Υπάρχει κάτι σ' αυτή τη ζωή που είναι για όλους;

Εντυπωσιακές εικόνες - Μπήκε το «OPAP Arena» στο γήπεδο της ΑΕΚ (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης μπαίνει στην κουβέντα για τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας της ΑΕΚ και όχι μόνο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ξεκινάω από το όνομα του νέου γηπέδου. Είναι Opap Arena. Έχει μπει και σχετική πινακίδα. Ξέρω πως στους περισσότερους δεν αρέσει. Κάποιοι θα προτιμούσαν να παραμείνει το Αγιά Σοφιά. Κάποιοι άλλοι, ου μη εμού εξαιρουμένου, θεωρούν ιδανικό το λιτό και απλό “γήπεδο ΑΕΚ“. Δεν θα είναι έτσι όμως. Και δεν θα είναι έτσι γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι αποκομμένο από την κοινωνία. Υπάγεται σ’ ένα σύστημα που λειτουργεί με πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Κανόνες αγοράς. Χορηγιών, χρημάτων, κέρδους. Τίποτε άλλο πέραν αυτών . Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όποιος δεν την βλέπει, πιθανότατα προτιμά αυταπάτες.

Η ΑΕΚ έβαλε το όνομα ΟΠΑΠ  στο γήπεδο για να πάρει τα απαραίτητα εκατομμύρια που θα κινήσουν τα κόστη λειτουργίας του. Όπως η Άρσεναλ έβαλε την Έμιρειτς, η Μπάγερν την Αλιάνζ και πάει λέγοντας. Έτσι ή για να είμαι ακριβής ΚΑΙ κάπως έτσι λειτουργεί το σύγχρονο και πλήρως εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Διότι έτσι λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα μέσα στο οποίο υπάγεται και το οποίο δεν μπορείς να έχει αλά κάρτ, όπως κατάλαβαν καλά όσοι το επιχείρησαν. Επομένως όσο η πλειοψηφία του κόσμου δείχνει γενικώς, στην πράξη, πως στηρίζει ή έστω ανέχεται αυτό το σύστημα/κρεατομηχανή, θα έχει επιτελους γηπεδάρα μετά σχεδόν 20 χρόνια ξεσπιτωσιάς, αλλά μαζί θα έχει και όνομα χορηγού. Πακετάκι. Είναι αυταπάτη να νομίζεις πως θα πάρεις το ένα, χωρίς το άλλο.

Πάμε τώρα και στα εισιτήρια διαρκείας. Είναι υψηλές οι τιμές; Η απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση, δεν είναι ποτέ ένα «ναι» ή ένα «όχι». Πάντα πρέπει να συνοδεύεται με το σε σχέση με τι είναι υψηλές. Είναι υψηλές σε σχέση μ’ αυτές του Ολυμπιακού Σταδίου; Ναι είναι, αλλά δεν είναι δόκιμη η σύγκριση καθότι από την μια υπάρχει ένα νοικιασμένο γήπεδο 60 χιλιάδων θέσεων και από την άλλη ένα νεότευκτο, ιδιόκτητο και 31χιλιάδων θέσεων. Είναι υψηλές σε σχέση με τις τιμές των διαρκείας του ΟΣΦΠ; Ναι είναι, αλλά ούτε αυτή η σύγκριση είναι δόκιμη, διότι κανονικά θα πρέπει να γίνει με τις τιμές των διαρκείας στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Καραϊσκάκη και όχι στον 18ο.

Υπάρχει κάτι σ' αυτή τη ζωή που είναι για όλους;

Δεν είναι και ποτέ δεν ήταν για όλους

Η πιο ουσιαστική ερώτηση είναι, αν οι τιμές των διαρκείας που έβγαλε η ΑΕΚ, είναι υψηλές σε σχέση μ’ αυτό στο οποίο μπορεί να ανταποκριθεί η πλατιά μάζα των οπαδών της ομάδας. Και σ’ αυτή την ερώτηση, η απάντηση είναι προφανής και ολοκάθαρη . Με βάση τα εισοδήματα και την οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών της, η πλατιά μάζα των οπαδών της ΑΕΚ είτε θα είναι σε πρακτική αδυναμία ακόμα και να ονειρευτεί  να αγοράσει διαρκείας, είτε θα κόψει από παντού, θα κάνει το σ… το  της παξιμάδι, προκειμένου να μπορέσει να μπει στο καινούργιο σπίτι και να βρεθεί δίπλα στην ομάδα που αγαπά σ´ όλα τα ματς. Αυτή είναι επίσης η πραγματικότητα. Γκρίζα, αν με ρωτάτε. Γκρίζα έγραψα; Μαύρη και άραχλη. Αλλά αυτή είναι.

Δεν είναι για όλους τους οπαδούς της ΑΕΚ τα διαρκείας. Καθαρά και ξάστερα και δυστυχώς. Όπως ποτέ δεν ήταν για όλους σε αυτό το σύστημα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, θυμάμαι πως στα μάτια μου ήταν μεγιστάνας εκείνος που μπορούσε να έχει εισιτήριο διαρκείας στην 18 ή την 3. Διότι τότε δεν είχε καν σ’ όλες τις θύρες. Και πραγματικά ζήλευα που δεν είχα, καθότι οι δυνατότητες μου έφταναν μέχρι του να βγάζω απλό εισιτήριο είτε στην 1-2 αν δεν υπήρχαν φιλοξενούμενοι, είτε στην 8-12, είτε καμιά φορά ακόμα και σπανιότατα στην 3.

