Το τέλος της εποχής Ζαφειρόπουλου στην ΑΕΚ, τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια (VIDEO)

Το τέλος της εποχής Ζαφειρόπουλου στην ΑΕΚ, τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια (VIDEO)

Νίκη της ΑΕΚ στην τελευταία αγωνιστική με γκολ του Χατζόπουλου και τρομερά επεισόδια με το ντου των ΜΑΤ στη σκεπαστή που οδήγησε σε παραίτηση του Ζαφειρόπουλου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος απάλλαξε την ΑΕΚ από την παρουσία του το 1992, όταν πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στους Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Καρρά, αλλά είχε αδρανοποιηθεί παραγοντικά από το 1988, όταν παρέδωσε την προεδρία στον Στράτο Γιδόπουλο. Αφορμή για την απόσυρσή του από το προσκήνιο ήταν το περιβόητο ματς με τον Ηρακλή στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο οποίο οι άνδρες των ΜΑΤ εισέβαλλαν αναίτια στη σκεπαστή εξέδρα με τους φανατικούς οπαδούς της ΑΕΚ, προκαλώντας καταστάσεις ανωμαλίας και έντασης.

Η ΑΕΚ είχε νικήσει 1-0 με ένα εντυπωσιακό γκολ του Πολ Χατζόπουλου που στο 9’ σούταρε έξω από την περιοχή. Η νίκη αυτή εξασφάλισε την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μετά από δύο χρόνια και αυτό μετρίαζε την πίκρα των παικτών και των οπαδών για το πρωτάθλημα που είχε χαθεί όταν άλλαξε ο νόμος για να πέσει «στα μαλακά» η Λάρισα, όταν βρέθηκε ντοπέ ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής της Τσίγκοφ.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε με την ΑΕΚ να προηγείται και τότε οι περίπου 25 χιλιάδες φίλαθλοι (20.589 εισιτήρια) είδαν έκπληκτοι τους άνδρες των ΜΑΤ να εισβάλλουν στη σκεπαστή, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο επεισόδιο. Για αρκετή ώρα τα όργανα της… τάξης συμπλέκονταν με τους επί το πλείστον νεαρούς «θαμώνες» της εξέδρας, κι ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθούσε με απορία και οργή, φωνάζοντας «αίσχος, αίσχος». Μάλιστα, ο εισαγγελέας που βρισκόταν στο γήπεδο, ρώτησε έξαλλος τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης Αργυρόπουλο γιατί έγινε η εισβολή και η μόνη απάντηση που εισέπραξε ήταν «φοβηθήκαμε μήπως…»…

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με μικρή καθυστέρηση, αλλά στο 55’ ο αγώνας διεκόπη για 12 λεπτά, αφού υπήρξε και νέα εισβολή στη σκεπαστή. Η κατάσταση είχε ξεφύγει πια, οι οπαδοί είχαν μπει στον αγωνιστικό χώρο και οι παράγοντες της ΑΕΚ (Ζαφειρόπουλος, Στράτος, Παρίσσης, Κόντης κ.α.) όπως και ο Στέλιος Μανωλάς που δεν αγωνιζόταν, πήγαν στην εξέδρα για να βοηθήσουν να εκτονωθεί η κατάσταση.

Και τα επεισόδια δεν τελείωσαν εκεί. Στο τέλος του αγώνα, όταν οι φίλαθλοι ετοιμάζονταν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο για να αποθεώσουν τους παίκτες για την ευρωπαϊκή επιστροφή και να τους πάρουν διάφορα αναμνηστικά (φανέλες κλπ) καθώς ήταν ο τελευταίος αγώνας, οι ΜΑΤατζήδες παρατάχθηκαν στη σέντρα για να τους εμποδίσουν. Νέες συμπλοκές εκεί, με τις… μάχες να φτάνουν μέχρι και την εξέδρα των επισήμων, όπου τραυματίστηκε ελαφρά μέσα στα επεισόδια και η σύζυγος του τότε γραμματέα της ΠΑΕ Νίκου Στράτου!

Αυτός που την… πλήρωσε, ήταν ο πρόεδρος Ζαφειρόπουλος. Σε μια εποχή που η δημοφιλία του ήταν στο ναδίρ και που οι σχέσεις του με τους φιλάθλους δεν ήταν καλές, χρεώθηκε πολύ εύκολα ότι αυτός ήταν ο… εμπνευστής του «ντου» επειδή κάποιοι οπαδοί των έβριζαν. Αλλά και οι πιο ψύχραιμοι που δεν του χρέωναν την… ηθική αυτουργία, του χρέωναν ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την αστυνομική αυθαιρεσία.

34 χρόνια μετά, η μόνη εξήγηση που φαίνεται να στέκει ως η πιο λογική, είναι ότι η εισβολή των ΜΑΤ στην εξέδρα των φανατικών της ΑΕΚ ήταν αποτέλεσμα μιας κόντρας μεταξύ οπαδών και αστυνομικών που εκδηλώθηκε αρχικά με ύβρεις και ρίψεις αντικειμένων από τους οπαδούς και κλιμακώθηκε με επέμβαση της αστυνομίας. Ήταν, πάντως, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ζαφειρόπουλο να δηλώσει παραίτηση και να την επιβεβαιώσει τρεις μέρες μετά με συνέντευξη τύπου, στην οποία κατήγγειλε το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου ότι ήταν ολυμπιακοκρατούμενο. Ένα μήνα μετά, ο Στράτος Γιδόπουλος ως πρόεδρος και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς (που ο Ζαφειρόπουλος είχε από μήνες κλεισμένο) ως προπονητής αναλάμβαναν να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Κούτουλας, Πεππές, Χατζόπουλος (66’ Πιας) Μαυροδήμος, Γιάνγιανιν (72’ Γεωργιάδης) Νίλσεν, Σαββίδης, Πήττας.

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X