζουν πολύ καλά το παιχνίδι και με γρήγορη σκέψη, υπάρχουν πολλά και ποιοτικά. Αλλά τέτοια ποιοτικά οκτάρια που μόλις χάσουν την μπάλα δεν σταματούν να πιέζουν για να την ξανακερδίσουν, δεν βρίσκεις εύκολα.

Για έναν ποδοσφαιριστή που διαθέτει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για κάθε ρόλο μέσα στο γήπεδο, ο ασφαλέστερος τρόπος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αλμέιδα, είναι να μην σταματά να κυνηγά όλες τις μπάλες. Όχι απλώς ως επιλογή σ’ ένα ματς που ενδεχομένως να είναι σημαντικό και κρίσιμο. Αλλά να το έχει αυτό ως φιλοσοφία, ως νοοτροπία, να είναι κομμάτι του τρόπου παιχνιδιού του. Να το κάνει ακομα και στα οικογένεια διπλα. Όλο αυτό το θέλει και το ψάχνει ο Αλμέιδα σε κάθε ποδοσφαιριστή, διότι ξέρει καλά πως όσους περισσότερους παίκτες βάλει μ’ αυτή τη νοοτροπία μέσα στην ενδεκάδα, τόσο πιο aggressive, τόσο πιο δυναμική, τόσο πιο αποφασιστική, θα είναι συνολικά ολόκληρη η ομάδα.

Από μόνο του, δεν λέει τίποτα

Προφανώς, για να ξέρουμε και τι λέμε, παίζει κυρίαρχο ρόλο και η ποιότητα που υπάρχει σε κάθε θέση και η δουλειά που θα γίνει και οι αυτοματισμοί που θα αποκτήσει ή δεν θα αποκτήσει η ομάδα στο τακτικό κομμάτι. Χωρίς όλα αυτά, το τρέχω και κυνηγάω όλες τις μπάλες μέχρι και την τελευταία, ίσως δεν λέει και πολλά πράγματα. Ή για να είμαι ακριβής, δεν μπορεί να σου δώσει και πολλά πράγματα, ούτε μπορεί να σε πάει μακριά.

Από την άλλη μεριά όμως, μια ομάδα όσο δουλεμένη και να είναι, όση ποιότητα και αν έχει, αν δεν μπαίνει στο γήπεδο για να κυνηγήσει σε κάθε της μέρα, όλες τις μπάλες, μέχρι το τελευταίο λεπτό, δύσκολα μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, όταν το θέλει. Θυμηθείτε λίγο νοοτροπίες και χαρακτηριστικά της ομάδας του 2018 και θα καταλάβετε τι εννοώ. Και αν η φιλοσοφία του Αλμέιδα, οδηγήσει και τώρα στο μοντάρισμα μιας ομάδας με ανάλογη νοοτροπία, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχία.

Και κάτι τελευταίο. Εννοείται πως δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα μπορέσει να πετύχει ο Αλμέιδα μέσα στο γήπεδο. Φυσικά και για περισσότερους από έναν λόγους, ο Αργεντινός τεχνικός είναι ένα στοίχημα. Αλλά θα το πω ωμά και κυνικά. Όποιος δεν καταλαβαίνει πως αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη ελπίδα (μαζί με την επιστροφή στο σπίτι μας), για να γυρίσει το χαρτί η ΑΕΚ, είναι ο Αλμέιδα, τότε είναι πολύ μα πολύ βαθιά νυχτωμένος. Και για να προλάβω και κάποιους, φυσικά και όλο αυτό περνάει και μέσα από την μεταγραφική ενίσχυση που επιβάλλεται να γίνεται σωστά και χωρίς καθόλου εκπτώσεις στις ανάγκες.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X