ΑΕΚ: Τετραετές συμβόλαιο ο Γκατσίνοβιτς - Παρουσίαση με τον Κουχάρσκι!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου επιχειρεί να ξεκαθαρίσει από νωρίς ένα θέμα που μόνο στην ΑΕΚ σηκώνει τόση κουβέντα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καλώς μας ήρθε ο Γκατσίνοβιτς. Δεν το έκρυψα από την πρώτη στιγμή, ότι είναι μια από τις μεταγραφές που πιστεύω πολύ για την ΑΕΚ. Θεωρώ, πως αποτελεί ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση. Είναι παίκτης που έδειξε σε μικρό χρονικό διάστημα και μολονότι ήρθε μεσούσης της σεζόν πως μπορεί να κάνει διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι σε καλή ηλικία, έρχεται από γεμάτες σεζόν σε ένα τοπ πρωτάθλημα όπως το γερμανικό, έχει κίνητρο να γίνει μόνιμο μέλος στην Εθνική Σερβίας.

Βέβαια, όπως κάθε μεταγραφή, θα κριθεί μέσα στο γήπεδο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Εκεί θα φανεί κατά πόσον ο Γκατσίνοβιτς είναι παίκτης διαφοράς, πως θα φανεί χρήσιμος στα πλάνα του Αλμέιδα, πως θα διαμορφωθεί η ΑΕΚ της νέας σεζόν. Είναι δεδομένο στα δικά μου μάτια πως ο Σέρβος αποτελεί μια πολύ καλή αρχή, είναι επίσης δεδομένο πως απαιτούνται ακόμα αρκετές και σημαντικές κινήσεις για να ολοκληρωθεί το παζλ της νέας ομάδας.

Η απόκτηση του Γκατσίνοβιτς αποτελεί αναμφίβολα μια καλή αρχή. Η επένδυση σε σημαντικό ποσό, η απόκτηση ενός παίκτη σε αυτήν την ηλικία, η ταχύτητα στις κινήσεις, δείχνει ένα διαφορετικό προφίλ της ΑΕΚ. Της ΑΕΚ, γιατί με την παλαβομάρα που κυριάρχησε κατά την τελευταία τετραετία, χάσαμε τον μπούσουλα σε πολλά επίπεδα και ψάχνουμε να ανακαλύψουμε την άσπρη μύγα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Το θέμα είναι η ουσία

Το λέω αυτό, γιατί δεν μπορώ να βλέπω να ασχολούμαστε άλλο με το αν η μεταγραφή του Γκατσίνοβιτς (και στη θέση του προσθέστε οιοδήποτε παρελθοντικό ή μελλοντικό όνομα θέλετε) είναι του Κουχάρσκι, του Κονέ, του Μελισσανίδη, του Παπαδημητρίου, του Αλβες ή του Καζαντζόγλου. Η μεταγραφή του Γκατσίνοβιτς, κάθε μεταγραφή της ΑΕΚ, γίνεται από την ομάδα και αφορά την ομάδα. Τα υπόλοιπα είναι προς λαϊκή κατανάλωση.

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα και ίσως στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, που οι μεταγραφές επιδέχονται τόση κουβέντα για τους τύπους και όχι την ουσία. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας και πρώτιστα την ομάδα, είναι εάν οι παίκτες που θα αποκτηθούν είναι καλοί και ταιριάζουν σε αυτό που θέλει να εμφανίσει. Τα εύσημα θα έρθουν μέσα από τους τίτλους και θα αποδοθούν στην ομάδα, ειδάλλως η αποτυχία θα βαρύνει την ομάδα.

Όταν σε μια συλλογική δουλειά όπως είναι πλέον οι μεταγραφές για ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ, αρχίζουν και υπεισέρχονται πληροφορίες πως ο τάδε είναι εκείνος που καθάρισε για τον «καλό» παίκτη, πως εκείνος είναι που τον ανακάλυψε και τον έφερε, τότε είναι νομοτελειακό πως το πράγμα οδηγείται σε αποτυχία. Το ζήσαμε και πέρυσι και στη δική μου κρίση, ήταν ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που μπορούσε να προσάψει κανείς στον Παπαδημητρίου. Πως επεδίωκε να ξεχωρίζει από το τιμ στις μεταγραφές.

Συλλογική δουλειά οι μεταγραφές

Σε μια ομάδα της εποχής μας και ειδικά με την οργάνωση της ΑΕΚ, κανείς – ούτε καν ο ίδιος ο Μελισσανίδης – δεν πρέπει να έχει το 100% σε μια μεταγραφή. Η απόκτηση ενός παίκτη, οφείλει να είναι συλλογική δουλειά. Να υπάρχει εκτεταμένο και αναλυτικό ριπόρτ από το τμήμα σκάουτινγκ, να υπάρχουν άμεσες επαφές και ολοκληρωμένη άποψη με τον υποψήφιο παίκτη, να ταιριάζει στα «θέλω» του προπονητή, να εναρμονίζεται με τα οικονομικά δεδομένα του σωματείου.

Γι’ αυτό δεν μπορώ να μπαίνω σε συζητήσεις για το ποιος έφερε τον Γκατσίνοβιτς ή όποιον άλλο επιλέξει μελλοντικά η ομάδα. Ακόμα και ο Πινέδα, που αποτελεί ξεκάθαρη εισήγηση του Αλμέιδα, δεν πρέπει να χρεωθεί θετικά ή αρνητικά στον προπονητή. Γιατί πριν αποφασίσει η ΑΕΚ να μπει στη διαδικασία για απόκτηση του Πινέδα θα πρέπει να έχει κριθεί και από τους υπόλοιπους υπεύθυνους του σχεδιασμού και να έχει εγκριθεί ως μια value επιλογή για την ΑΕΚ.

Το αντιπαράδειγμα του Λε Ταλέκ

Η διαδικασία είναι σημαντική και η ΑΕΚ δείχνει πως αρχίζει να λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας. Πέρυσι, δεν συνέβη αυτό σε αρκετές περιπτώσεις. Για τον Λε Ταλέκ για παράδειγμα, γνωρίζω πως ειπώθηκε στον Μιλόγεβιτς πως η ΑΕΚ θα μπορούσε να βρει καλύτερο παίκτη για τη θέση. Αλλά δεν μπορώ να χρεώσω τον Μιλόγεβιτς για τον Γάλλο, γιατί το νόημα δεν είναι να συζητάμε αόριστα πως μπορεί να βρεθεί κάτι καλύτερο. Τη δεδομένη στιγμή που η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν παίκτη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, υπήρχε αδυναμία και ο Γάλλος φάνταζε καλός στα μάτια του προπονητή. Δεν έγινε σωστά η δουλειά, τα αποτελέσματα τα βλέπετε.

Για να το μαζέψω. Η σωστή διαδικασία, δεν εξασφαλίζει πως η ΑΕΚ δεν θα λαθέψει στις μεταγραφές. Οσο και εάν ψάξεις, όσα χρήματα και εάν ξοδέψεις, δεν μπορείς ποτέ να είσαι εξασφαλισμένος όταν πρόκειται για ανθρώπους και προκύπτουν αστάθμητοι παράγοντες. Αλλά όσο περισσότερο δουλεύεις, όσο πιο διεξοδικά ψάχνεις, τόσο πιο ικανός γίνεσαι για να μπορείς να περιορίσεις την πιθανότητα αποτυχίας.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X