Παιδιά και «αποπαίδια» στις Εθνικές ομάδες

Παιδιά και «αποπαίδια» στις Εθνικές ομάδες

Πολύ περίεργα τα κριτήρια που καλούνται οι αθλητές στις μικρές Εθνικές ομάδες

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μόνιμη ατάκα του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου, προς τους διαιτητές είναι «αν ξαναδώ παιδί να κλαίει θα φύγετε κλωτσηδόν…» Από αυτή την επισήμανση μέχρι εκείνη που παιδιά μπαίνουν χαριστικά στις εθνικές ομάδες, μόνο και μόνο για να γελάσουν (με ειρωνεία) απέχει έτη φωτός. Ο Κώστας Σορώτος, έμπειρος τεχνικός, με «δηλητηριώδη» διάθεση έγραψε στην προσωπική σελίδα του: «Διαβάζω προσκλήσεις για προπονητικό διήμερο της Εθνικής νέων και λέω να μπω να δω και τι βλέπω. 40 ονόματα!!! Παιδιά στο μπάσκετ είμαστε όχι στον μαραθώνιο της Αθήνας. Είπαμε να προχωρήσουμε, να πάμε ένα βήμα μπροστά…»

Παρόμοια διάθεση είχαν και φίλοι του που έσπευσαν να τονίσουν ότι οι υποχρεώσεις της ΕΟΚ είναι πολλές. Το ακόμα πιο φοβερό; Την ίδια στιγμή που επιλέχθηκαν με ιδιαίτερη ελαφρότητα και δίχως κριτήρια παίκτες αμφιβόλου ικανότητας για τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, δεν συμπεριλήφθηκαν καλαθοσφαιριστές με εξαιρετικά στατιστικά στοιχεία και δεδομένη αξία!!! Δύο μέτρα, δηλαδή και δύο σταθμά…
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ο επικεφαλής, Κώστας Τσαρτσαρής, λαμβάνει περί των 2.000 ευρώ μηνιαίως. Οι προπονήσεις της παίδων και της εφήβων από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεύτερο γεγονός ότι από τις λίστες απουσιάζουν ταλαντούχοι παίκτες και υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις, όπως αναφέρουν και γνωστοί μπασκετικοί! Τρίτο στοιχείο: Οι προπονητές (ή κάποιοι κόουτς) που προσλήφθηκαν δεν έχουν επιλέξει τους νεαρούς καλαθοσφαιριστές! Τέταρτο στοιχείο είναι ότι στην εθνική νέων απουσιάζουν αθλητές από τον Προμηθέα!

Στην εθνική εφήβων, η λίστα που παρέλαβε ο προπονητής από τον Κώστα Τσαρτσαρή ανέφερε 16 ονόματα παικτών. Οι αδικίες κατάφωρες, βάση των αντικειμενικών κριτηρίων. Μπήκαν από το …παράθυρο κάποιοι που δεν άξιζαν και απουσιάζουν κάποιοι που άξιζαν. Μάλιστα, ξαφνικά οι 16 έγιναν την επόμενη ημέρα 17 (προστέθηκε ο υιός Σούλης) και την παρεπόμενη 18 (προστέθηκε ο Βασιλείου του Προμηθέα). Ανεξόφλητα γραμμάτια!!! Λείπουν, όμως. Από τη λίστα των 16, που έγιναν 18, παιδιά πολύ ταλαντούχα, όπως ο ΔΕΜΕΤΖΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟ και ο ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΚΑ, των οποίων η παρουσία τους στο πρωτάθλημα, το ταλέντο τους και τα επίσημα στατιστικά τους, τους κατατάσσουν σίγουρα στην 12αδα και όχι στην 18 αδα των εφήβων. Ποια ήταν τελικά τα κριτήριά σας κε Τσαρταρή για τις κλήσεις που έγιναν και για αυτές που δεν έγιναν;
Τα ίδια μαθαίνω έγιναν και στην Εθνική Παίδων, με την οποία θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο. Έγινε δε και το ανήκουστο. Διοργανώθηκε Εθνική 2008! Δηλαδή Εθνική mini. Ποτέ δεν έχει διοργανωθεί έως σήμερα τέτοια Εθνική, αφού δεν υπάρχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και τουρνουά για την ηλικία αυτή. Και φυσικά πρώτος και καλύτερος ενσωματώθηκε ο κος Τσώνης, του Αντιπροέδρου της ΕΟΚ. Άραγε αξιοκρατικά;

Για την U14 και U15 χαρτογράφηση δεν υπάρχει κι είναι απορίας άξιο, πότε θα ξεκινήσουν διάφορα καμπ, που βοηθάνε στον εντοπισμό νέων ταλέντων, που θα στελεχώσουν τις μικρές εθνικές των επόμενων ετών. Τα πάντα γύρω από τον συγκεκριμένο τομέα, λειτουργούν μερικώς στον αυτόματο πιλότο κι είναι άγνωστες οι επιπτώσεις, που θα έχουν στους νεαρούς αθλητές.
Κάλλιστα τον καιρό που δεν υπάρχει πρωτάθλημα, τα παιδιά θα μπορούσαν να προπονούνται υπό τις οδηγίες των προπονητών στις εθνικές ομάδες (αυτό συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια), ώστε πρωτίστως να βρεθούν μέσα στο γήπεδο και δευτερευόντως ν’ αξιολογηθούν για τ’ αγωνιστικά τους πεπραγμένα στο παρκέ. Τα βίντεο των αγώνων σίγουρα βοηθάνε, όμως ο προπονητής κατανοεί τα υπέρ και τα κατά ενός αθλητή, βλέποντάς το εν δράσει.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο κι αυτό είναι εις βάρος των μικρών παιδιών. Οι υπεύθυνοι αυτού του project οφείλουν να σηκώσουν μανίκια γρήγορα, αφού η φετινή σεζόν ουσιαστικά είναι χαμένη, είτε μιλάμε για εξέλιξη των μικρών διεθνών, είτε για τη δημιουργία τμήματος U14 ή U15. Ίσως είναι κάπως σκληρό, όμως αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Η νέα ομοσπονδία είναι φρέσκια, ακόμα μαθαίνει από τα λάθη της και χρειάζεται σκέψη, πρόγραμμα και υπομονή για να πετύχει. Το θέμα είναι να μην χαθεί κι άλλος χρόνος, αφού ο χαμένος της υπόθεσης θα είναι το ελληνικό μπάσκετ και κανένας άλλος.

