Το αρχηγιλίκι στην ΑΕΚ, είναι μια ζόρικη ιστορία

Το αρχηγιλίκι στην ΑΕΚ, είναι μια ζόρικη ιστορία
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης, περιμένοντας τις εξελίξεις, γράφει για το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ΑΕΚ και όχι ειδικώς για τον ποδοσφαιριστή Μάνταλο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από το Σάββατο το βράδυ μέχρι και τώρα το μεσημέρι, στον οργανισμό της ΑΕΚ δεν έχει κουνηθεί όχι άνθρωπος από την θέση του, ούτε φύλλο. Θα γίνει όμως θεωρώ, για περισσότερους από έναν λόγους. Κυρίως διότι αυτή την φορά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο πολλές αποφάσεις και όχι μόνο μία. Τώρα, ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα έρθουν, ας περιμένουμε να το δούμε.

Η μοναδική ουσιαστική εξέλιξη, είναι η δημόσια τοποθέτηση του Μάνταλου μετά το τέλος του παιχνιδιού στο ΟΑΚΑ. Μια δήλωση που προφανώς έγινε με πρωτοβουλία του ίδιου, διότι σ’ ένα τέτοιο δύσκολο βράδυ, κανείς δεν θα τον πίεζε και πολύ περισσότερο θα τον ανάγκαζε να μιλήσει. Και επίσης μια δήλωση που ερμηνεύτηκε απ’ όλους ως προαναγγελία αποχώρησης και δεν διαψεύστηκε τύπου «λάθος ρε παιδιά καταλάβατε, εγώ δεν εννοούσα κάτι τόσο σοβαρό». Επομένως η λογική λέει πως δύσκολα υπάρχει επιστροφή μετά απ’ αυτό. Αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει.

Στα μάτια τα δικά μου είναι εντελώς λάθος η κουβέντα για το αν θα φύγει ή όχι ο Μάνταλος. Ούτε φυσικά αν είναι ή δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.  Νομίζω πως υπάρχει κάτι που πρέπει να είναι καθαρό. Καθαρά αγωνιστικά, όχι δεν είναι ο Μάνταλος το πρόβλημα στην ΑΕΚ. Κάποιες βραδιές που δεν παίζει καλά είναι, κάποιες που παίζει καλά δεν είναι, όταν χρησιμοποιείται λάθος είναι, όταν χρησιμοποιείται σωστά δεν είναι. Αφήστε που ειδικά φέτος, όταν η άμυνα είναι κουκουρούκου και τρώει μονίμως κωμικά γκολ, δεν μπορεί αγωνιστικά να φταίει ένας μεσοεπιθετικός.

Γενικώς κρίνοντας ποδοσφαιρικά, ο Μάνταλος από μόνος του, όχι δεν είναι το βασικό  πρόβλημα της ΑΕΚ. Όπως από μόνος του δεν είναι το πρόβλημα της ΑΕΚ ο Άμραμπατ ή ο Λε Ταλέκ. Και γενικώς σ’ όλο αυτό το απόλυτα αποτυχημένο και χρεοκοπημένο φετινό (και όχι μόνο) ποδοσφαιρικό μοντέλο, προφανώς και όλοι οι  ποδοσφαιριστές έχουν μεγάλες ευθύνες αλλά στην σειρά των υπευθύνων είναι οι τελευταίοι.

Όταν όμως ο Μάνταλος κριθεί ως ο πρώτος αρχηγός της ΑΕΚ, εδώ το πράγμα αλλάζει και τα κόζια είναι διαφορετικά. Είναι πολύ σημαντική ιστορία το αρχηγιλίκι στην ΑΕΚ. Και μια περίπλοκη ιστορία, που καταρχάς πρέπει να κρίνει εξαιρετικά αυστηρά. Δεν έχει να κάνει με τον αν βάζει δέκα γκολ ή 15 ασίστ μέσα στην χρονιά. Είναι πολλά περισσότερα και απείρως σημαντικότερα. Πρέπει να βγαίνει πάντα και παντού μπροστά, πρέπει να είναι ο φάρος και το παράδειγμα, πρέπει να δένει γύρω του τα αποδυτήρια και να έχει την πιο δυνατή φωνή εκεί μέσα. Ένα τσουβάλι ζόρικα «πρέπει». Ο οργανισμός της ΑΕΚ σ’ αυτό οφείλει να σταθεί και αυτό οφείλει να κρίνει.

