Η ΑΕΚ πρέπει να βάλει κάτω και τον αρνητισμό και να πάρει το ματς αύριο

Η ΑΕΚ ήταν καλή για 60 λεπτά, τώρα τελικός με ΠΑΣ Γιάννινα
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την κρίσιμη μάχη στα πλέι οφ και τις δυσκολίες της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ είναι – εύλογα- καταδικασμένη να πάει ως το τέλος αυτής της ψυχοφθόρας διαδικασίας μέσα σε αρνητισμό εκτός της και μεγάλο άγχος και πίεση εντός της. Παρόλα αυτά τη Κυριακή στο γήπεδο είδαμε έναν απίστευτο κόσμο που έδωσε και τη ψυχή του και κατά τη προσωπική μου εκτίμηση και μια ομάδα που ψυχολογικά ήταν καλά προετοιμασμένη.

Μετά από κάθε παιχνίδι που η ΑΕΚ δε κερδίζει, είναι επίσης καταδικασμένη να ζει με τη προβολή των ευρύτερων προβλημάτων της. Βεβαίως θα πρέπει να θυμόμαστε πως αυτό γινόταν ακόμη και μετά από σημαντικές νίκες, πίσω στα τέλη του 2021. Οπότε δε φταίει αποκλειστικά η κακή πορεία. Υπάρχει κι άλλο πρόβλημα γύρω της…

Τώρα όμως, η ΑΕΚ δε κερδίζει και μετά κυριαρχεί το πόσο κακή ομάδα είναι, πόσο λίγοι είναι οι παίκτες, πόσο σημαντικά λάθη έχουν γίνει, πόσο αποτυχημένοι είναι όλοι όσοι ασχολούνται με την ομάδα. Στη κάθε μία από αυτές τις διαπιστώσεις υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο δόση αλήθειας.

Στα play offs κάνει μια προσπάθεια να μαζευτεί

Η δική μου εκτίμηση είναι πως η ΑΕΚ χωρίς να λείπουν τα λάθη και στη διαχείριση τώρα, στα play offs κάνει μια προσπάθεια να μαζευτεί. Προσπάθεια που έχει αποτύπωμα στο γήπεδο. Νομίζω πως το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν ενδεικτικό του αποτελέσματος αυτής της προσπάθειας. Η ΑΕΚ με μια αλλαγή στη τακτική της προσέγγιση ως προς τα χαρακτηριστικά του χαφ που έπαιζε πιο κοντά στον Σιμάνσκι, απέναντι σε έναν αντίπαλο φυσικά πολύ πιο συγκροτημένο και πλέον πιο εύκολο στη διαχείριση του για τον προπονητή του, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τους κινδύνους αυτής της πραγματικότητας.

Έπαιξε σωστά. Και δημιούργησε προϋποθέσεις για να πάρει το ματς, περισσότερες για μένα από τον αντίπαλο της. Αυτό έγινε ενώ η ΑΕΚ μέσα σε όλα έχει να διαχειριστεί και την απίστευτη δυσκολία του να μην έχει φορ αυτή τη στιγμή. Τελείως εκτός τον Αραούχο και τον Ανσαριφάρντ να μην είναι σε κατάσταση να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη. Με τον Παναθηναϊκό να έχει έρθει για το «Χ», την αμυντική του τετράδα να αποφεύγει προσεκτικά να πάρει μέτρα ψηλά στο μεγαλύτερο μέρος του ματς και με τους δύο από τους τρεις κεντρικούς να παίζουν πολύ κοντά στην άμυνα. Ακόμη και με την αλλαγή διάταξης στα μέσα του δεύτερου μέρους, ο Γιοβάνοβιτς τα χαφ του δε τα… ξεκόλλησε από το αμυντικό του τρίτο.

Εκτιμώ πως με μια διαφορετική εκτίμηση στη διαχείριση των αλλαγών, ίσως να είχε λείψει εκείνο το «νεκρό» διάστημα από το 65′ περίπου ως το τελευταίο πεντάλεπτο και πιστεύω πως στο τέμπο με το οποίο μπήκε η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο, κάποιες στιγμές περισσότερες θα έβρισκε. Δε ξέρω αν θα μπορούσε να τις εκμεταλλευθεί βέβαια, αλλά πιστεύω θα τις έβρισκε. Εκτιμώ επίσης πως έπαιξε ρόλο στη διαχείριση μετά τα μέσα του δεύτερου μέρους, η βεβαιότητα που είχαμε όλοι πως ο Άρης θα έπαιρνε τρεις βαθμούς.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ για τη φάση που βρίσκεται, με τη δεδομένη απόφαση για την ανάδειξη ενός «κλειστού» γκρουπ στο οποίο βασίζεται στα play offs και με τις περισσότερες επιλογές στον πάγκο να είναι στην ουσία πλέον ποδοσφαιριστές ανενεργοί, τη Κυριακή ήταν όσο καλύτερη θα μπορούσε να είναι. Και ήταν όπως έπρεπε για να έχει αυξημένες πιθανότητες να πάρει το ματς. Δε το πήρε…

Πάλι αρνητικό κλίμα γύρω της

Τώρα έχει πάλι να διαχειριστεί ένα πολύ αρνητικό κλίμα γύρω της συν τα δεδομένα της προβλήματα, σε ένα ματς από αυτά που μπορεί να τονίσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα περισσότερο κι από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ειδικά την έλλειψη φορ.

Επιμένω πως όπως είναι τα πράγματα, τίποτε δεν έχει αξία εκτός από το επόμενο ματς και κυρίως οι υπολογισμοί για οτιδήποτε μετά από αυτό. Ειδικά το συγκεκριμένο ματς έχει ακόμη περισσότερο αυτό τον χαρακτήρα. Γιατί για να μιλάμε για οτιδήποτε, ρεαλιστικά είναι μονόδρομος η νίκη με τον ΠΑΣ. Βάζεις αυτό στο σακκούλι και βλέπεις μετά. Αλλά μετά.

Γιατί τώρα τι να δεις; Ξέρεις με τι βαθμολογία θα πας στον Άρη; Ξέρεις αν θα έχεις απώλειες κι αν ναι ποιες θα είναι αυτές; Ξέρεις πόσο θα μετρήσει στην ακραία απαιτητική τελική ευθεία η επιβάρυνση όλων όσοι τραβάνε κυρίως το κουπί τώρα; Τίποτε δε ξέρεις απ’ όλα αυτά. Το μόνο που ξέρεις είναι πως πρέπει να κερδίσεις αύριο. Σε ένα ΟΑΚΑ που δε θα θυμίζει και σε πολλά πράγματα τη Κυριακή κι έχοντας να διαχειριστείς πάλι ένα κλίμα αποτυχίας μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Αλλά για να κλείσουμε με αυτό, δε μπορεί να απαιτεί κανείς και καλό κλίμα. Γιατί κι εδώ είχαμε απίστευτη υπέρβαση από τον κόσμο και με τον Παναθηναϊκό και με τον Άρη. Την υπέρβαση τώρα, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο, πρέπει να τη κάνει η ομάδα και οι άνθρωποι που είναι κοντά της. Είναι φυσικό να υπάρχει αυτό το κλίμα, αλλιώς δε θα μιλούσαμε για ΑΕΚ. Όποιος θέλει να είναι σε αυτή, πρέπει να μπορεί να το διαχειριστεί. Κι αυτό πρέπει να γίνει απέναντι στον ΠΑΣ σε πρώτη φάση.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X