Ζελένσκι: «Η Ουκρανία περιμένει τα κατάλληλα όπλα για να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχει ο στρατός της Ρωσίας»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία μας επιτέθηκε όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να περιμένουν να λάβουν τον κατάλληλο οπλισμό προτού αναπτυχθούν για να απελευθερώσουν τα τμήματα της χώρας που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα, είπε χθες Τρίτη )31/5) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός «για να απελευθερωθεί ο μέγιστος αριθμός των πολιτών μας», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

Επέμεινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα βιαστούν να δράσουν σε κατεχόμενα εδάφη, διότι αυτό θα συνεπαγόταν δεκάδες χιλιάδες απώλειες.

Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θεωρεί πως θα χρειαστούν για τέτοιες επιχειρήσεις. Ασκεί πίεση στη Δύση να προμηθεύσει με βαρύ οπλισμό τον ουκρανικό στρατό εδώ και καιρό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε κείμενό του που δημοσίευσε χθες Τρίτη η εφημερίδα New York Times στις σελίδες της με άρθρα γνώμης.

Αν και ο κ. Μπάιντεν δεν ανέφερε ονομαστικά στο άρθρο αυτό σε ποια συστήματα αναφερόταν ακριβώς, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου σε δημοσιογράφους πως πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται επομένως για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διαθέτουν επίσης οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους.

Τα οπλικά συστήματα αυτά αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, ορισμένες λεπτομέρειες για το οποίο θα αποκαλυφθούν αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ..

Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε: «Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία.

Ο κ. Μπάιντεν από το ξέσπασμα του πολέμου τονίζει πως δεν θα στείλει στην Ουκρανία όπλα που, όπως το θέτει, θα μετέτρεπαν τις ΗΠΑ σε εμπόλεμο μέρος στη σύρραξη με τη Ρωσία.

 

Η Ανάλυση του ΑΕΚ - Άρη 2-0 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 15/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X