Εμβόλιο της γρίπης: Αποτελεσματικό και για τον κορωνοϊό

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό - Ποιοι θα την κάνουν

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει διασταυρούμενη ανοσία για τον πανδημικό κορωνοϊό και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, διαπιστώνει νέα μελέτη, η οποία δείχνει να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων, μικρότερων ερευνών.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο medRxiv, πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2020, πριν κυκλοφορήσουν τα πρώτα εμβόλια Covid-19.

Ανάλυση δεδομένων για πάνω από 30.000 εργαζομένους του τομέα υγείας στο Κατάρ έδειξε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο του 2020 μείωσε κατά 30% την πιθανότητα διάγνωσης Covid-19 και κατά 90% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου τους επόμενους μήνες.

«Πρόκειται για σημαντικό εύρημα» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Μιχάι Νετέα, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ της Ολλανδίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση.

Από την αρχή της πανδημίας, πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να εξετάσουν αν τα εμβόλια για άλλες ασθένειες μπορεί να προσφέρουν διασταρούμενη ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Όμως οι μελέτες αυτού του είδους είναι δύσκολο να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, καθώς οι άνθρωποι που φροντίζουν να εμβολιάζοντα είναι πιθανό να προστατεύουν την υγεία τους και με άλλα μέσα που μειώνουν τον κίνδυνο Covid-19.

Θέλοντας να περιορίσουν αυτόν τον παράγοντα που μπορεί να στρεβλώσει τα αποτελέσματα, η ομάδα του Λάιθ Τζαμάλ Αμπού-Ραμπάντ, επιδημιολόγου στην Ιατρική Σχολή «Ουέιλ Κορνέλ» στο Κατάρ εξέτασαν δεδομένα που αφορούν αποκλειστικά υγειονομικούς εργαζομένων, μια ομάδα πιο ομοιογενής από ό,τι ο γενικός πληθυσμός ως προς τα προσωπικά μέτρα προφύλαξης της υγείας.

Το γεγονός ότι η ανάλυση βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες σημαίνει ότι τα ευρήματα είναι απίθανο να οφείλονται σε τυχαία στατιστική απόκλιση, επισήμανε ο Γκίτνερ Φινκ του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία. Μελέτη που δημοσίευσε πέρυσι η ομάδα του στην επιθεώρηση PLoS ONE έδειχνε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid στη Βραζιλία.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, οι ερευνητές όμως υποθέτουν ότι, πέρα από την παραγωγή αντισωμάτων, ο εμβολιασμός διεγείρει και άλλους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρουν προστασία και από άλλους παθογόνους παράγοντες.

Η προστασία που προσφέρει το αντιγριπικό εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον μερικούς μήνες, όχι όμως διά βίου.

Τα ευρήματα ωστόσο δημιουργούν την ελπίδα ότι σε περίπτωση νέας πανδημίας θα μπορούσαμε αρχικά να αξιοποιήσουμε ως όπλα εμβόλια για ασθένειες που γνωρίζουμε.

‘Όπως σχολίασε ο δρ Νετέα, «αν έχεις κάτι από την αρχή μπορείς να σώσεις εκατομμύρια ζωές».

Πηγή: in.gr

Σοβαρή ΑΕΚ, κέρδισε άνετα τον Άρη 2-0 | AEK Τalk 14/4/24 - Στ. Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X