Ο Αλμέιδα είχε φτιάξει ομαδάρα με βάση το όλοι μαζί

Ο Αλμέιδα είχε φτιάξει ομαδάρα με βάση το όλοι μαζί
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον ουσιαστικό τρόπο στήριξης στον Ματίας Αλμέιδα, ενόψει της προετοιμασίας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ένα από τα πράγματα που είπε σχεδόν με το καλημέρα ο Αλμέιδα στις συναντήσεις που είχε με τους ανθρώπους της ΑΕΚ και αφορούσαν θέματα προγραμματισμού, ήταν πως δεν θέλει στην προετοιμασία ποδοσφαιριστές που θα είναι με το ένα πόδι εκτός ομάδας. Ήταν ξεκάθαρος πως θέλει να δουλέψει στο κτίσιμο, με παίκτες που είναι 100% και αφοσιωμένοι και συγκεντρωμένοι σ’ αυτό που κτίζεται. Και ως εκ τούτου είναι αυτονόητο πως αφού δεν θα είναι παρόντες αυτοί που δεν υπολογίζονται, θα πρέπει να έχουν έρθει και εκείνοι που θα τους αντικαταστήσουν. Το προφανές δηλαδή.

Κάποιος κακοπροαίρετος ενδεχομένως να σκεφτεί, πως ο λόγος που ο Αλμέιδα έκανε αυτό το ξεκαθάρισμα ευθύς εξ αρχής, ήταν η ενδελεχής μελέτη του στα πεπραγμένα της περυσινής ΑΕΚ, που πιθανότατα έφτασε και μέχρι την καλοκαιρινή προετοιμασία. Τότε που ο Μιλόγεβιτς έκανε επί της ουσίας τρία διαφορετικά στάδια προετοιμασίας, με τρία διαφορετικά ρόστερ και τελικά ξεκίνησε το πρωτάθλημα μ’ ένα τέταρτο. Και αν ο Αλμέιδα το είδε αυτό, φυσικά και τον έλουσε κρύος ιδρώτας για να μην ξανασυμβεί.

Είναι προφανές πως για όλους τους προπονητές του κόσμου, είναι και αδόκιμο και αντιποδοσφαιρικό να κάνεις προετοιμασία με διαφορετικό υλικό απ’ αυτό που θα μπεις για να παίξεις τη σεζόν. Και για να προλάβω εκείνους που θα αναρωτηθούν γιατί ρε Τσίλη δεν τα έλεγες πέρυσι το καλοκαίρι, υπενθυμίζω πως τα έλεγα. Εδώ, μήνα Ιούλιο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εκτός από το αντιποδοσφαιρικό του πράγματος που είναι δεδομένο, υπάρχει και κάτι ακόμα σημαντικό.

Δίνει βάση στη διαχείριση

Ο Αλμέιδα είναι ένας προπονητής που δίνει μεγάλη βάση στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι κυρίαρχο στοιχείο και της δουλειάς του και κατ’ επέκταση της επιτυχίας του. Το βασικό γνώρισμα της Τσίβας που σάρωσε τους τίτλους, ήταν η εντυπωσιακή συνοχή ως ομάδα. Το πιο έντονο στοιχείο που είχε, ήταν το «όλοι μαζί». Και δεν έγινε τυχαία, διότι ο Αλμέιδα το επεδίωξε και το δούλεψε πολύ για να συμβεί. Μάλιστα όταν αυτό το «όλοι μαζί» κινδύνεψε και κλονίστηκε, όταν η διοίκηση αρνήθηκε να δώσει τα πριμ στους ποδοσφαιριστές, ο Αργεντινός πήρε το καπελάκι του και έφυγε. Επίσης στο MLS που πήγε, ο αυτό το «όλοι μαζί» δεν κτίστηκε ποτέ στο βαθμό που ήθελε. Και ήταν και από τους βασικούς λόγους που δεν πέτυχε αυτά που ήθελε.

