Αν διαβάζουμε σωστά τον Αλμέιδα…

Αν διαβάζουμε σωστά τον Αλμέιδα…
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης επιχειρεί να ερμηνεύσει ποδοσφαιρικά, τις πρώτες κινήσεις/εισηγήσεις του Αργεντινού προπονητή

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αν μετράω σωστά τις μέρες, που όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις δεν είναι και το φόρτε μου, έχουν περάσει καμιά δεκαριά από εκείνη την γεμάτη ένταση Δευτέρα και την ακόμα πιο γεμάτη από ένταση και διάφορους κόμπους στο λαιμό, Τρίτη. Ακόμα δεν έχει κουνηθεί ούτε φύλλο. Και ο οργανισμός της ΑΕΚ θα ξυπνήσει το πρωί για άλλη μια φορά, προσδοκώντας πως αυτή θα είναι η μέρα των εξελίξεων.

Πάντως ότι είναι (και αν είναι) να γίνει, θα πρέπει να γίνει μέχρι και την Κυριακή ή την Δευτέρα. Υποθέτω πως δεν χρειάζεται να εξηγήσω λεπτομερώς τους λόγους που οι άνθρωποι τους οποίους θα βρει ο Αλμέιδα στην ΑΕΚ από την Δευτέρα, επιβάλλεται να είναι και αυτοί με τους οποίους θα δουλέψει. Ο άνθρωπος έρχεται στην Αθήνα έναν μήνα πριν ξεκινήσει προπονήσεις, προκειμένου να μπορέσει να συνεργαστεί καλύτερα μ’ αυτούς που θα κτίσει την ομάδα. Αν κάθε λίγο και λιγάκι βλέπει και καινούργιους, τσάμπα το ταξίδι τόσο νωρίς.

Η αλήθεια είναι πως μου έκανε αρκετά εντύπωση αυτή η απόφαση που πήρε ο Αλμέιδα. Δεν θυμάμαι κανέναν ξένο προπονητή, να έρχεται στην Αθήνα τόσο πολλές μέρες πριν το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Αντιθέτως θυμάμαι τον Καρντόσο, που επέστρεψε στην Πορτογαλία αμέσως μετά την επίσημη παρουσίαση του από την ΑΕΚ στην Αθήνα και μέχρι να γυρίσει για τις προπονήσεις, ανέβαζε εκείνες τις φαιδρές φωτογραφίες από τον κήπο του σπιτιού του, με σορτσάκι, τα πόδια πάνω στο τραπέζι, μ’ ένα λαπτοπ και ένα κινητό στο αφτί. Και έγραφε… «δουλεύουμε».Αν διαβάζουμε σωστά τον Αλμέιδα…

Βεβαίως στην πορεία αποδείχθηκε πως κάπως έτσι έκανε και τις προπονήσεις. Όμως στην αρχή οι περισσότεροι εξ ημών (και εννοείται βάζω και την αφεντιά μου μέσα), ήμασταν συνεπαρμένοι στην προοπτική να είναι ο Καρντόσο αυτός που θα φέρει στην ΑΕΚ την ποδοσφαιρική άνοιξη του μπιλντ απ. Μετά πήγαμε στην Πολωνία για την προετοιμασία, για πρώτη φορά στα χρονικά μόλις δυο – τρεις συνάδελφοι και βλέπαμε, επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά, μόνο κάτι δεκάλεπτα και τέταρτα από τις προπονήσεις. Και στο τέλος, όταν ρώτησα βασικό ποδοσφαιριστή που πλέον δεν είναι στην ΑΕΚ, πως το βλέπει το πράγμα για τη νέα σεζόν, είχε την αντίδραση που έχει κάποιος τώρα όταν του λες μου ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος ή έβαλα βενζίνη. Κατάπια την γλώσσα μου, αλλά ήταν ήδη αργά.

Επιστρέφω στον Αλμέιδα, που δείχνει πως έχει στο μυαλό του, πως θέλει να έχει πολύ ενεργή συμμετοχή στην δουλειά που πρέπει να γίνει πριν καν ξεκινήσει η προετοιμασία και οι προπονήσεις. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και μόνο από τα τηλέφωνα και το ίντερνετ. Χρειάζεται και φυσική παρουσία. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά που πρέπει να γίνουν στην ομάδα το επόμενο διάστημα. Και αν διαβάζουμε καλά τις κινήσεις του Αλμέιδα, θέλει να είναι παρών και να έχει λόγο σ’ όλο αυτά. Εξ ου και το ταξίδι στην Αθήνα τόσο πολύ νωρίτερα από την έναρξη της προετοιμασίας.