Αργότερα και από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ειδικά από το ΟΑΚΑ και μετά, τα διαρκείας έγιναν πολύ πιο προσιτά. Είχε να κάνει αυτό και με την χωρητικότητα του γηπέδου, αλλά και με το πως ήταν η κατάσταση στην κοινωνία με τα εισοδήματα και με το κόστος ζωής. Για όσους το έχουν λησμονήσει, ήταν σε ανάκαμψη (αναλαμπή θα την έλεγα) η καμπύλη της πορείας του συστήματος, πριν από την μεγάλη βουτιά στην κρίση. Και πάλι πάντως, κάποιοι και τότε δεν είχαν την δυνατότητα για διαρκείας. Μέχρι που ξαναφτάσαμε στο σημείο, που τα διαρκείας έγιναν και πάλι, δυσπρόσιτα ή και απλησίαστα για μια ακόμα πιο μεγάλη μερίδα κόσμου. Τραγικό είναι αυτό για χίλιους λόγους. Αλλά σόρι κιόλας, αρνούμαι να δεχθώ πως κάποιοι πέφτουν από τα σύννεφα.

Υπάρχει άραγε κάτι στην κοινωνία και το καπιταλιστικο σύστημα, που είναι για όλους; Υπάρχει κάτι που να είναι προσιτό για όλους, για τις πλατιές λαϊκές μάζες; Μήπως τώρα ξάφνου ανακαλύπτουμε πως όλο και περισσότερα πράγματα στη ζωή μας, είναι για όλο και λιγότερους; Ακόμα και ζωτικής σημασίας πράγματα. Είναι και άδικο και ψυχοφθόρο και επίπονο όλο αυτό. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις αυταπάτες πως κάτι που μας αφορά ή που αγαπάμε (όπως η ΑΕΚ), μπορεί να ξεφύγει από τους κανόνες λειτουργίας ενός συστήματος που έχει στο επίκεντρο το κέρδος, το χρήμα και όχι τον άνθρωπο. Να ξεφύγουμε και να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Το ερώτημα περί σωστού ή λάθους

Πολλοί συνάδελφοι έχουν γράψει από χθες και έχουν πει στα ραδιόφωνα, πως αν είναι σωστή ή λάθος η τιμολογιακή πολιτική που επέλεξε η ΑΕΚ για τα εισιτήρια διαρκείας, θα φανεί στα τέλη Αυγούστου. Δηλαδή όταν γίνει το ταμείο για το πόσες κάρτες θα έχει διαθέσει. Υπάρχει κάτι πιο ρεαλιστικό απ’ αυτό ή πιο μετρήσιμο απ’ αυτό, όταν συζητάμε με όρους και κανόνες ζήτησης, προσφοράς και κέρδους; Όχι φυσικά. Εκτός αν ξαφνικά έχουμε πάει σ’ ένα άλλο σύστημα και σε μια άλλη κοινωνία, που δεν συζητάμε μ’ αυτούς τους όρους. Αλλά πολλοί εξ αυτών που (δικαίως) φωνάζουν για τις τιμές των διαρκείας, της βενζίνης, των ιδιωτικών πλαζ, απορρίπτουν ή ακόμα και χλευάζουν την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας.  Ας μην υποκρινόμαστε παρακαλώ. Και επίσης, όσα εισιτήρια διαρκείας και αν πουλήσει, ακόμα και αν είναι πάνω από 20χιλιάδες, αυτό δεν θα σημαίνει πως τα περισσότερα απ’ αυτά δεν αγοράστηκαν με βαρβάτα κοψίματα από παντού στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ούτε πολύ περισσότερο δεν θα σημαίνει, πως μια σημαντικά μεγάλη μερίδα κόσμου της ΑΕΚ, δεν είχε δυνατότητα ούτε να σκεφτεί να τα αγοράσει.

Για να το κλείσω. Οι τιμές των διαρκείας, το γεγονός πως το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον ένα λαϊκό άθλημα (ακόμα και από την τηλεόραση πληρώνεις για να το βλέπεις), το γεγονός πως το αυτοκίνητο έχει γίνει είδος πολυτελείας λόγω της τιμής της βενζίνης, οι απλησίαστες διακοπές μέσα στην ίδια σου την χώρα και τόσο άλλα παραδείγματα, είναι δέντρα του ίδιου δάσους. Και ως γνωστόν όποιον βλέπει μόνο το δέντρο, μόνο χαμένος στο δάσος καταλήγει. Φυσικά υπάρχει δρόμος για ένα εντελώς αλλο δασος, αλλά δέντρα, αλλά συνθήκες και με επίκεντρο το για όλους.

Και κάτι τελευταίο που είναι και άσχετο με τις τιμές, αλλά σχετικό με τα διαρκείας. Η απαίτηση για να γίνουν ποιοτικές μεταγραφές και να φτιαχτεί μια ανταγωνιστική ομάδα, είναι ένα δικαίωμα που έχουν και αυτοί που θα μπορέσουν να πάρουν διαρκείας και εκείνοι που με το ζόρι θα πάρουν δυο ή τρία απλά εισιτήρια. Άλλωστε ίσως το μοναδικό που είναι για όλους, είναι η επιθυμία να βλέπουν μια ΑΕΚ που θα παίζει σαν ΑΕΚ.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Γκέκο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X