Και όταν και αν κριθεί πως αυτός που έχει αναλάβει αρχηγός, δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα πρέπει, γίνεται αυτομάτως πρόβλημα. Είτε τον λένε Μάνταλο, είτε τον λένε Τουταγχαμών. Πρόβλημα για την ομάδα, όχι για το πρόσωπο. Η ΑΕΚ είναι το θέμα, όχι ο Μάνταλος. Σ’ αυτό δεν υπάρχουν εκπτώσεις, ούτε ναι μεν άλλα έδωσε διψήφιο αριθμό ασίστ. Η ΑΕΚ πρώτη ως κλαμπ, πρέπει να παίρνει πολύ σοβαρά την υπόθεση περιβραχιόνιο. Διότι από μόνη της, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Και είναι δείγμα εξαιρετικά προβληματικής λειτουργίας συνολικά της ομάδας, αν η επιλογή που έχει κάνει και στηρίζει για το αρχηγιλίκι, δεν είναι αυτή που πρέπει.

Όχι λοιπόν, δεν είναι το πρόβλημα της ΑΕΚ ο Μάνταλος. Είναι το τι κάνει και πως λειτουργεί ο πρώτος αρχηγός της ΑΕΚ και αν αυτό έχει μεταβληθεί σε πρόβλημα. Πρώτος αρχηγός εδώ και πολλά χρόνια, είναι ο Μάνταλος. Και επειδή το ακούω συχνά πως η ΑΕΚ του φόρτωσε το αρχηγιλίκι, εννοείται πως φέρει τεράστια ευθύνη σ’ αυτό, αλλά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δοκίμαζε όλα αυτά τα χρόνια κάποιος να του το πάρει. Για να «τσεκάραμε» αντιδράσεις και να έχουμε όλα τα δεδομένα. Επίσης ακούω κάποιους να απορούν γιατί στο πρόσωπο του Μάνταλου ο κόσμος βλέπει την αποτυχία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Μα αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το αρχηγιλίκι στην ΑΕΚ (και γενικώς στις μεγάλες ομάδες) είναι ζόρικο. Θα σηκώσεις πρώτος την κούπα όταν θα πάρεις τίτλους, θα σηκώσεις πρώτος τον «σταυρό» της κριτικής όταν θα αποτύχεις. Δεν γίνεται να έχεις το ένα χωρίς το άλλο.

Όλα αυτά μάλιστα, περίπου τα είπε και ο ίδιος ο Μάνταλος, στη δημόσια τοποθέτηση που έκανε μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και με τον τρόπο που ανέλαβε την ευθύνη. Και για να ξέρουμε και τι λέμε και κυρίως να είμαστε απολύτως δίκαιοι, θέλει κότσια αυτό που έκανε ο Μάνταλος την προηγούμενη Τρίτη. Δεν εννοώ τις δηλώσεις του, αλλά το γεγονός πως ήταν παρών και ήπιε μέχρι και την τελευταία γουλιά το πικρό ποτήρι της ατμόσφαιρας στην κερκίδα εναντίον του. Όπως και να το κάνουμε, θέλει άντερα. Αν έβγαζε τέτοια νοοτροπία ως αρχηγός όλα τα τελευταία χρόνια, ίσως τώρα συζητούσαμε πολύ διαφορετικά.

Στα δικά μου μάτια, το πιο σοβαρό ζήτημα στην υπόθεση, είναι το που βρίσκεται το περιβραχιόνιο της ΑΕΚ, που είναι βαρύ και πως υπηρετείται ο ρόλος του αρχηγού που είναι ο κομβικότερος μέσα σ’ όλες τις ομάδες του κόσμου.  Αυτό πρέπει να το θέμα και κανένα άλλο. Η ΑΕΚ πρέπει να δει και είναι πρόβλημα αν δεν το βλέπει, τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο Μάνταλος με τα “πρέπει” που απορρέουν από τον ρόλο του πρώτου αρχηγού. Και κυρίως τι ΔΕΝ έκανε. Πρέπει να δει και είναι πρόβλημα αν δεν το βλέπει, πως ο δεύτερος αρχηγός και σε πάρα πολλά φετινά ματς πρώτος, δεν ήταν την Τρίτη στο ΟΑΚΑ και προτίμησε να ταξιδέψει την ίδια μέρα για το Βελιγράδι. Πρέπει να δει και είναι πρόβλημα αν δεν το βλέπει, πως γίνεται η πιο προφανής για πρώτη επιλογή για αρχηγός, δεν ήταν καν μέσα στην φετινή τετράδα. Αυτά και περιμένουμε με αγωνία, για να δούμε τι θα δούμε…

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X