Επίσης αν διαβάζουμε σωστά τις πρώτες σκέψεις του Αλμέιδα που αφορούν το αγωνιστικό κομμάτι, ίσως δούμε την ΑΕΚ φέτος, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, να παίζει χωρίς καθαρό «δεκάρι» στο παιχνίδι της. Πως προκύπτει αυτό; Δείτε τους χαφ που έχει βάλει στο στόχαστρο η ΑΕΚ. Τον Πινέδα και τον Χουάνγκ. Είναι και οι δυο ποδοσφαιριστές που έχει προτείνει ο Αλμέιδα διότι τους ξέρει καλά και που έχουν συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Είναι και οι δυο κεντρικοί χαφ, είναι και οι δυο τεχνίτες και καλοί (και γρήγοροι) με την μπάλα στα πόδια. Κανείς τους όμως δεν είναι το καθαρόαιμο δεκάρι.

Είναι και οι δυο περισσότερο οκτάρια, αλλά με την πολύ σύγχρονη έννοια του όρου Θα γυρίσουν πίσω για να πάρουν την μπάλα να κάνουν παιχνίδι. Ακόμα και ανάμεσα στα στόπερ θα μπουν γι αυτή την δουλειά. Ενώ ούτε θα παραμελήσουν ή θα σνομπάρουν τα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Μάλιστα αν χρειαστεί και τα φέρουν έτσι και οι συνθήκες του παιχνιδιού, μπορούν να παίξουν ως εξάρια χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία και ζόρι. Και προσέξτε, ο Αλμέιδα ιδανικά θα τους ήθελε και τους δυο στην ΑΕΚ και όχι μόνο τον έναν. Ίσως μαζί ακόμα και με τον Κριχόβιακ.Αν διαβάζουμε σωστά τον Αλμέιδα…

Επίσης υπάρχει μια έντονη διαρροή τις τελευταίες ημέρες, για πρόθεση μεταγραφικές κίνησης για απόκτηση βασικού φορ. Προφανώς κατόπιν εισήγησης του Αλμέιδα. Η ερμηνεία πως θέλει έναν καλύτερο φορ από τον Αραούχο, είναι εκτός συζήτησης. Ο Αργεντινός προπονητής βλέπει στον «Τσίνο» και ποδοσφαιρικά αλλά κυρίως στο κομμάτι της νοοτροπίας, τον ηγέτη της ομάδας του. Όμως μελετώντας την περυσινή ομάδα, ο Αλμέιδα αφενός διαπίστωσε πως ο Αραούχο και συνολικά η επιθετική λειτουργία, δεν βοηθιόταν απ’ αυτό το 4-2-3-1, με το «δεκάρι» πίσω από τον φορ. Αφετέρου η παρουσία του Τσίνο, παρέπεμπε πολύ σ’ αυτό που έπαιζε ο Αλμέιδα με την Τσίβας.

Ένας σέντερ φορ, είτε ο Γοδίνες, είτε ο Περάλτα, είτε ο Μαδριγάλ να μπαίνουν μέσα στο κουτί και ένας ακόμα φορ, κυρίως ο Πουλίδο, να παίζει περιφερειακός και να βγάζει συνεργασίες. Αν τώρα αντί για Πουλίδο βάλει κανείς τον πολύ πιο προικισμένο σ’ όλα Αραούχο μαζί μ’ έναν ακόμα φορ με τον οποίο να έχει και χημεία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι φανταστικό. Αφήστε που λίγο όλο αυτό, φέρνει και στο μυαλό το τι έκαναν στο γήπεδο και τι πέτυχαν τελικά, ο Αραύχο με τον Λιβάγια μαζί τη σεζόν του πρωταθλήματος.

Φυσικά εδώ που είμαστε τώρα, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το τι θα κάνει αγωνιστικά και τι δεν θα κάνει ο Αλμέιδα. Και μόνο να προσπαθούμε να διαβάσουμε τον Αργεντινό τεχνικό πίσω από κινήσεις, επιλογές και εισηγήσεις. Αυτό λοιπόν το πρώτο διάβασμα, αν έχει γίνει σωστά, δείχνει πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, η ΑΕΚ μετά από πολλά χρόνια, να παίξει χωρίς καθαρόαιμο δεκάρι. Είτε με φουλ οκτάρια, είτε με δυο φορ. Αλλά αυτό πρέπει να περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη.

Τώρα θα πει κάποιος, πως κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Μάνταλος, που άλλα είχε προαναγγείλει και άλλα τελικά συνέβησαν. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να σημειώσω, πως καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι, το αν θα μπει ή όχι ο Μάνταλος στην εξίσωση, είναι αποκλειστικά θέμα του Αλμέιδα. Το μένει ένας παίκτης στην ομάδα, δεν σημαίνει αυτομάτως παίζει βασικός. Δεν γίνεται σε καμία ομάδα του κόσμου. Και είναι και στην διακριτική ευχέρεια του Αλμέιδα, που είναι ο προπονητής και παίρνει τις αγωνιστικές αποφάσεις, να μην γίνει ούτε εδώ. Αλλά και αυτό είναι κάτι που θα περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X