ΑΕΚ: Λαμπρή εκδήλωση της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού για την Μικρασιατική καταστροφή

Εικόνες από την εκδήλωση της λέσχης ιστορίας και πολιτισμού της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ πραγματοποίησε εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ  διοργάνωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και λαμπρή εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών όσοι παραβρέθηκαν είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σημαντικές ομιλίες επιστημόνων με θέμα «Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής: Πρόσφυγες και αθλητισμός». Μια ακόμη εκδήλωση που αντιπροσωπεύει πλήρως το έργο της Λέσχης που στοχεύει στην ανάδειξη και καταγραφή της ιστορίας της ΑΕΚ ώστε να μπορέσει να τη διαδώσει στις επόμενες γενιές.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον χώρο της ΑΕΚ, ενώ έστειλε χαιρετισμό μέσω βίντεο και ο υφυπουργός αθλητισμού κος Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τη σπουδαία πρωτοβουλία της Λέσχης, αλλά και για την οικογένεια Παπασταμάτη που συνεισφέρει στον αθλητισμό. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι Μικρασιατικών Σωματείων και Κωνσταντινουπολιτών, εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση, παλαίμαχοι από ποδόσφαιρο και μπάσκετ, εκπρόσωποι ΠΑΕ και Ερασιτεχνικής, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωπος Μητροπολίτη Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας και Ιλίου – Αχαρών- Πετρουπόλεως.

Η πρόεδρος της Λέσχης, Χριστίνα Σούκερη στην σύντομη ομιλία της ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για την παρουσία τους «τιμώντας έτσι την μνήμη των προγόνων μας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενώ προανήγγειλε πως η Λέσχη θα δραστηριοποιηθεί όλη αυτή την τριετία που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο γραμματέας της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ και διευθυντής επικοινωνίας της ΚΑΕ ΑΕΚ, κος Γεώργιος Νικολάου. Οι ομιλητές που μας ταξίδεψαν πίσω στα χρόνια που έγινε η Μικρασιατική καταστροφή, αναπτύσσοντας το πως οι πρόσφυγες μεγαλούργησαν όπου εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, δημιουργώντας αθλητικά σωματεία, όπως η ΑΕΚ, ήταν ο κος Άγγελος Συρίγος (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο). Ο κ. Συρίγος που παρουσίασε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων της εποχής και τα θέματα που προέκυψαν κατά την εγκατάσταση των προσφύγων στις νέες πατρίδες τους.

Στα αθλητικά σωματεία που δημιούργησαν οι πρόσφυγες στη Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο κος Ιάκωβος Μιχαηλίδης (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Ο καθηγητής την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright και υπήρξε Επισκέπτης Ερευνητής στο George Washington University. Την ίδια χρονιά υπήρξε Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εργασθεί ως Εμπειρογνώμονας για τα Δυτικά Βαλκάνια στην  Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όταν παίζουμε, θα λέμε την ιστορία μας»

Ο κος Γεώργιος Πραχαλιάς (Γεωγράφος – Γεωπολιτικός Επιστήμονας, Μέλος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών) από την πλευρά του προσπάθησε να αναδείξει πως ο προσφυγικός αθλητισμός και η ΑΕΚ καθόρισαν την πολιτισμική ταυτότητα του νεότερου Ελληνισμού, συνδέοντας την πανάρχαια ελληνική γη της Ιωνίας, το Βυζάντιο, τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαρρηγόπουλο και τον ιδρυτή της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Σπανούδη που είχε πει το 1924 «Όταν παίζουμε, θα λέμε την ιστορία μας».

Στους ομιλητές της εκδήλωσης συμμετείχαν και ο κος Ανδρέας Ρομπόπουλος (Πρόεδρος Α.Σ. Πέρα, Κωνσταντινούπολη). Ο γνωστός δημοσιογράφος που είναι γέννημα – θρέμμα της Βασιλεύουσας, εκδότης της θρυλικής εφημερίδας των Κωνσταντινουπολιτών «Ηχώ» μίλησε για τις συνέπειες που επέφερε η Μικρασιατική Καταστροφή στον αθλητισμό και στην κοινωνική δομή της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Ο  κος Λουκάς Χριστοδούλου (Πρόεδρος Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) και Πρόεδρος Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, ιστορικός ερευνητής Μικρασιατικού Πολιτισμού και συγγραφέας) μίλησε για τα προσφυγικά σωματεία στον μεσοπόλεμο.  Ο ίδιος θέλησε μάλιστα να συγχαρεί την κ. Σούκερη για την πρωτοβουλία αναφέροντας: «Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Λέσχης κα Χριστίνα Σούκερη-Παπασταμάτη και τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου της Λέσχης που «πάντρεψαν» τον Αθλητισμό με τον Πολιτισμό μέσω των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Συντονιστής τον ομιλιών ήταν ο κος Αντώνιος Κλάψης ο οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διδάκτωρ Διπλωματικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο τέλος παραδόθηκε στους ομιλητές τιμητική πλακέτα από την Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, για τη συνεισφορά τους στην εκδήλωση ενώ ακολούθησε και δεξίωση.

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X