Η ΑΕΚ άντεξε με εννιά παίκτες και έβαλε τις βάσεις για το κύπελλο επί του Παναθηναϊκού! (VIDEO)

Η ΑΕΚ άντεξε με εννιά παίκτες και έβαλε τις βάσεις για το κύπελλο επί του Παναθηναϊκού! (VIDEO)

Πρώτος τελικός κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού και ηρωική ισοπαλία με 0-0, που έστειλε το τρόπαιο σε επαναληπτικό που κατέκτησε η Ενωση

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ενας από τους πιο ηρωικούς τίτλους που έχει κατακτήσει η ΑΕΚ, ήταν το Κύπελλο του 1949. Νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό στον επαναληπτικό τελικό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αφού πρώτα κατάφερε να μείνει όρθια και  να κρατήσει με εννέα παίκτες το 0-0 για 109’ λεπτά στον πρώτο τελικό που είχε διεξαχθεί σαν σήμερα πριν από 73 χρόνια.

Γιατί όμως 109 λεπτά; Διότι η νυν και αεί αστεία και ασόβαρη ΕΠΟ δεν είχε προνοήσει το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση και έτσι όρισε τον αγώνα στις 6 το απόγευμα. Όταν πια είχε αρχίσει το και το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, ήταν νύχτα! Και τα χρόνια εκείνα κανένα ελληνικό γήπεδο δεν είχε προβολείς.

Ενενήντα λεπτά κράτησε ο κανονικός αγώνας και άλλα 19 η παράταση. Ολο αυτό το διάστημα η ΑΕΚ (που στην πορεία για τον τελικό είχε αποκλείσει Εργοτέλη, Ηρακλή Καβάλας και Ολυμπιακό) αμυνόταν ηρωικά με δέκα ή και με εννέα παίκτες! Ο Ξενοφών Μαρκόπουλος (Ξένος) είχε βγει νοκ-άουτ στο 2’ και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από κτύπημα της μπάλας στο κεφάλι μετά από σουτ του Σταφυλίδη, ενώ ο Γιώργος Σίμος (Μάγειρας) έπαιξε σχεδόν όλο το πρώτο ημίχρονο και αγωνίστηκε μόνο για 8 λεπτά, τραυματίας ων, στο δεύτερο και στην παράταση. Αυτός μάλιστα έμελλε να είναι ο τελευταίος αγώνας της καριέρας του!

Εγραφε στις 20/6/1949 η ‘’Αθλητική Ηχώ’’: ‘’Η ΑΕΚ αγωνιζόμενη με εννέα παίκτες λόγω τραυματισμού των Μάγειρα και Ξένου επετέλεσε πραγματικόν άθλο, αποσπάσασα ισοπαλίαν από τον Παναθηναϊκό με 0-0. Ο Ξένος υπέστη στο 2’ διάσεισιν εγκεφάλου και ήδη τελεί εν αφασία εις το Κρατικόν Νοσοκομείον’’. Και λίγο πιο κάτω: ‘’Ο αγών διεκόπη λόγω του σκότους στο 19’ της παρατάσεως και θα επαναληφθεί πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή’’.

Στην ίδια έκδοση υπήρχε και μια μαρτυρία του Τρύφωνα Τζανετή σε ένα αφιέρωμα της ίδιας εφημερίδας το 1995 που το υπέγραφε ο Γιάννης Μπίλιος. Δήλωνε χαρακτηριστικά αυτός ο μέγας υπηρέτης της ιδέας της ΑΕΚ που έφυγε από τη ζωή το 1998: «Σε κάποια φάση κτυπήθηκε και ο Πούλης και ήταν κι αυτός έτοιμος να φύγει. Πήγε να κόψει μια μπαλιά και παρενεβλήθη ο Μαρόπουλος με αποτέλεσμα να τον… κλοτσήσει αυτός και να πέσει ο Πούλης στο έδαφος σφαδάζοντας. Τότε έπεσα πάνω του και του έλεγα κλαίγοντας: ‘’Μη φεύγεις κι εσύ, Κώστα. Μη μας αφήσεις με οκτώ. Θα… πεθάνουμε’’. Εμεινε στον αγώνα και την έβγαλε όπως μπορούσε».

Ο επαναληπτικός έγινε μετά από δύο εβδομάδες και η ΑΕΚ νίκησε 2-1 με τρόπο επίσης επεισοδιακό.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X