Είναι απολύτως βέβαιο πως και στην ΑΕΚ τώρα, το ίδιο θα προσπαθήσει να πετύχει. Και για να το πετύχει θα πρέπει να το κτίσει από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Σίγουρα από την πρώτη μέρα που η ομάδα θα ταξιδέψει στην Ολλανδία. Ξέρετε, είναι λίγο στρεβλή η εικόνα για την στόχευση που υπάρχει μέσα από την διαδικασία του πηγαίνει η ομάδα σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος το καλοκαίρι και να δουλεύει για δυο ή τρείς εβδομάδες. Ναι, φυσικά είναι η δουλειά στην τακτική, ναι είναι τα φιλικά παιχνίδια. Αλλά είναι και κάτι ακόμα.

Όταν ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών βρίσκεται μαζί επί 24ώρου βάσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκτά δέσιμο. Βρίσκει κώδικες και βρίσκει και συνοχή. Δένονται οι ποδοσφαιριστές με τον προπονητή, με το τεχνικό τιμ, εννοείται και μεταξύ τους. Γίνονται ομάδα. Φτιάχνουν αυτό το «όλοι μαζί». Αν λοιπόν αυτό το γκρουπ μετά από την προετοιμασία, το αλλάξεις με πολλές προσθαφαιρέσεις ποδοσφαιριστών, τότε όλο αυτό το παραπάνω, πάει περίπατο. Διότι οι καινούργιοι που θα ενταχθούν, κάποια στιγμή θα μάθουν μεν τα συστήματα, αλλά το δέσιμο πιθανότατα δεν θα το αποκτήσουν ποτέ.

Ο Αλμέιδα είχε φτιάξει ομαδάρα με βάση το όλοι μαζί

Η μοναδική πετυχημένη ΑΕΚ ήταν ολόκληρη στο Κίελτσε

Δεν μπορεί να είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, πως η μοναδική πετυχημένη ομάδα της ΑΕΚ την τελευταία πενταετία, ήταν αυτή που έκανε προετοιμασία σχεδόν μ’ όλους τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ, το καλοκαίρι του 2017. Απ’ όσους δούλεψαν τότε στο Κίελτσε, ζήτημα μετά να αποχώρησαν ένας ή δυο. Και προστέθηκαν σ’ εκείνο το γκρουπ στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, ο Αραούχο και ο Κονέ. Όλοι οι υπόλοιποι εκείνης της ομάδας, είχαν δουλέψει και είχαν ζήσει μαζί, από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Ακριβώς δηλαδή αυτό που θέλει και ο Αλμέιδα φέτος.

Οι συνθήκες βεβαίως δεν είναι ίδιες. Και το φετινό καλοκαίρι της ΑΕΚ, που η πρώτη αγωνιστική υποχρέωση είναι στις 20 Αυγούστου, δεν έχει σχέση μ’ εκείνο το καλοκαίρι που υπήρχε προκριματικός για το Τσάμπιονς Λιγκ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα τέλη του Ιούλη. Όμως περισσότερο είναι θέμα προγραμματισμού και μεθοδικότητας και λιγότερο συνθηκών. Διότι και πέρυσι που και πάλι η ΑΕΚ είχε Ευρώπη στα τέλη του Ιούλη, βασικό στάδιο προετοιμασίας έκανε με μοναδικές μεταγραφές τον Στάνκοβιτς, τον Τζαβέλλα και τον Μήτογλου.

Η ουσία είναι, για να μην χανόμαστε σε ατελείωτες αναλύσεις, πως όταν λέμε πως ο Αλμέιδα πρέπει να στηριχτεί, δεν εννοούμε πως πρέπει να του γίνουν όλα τα χατίρια. Αλίμονο. Όμως είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ποια ήταν η συνταγή που ακολούθησε σε προηγούμενες ομάδες που πέτυχε στο έργο του. Αυτή η συνταγή είναι ομάδα με συνοχή και δέσιμο, εξ ου και θέλει σχεδόν όλους τους παίκτες, ως εκ τούτου και τις βασικές μεταγραφές, από την αρχή της προετοιμασίας. Η ΑΕΚ λοιπόν για να στηρίξει τον προπονητή, οφείλει να προσπαθήσει να κάνει όλα όσα χρειάζονται, προκειμένου αυτή την συνταγή να επιχειρήσει ο Αλμέιδα να την εφαρμόσει και εδώ. Νομίζω πως αυτός είναι ένας από τους πιο ασφαλής δρόμους, για να έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει ο προπονητής.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X