Μόνο η ΑΕΚ τέτοια μεγαλεία, κύπελλο και νταμπλ για την απόλυτη ομάδα! (VIDEO)

Μόνο η ΑΕΚ τέτοια μεγαλεία, κύπελλο και νταμπλ για την απόλυτη ομάδα! (VIDEO)

Το 1978 ήταν η χρονιά της ΑΕΚ που σαν σήμερα νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ στο στάδιο Καραϊσκάκη και σφράγισε μια θριαμβευτική πορεία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ του 1978 είχε κατακτήσει ένα νταμπλ που συνοδεύτηκε από απόλυτη αγωνιστική κυριαρχία, με άνετη κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο Κύπελλο. Ήταν το απόγειο της ομαδάρας που είχε δημιουργήσει ο Λουκάς Μπάρλος και που είχε φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977.

Το 1978 όμως ήρθαν και οι τίτλοι. Η ομάδα που την προηγούμενη χρονιά είχε καταπλήξει την Ευρώπη, ήταν πλέον ενισχυμένη με τον διεθνή Γιουγκοσλάβο σέντερ-φορ Ντούσαν Μπάγεβιτς αλλά και με τον Ουρουγουανό Μίλτον Βιέρα, ένα ποδοσφαιριστή με θητεία σε παγκόσμιο κύπελλο το 1966, ο οποίος είχε αποτελέσει για πέντε χρόνια έναν από τα βασικά στελέχη του πανίσχυρου Ολυμπιακού του Γουλανδρή.

Ο δημιουργός εκείνης της ομάδας, ο Φράντισεκ Φάντρονκ, παρακολουθούσε πλέον από μακριά τις προσπάθειές της, αφού στις αρχές της σεζόν 1977-78,  μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη τη δεύτερη αγωνιστική, είχε αντικατασταθεί στον πάγκο της ΑΕΚ. Ο Μπάρλος έκρινε ότι πλέον τα αποδυτήρια της ΑΕΚ χρειάζονταν μία αλλαγή μετά από τρία χρόνια και προχώρησε στην πρόσληψη του Κροάτη Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος είχε διατελέσει πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής στα νιάτα του αλλά και προερχόταν από μεγάλη προπονητική θητεία στη Γερμανία.

Από τη δεύτερη αγωνιστική και μετά η ΑΕΚ συμπλήρωσε 31 αγώνες χωρίς ήττα και στέφθηκε πρωταθλήτρια με συνοπτικές διαδικασίες. Στο Κύπελλο, αφού απέκλέισε κατά σειρά τα Χανιά, την Ελευσίνα και τον Παναθηναϊκό με ένα γκολ του Μπάγεβιτς στη Λεωφόρο στη φάση των 16, συνέχισε με νίκη επί του Πανιωνίου και έφτασε η ώρα για τον μεγάλο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ με το εκκωφαντικό και ιστορικό 6-1 πήρε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου θα την περίμενε ο ΠΑΟΚ την Κυριακή 4 Ιουνίου 1978.

Μία ακόμα επίδειξη απόλυτης υπεροχής

Μπροστά σε 23.438 θεατές, ο γαλαξίας αστέρων της ομάδας του Λουκά Μπάρλου επέβαλε την ανωτερότητα του. Το πρώτο μέρος τελείωσε χωρίς γκολ, αν και η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει προηγηθεί με το πέναλτι που δεν έδωσε στο 38ο λεπτό ο διαιτητής Νίκος Ζλατάνος σε ανατροπή του Θωμά Μαύρου από τον Κώστα Ιωσηφίδη. Αλλά και στο 44’ ο Μαύρος θα μπορούσε να έχει σκοράρει, όμως σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι.

Στο δεύτερο μέρος η κυριαρχία της ΑΕΚ ήταν απόλυτη και η πλάστιγγα έγειρε όταν στο 56ο λεπτό ο μεγάλος αρχηγός Μίμης Παπαϊωάννου ξέφυγε από τα αριστερά και έκανε μία σέντρα στον Ντούσαν Μπάγεβιτς που με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να αντιδράσει, όμως η ΑΕΚ ήταν εκείνη που έχανε ευκαιρίες και έφτασε σε ένα δεύτερο γκολ στο 80ο λεπτό, όταν ο Μπάγεβιτς έκανε άνω-κάτω την άμυνα του ΠΑΟΚ και με παράλληλη πάσα από τα αριστερά έδωσε έτοιμο γκολ στον Μαύρο για να πλασάρει από κοντά.

Ήταν μία ακόμα επίδειξη απόλυτης υπεροχής για την ΑΕΚ που εκείνη την εποχή διέθετε ίσως την κορυφαία ομάδα της ιστορίας της. Ήταν μεγάλη δικαίωση και για τον Λουκά Μπάρλο που επί τέσσερα χρόνια είχε… ανοίξει τις τσέπες του και έφερνε στη Νέα Φιλαδέλφεια ότι καλύτερο μπορούσε.

Ο αγώνας εκείνος ήταν ο τελευταίος για τον Τσαϊκόφσκι, ο οποίος είχε ήδη συμφωνήσει να αναλάβει την ομάδα της Ζυρίχης, αφήνοντας τη θέση του στον Φέρεντς Πούσκας. Αυτό που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και που στα μάτια των πολλών έμοιαζε με χιούμορ, ήταν τα λόγια του Μπάρλου: «Καλά πήραμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, αλλά να δούμε τώρα πώς θα πληρώσουμε τους παίκτες». Η συντήρηση και βελτίωση μιας τόσο καλής ομάδας από μία και μόνο τσέπη, είχε αρχίσει να γίνεται πια ένα βάρος αρκετά δυσβάσταχτο για τον μεγάλο πρόεδρο. Η λιτή οικονομική πολιτική των επόμενων μεταγραφικών περιόδων και η αποχώρησή του το καλοκαίρι του 1981 απέδειξαν του λόγου το αληθές…

Η Ανάλυση του ΑΕΚ - Άρη 2-0 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 15/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X