Οι προπονητές της ομοσπονδίας, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να καταρτίσουν ένα ενιαίο πρόγραμμα για τη βελτίωση κι εξέλιξη των παιδιών. Τις επιλογές των παιχτών πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι προπονητές και όχι ο Τσαρτσαρής. Η ομοσπονδία επιμένει ότι στόχος είναι ένα μετάλλιο. Πώς θα έρθει αυτό;

Μερικές κλήσεις στην παίδων και στην εφήβων χρήζουν ανάλυσης, όμως αυτοί που θα κριθούν στο τέλος θα είναι οι άνθρωποι, που τρέχουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ, καθώς κι οι αντίστοιχοι προπονητές.
Αξιοσημείωτο ότι δεν κλήθηκαν αθλητές πρώτης επιλογής και με εμπειρία ήδη σε final 6 Πανελληνίου πρωταθλήματος αλλά και διεθνών τουρνουά, που είναι δυναμικοί και ταλαντούχοι αθλητές.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι οι μισοί αθλητές που κλήθηκαν αγωνίζονται σε ομάδες που δε συμμετείχαν στο final 8 του Πανελλήνιου πρωταθλήματος. Αλήθεια, με ποια κριτήρια έγιναν αυτές οι κλήσεις; Έγιναν αξιοκρατικά ή με βάση τις δημόσιες σχέσεις παραγόντων και managers; Έγιναν με αμιγώς αθλητικά και αγωνιστικά κριτήρια; Γιατί, με μια πρώτη ανάγνωση της λίστας των 18 δε φαίνεται κάτι τέτοιο. Είναι λογικό; Διότι στα αυτιά μου ακούγεται παράλογο.
Η λίστα των 18 ονομάτων καταρτίστηκε σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας από τους ιθύνοντες της ομοσπονδίας και όχι από τους προπονητές. Εάν αυτό ευσταθεί, πρόκειται για σοβαρότατο ατόπημα και σίγουρα είναι εντελώς αναξιοκρατικό και άδικο να υπαγορεύονται από τους ιθύνοντες της ομοσπονδίας τα ονόματα των «εθνικών κλήσεων» και μάλιστα χωρίς ο προπονητής να έχει δικαίωμα παρέμβασης. Είναι δυνατόν ο προπονητής να μην έχει αυτόβουλη θέληση και σκέψη και να μην μπορεί να επιλέξει ο ίδιος αξιοκρατικά τα παιδιά που θα στελεχώσουν την Εθνική Εφήβων Που είμαστε; Σε σταλινικό καθεστώς, όπου το καθεστώς επιβάλει αμείλικτα τη γνώμη του; Πώς θα κριθεί ο προπονητής στο τέλος, αν ο ίδιος δεν επιλέγει τους αθλητές του; Και γιατί οι 16 έγιναν 18; Με ποια κριτήρια;

Αυτά είναι πολύ άσχημα σημάδια για μια ομοσπονδία που ευαγγελίζεται τον εκσυγχρονισμό και την αξιοκρατία. Είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος της ΕΟΚ που κάνει μία αξιολογότατη προσπάθεια να βγει το άθλημα από το τέλμα των τελευταίων ετών, δεν γνωρίζει αυτά που συμβαίνουν στις «μικρές» εθνικές, ούτε γνωρίζει ότι οι διάφοροι ιθύνοντες «αποφασίζουν και διατάζουν» τους προπονητές των εθνικών για τις επιλογές των παιχτών από τους «ιθύνοντες». Ούτε γνωρίζει σίγουρα ότι οι προπονητές δεν αξιολόγησαν τους παίχτες των «μικρών» εθνικών, αλλά αναγκάστηκαν να υπακούσουν σε μια λίστα φυτευτή από τους «ιθύνοντες». Ότι αυτό δεν έγινε με παρέμβαση, ή έστω με ανοχή του προέδρου είναι σίγουρο. Άλλωστε το αποδεικνύει και η ισχνή παρουσία στις εθνικές παιχτών του Προμηθέα Πατρών. Ο πρόεδρος πρέπει να πάρει το μαστίγιο και να μην αφήνει τους ιθύνοντες ανεξέλεγκτους, με αποτέλεσμα να δυσφημίζουν τη σοβαρότατη προσπάθεια που καταβάλει. Πρέπει να υποχρεώσει τους «ιθύνοντες» να επιβάλουν ισονομία και αξιοκρατία, να αφήσουν τους προπονητές των εθνικών ομάδων να επιλέξουν μόνοι τους και όχι να τους επιβάλλεται μία μη αξιοκρατική λίστα παρά τη βούλησή τους.

Πηγή: infobasket.gr

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X