Θα μας βγουν τ΄άντερα το ξέρουμε, αλλά ήμαρτον, όχι η ΑΕΚ να μοιράζει πάλι «δώρα»

Θα μας βγουν τ΄άντερα το ξέρουμε, αλλά ήμαρτον, όχι η ΑΕΚ να μοιράζει πάλι «δώρα»
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό που θα κρίνει πολλά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τα τέσσερα ματς μέσα της ΑΕΚ σε δέκα μέρες, από τα οποία τα τρία με Παναθηναϊκό, Άρη και ΟΣΦΠ, δεδομένα θα… μας βγάλουν τ΄άντερα. Όσα άντερα έχουν μείνει δηλαδή. Παρά τη πίκρα, εκτός από κομπλεξικούς, κανένας δε θέλει να δει να έρχεται το χειρότερο, οπότε η διαδικασία θα είναι απίστευτα ψυχοφθόρα. Και τη κάνει περισσότερο ψυχοφθόρα η επίγνωση και των αδυναμιών. Και της συγκεκριμένης περιόδου και γενικότερα.

Περιθώριο να κοιτάς πέρα από το επόμενο ματς δεν υπάρχει. Δεν ωφελεί. Δε ξέρεις, δε μπορείς να φανταστείς ποια θα είναι τα δεδομένα πριν από κάθε ένα από αυτά τα ματς. Δε σκέφτομαι πως η ΑΕΚ θέλει τόσους βαθμούς με ΠΑΟ και ΠΑΣ. Σκέφτομαι μόνο τη Κυριακή. Και μετά βλέπουμε…

Τι περιμένουμε από την ΑΕΚ με τον ΠΑΟ

Η ΑΕΚ παρότι δυσκολεύεται πολύ και με τον Παναθηναϊκό όλα τα τελευταία χρόνια, δεν έχει θέμα αρνητικής ψυχολογίας απέναντι στο συγκεκριμένο αντίπαλο. Στα τρία ματς φέτος, καθαρά ποδοσφαιρικά έχει φανεί πως τα παιχνίδια με το συγκεκριμένο αντίπαλο όσο βελτιωμένος και να ήταν ανάλογα με τη χρονική περίοδο του κάθε αγώνα, εξαρτήθηκαν σχεδόν απόλυτα από την απόδοση της ΑΕΚ.

Στο πρώτο γύρο στη κανονική περίοδο η ΑΕΚ σωστά επέλεξε (ακόμη τότε ο Γιαννίκης είχε καθαρό μυαλό και δεν επηρεαζόταν από τα τρελά και παλαβά του καθενός μας) να δώσει χώρο μετά το γρήγορο προβάδισμα. Δέχθηκε 1,5 φάση στην ουσία, λογικά με διαφορετικό τρόπο θα είχε δεχθεί πολλές περισσότερες. Τελικά για κάτι χιλιοστά στις φάσεις των γκολ του Τσούμπερ που ακυρώθηκαν, δεν έληξε 2-0 ή 3-0.

Ακόμη και στο τραγικό 3-0 στο δεύτερο γύρο, που ήταν και το κύκνειο άσμα του Γιαννίκη, ο Παναθηναϊκός είδε να του έρχονται ουρανοκατέβατα δώρα, την ώρα που η ΑΕΚ ανάμεσα στα γκολ που δεχόταν από μόνη της, έχανε με τη σειρά της κάργα ευκαιρίες μπροστά. Γράφτηκαν απίθανα πράγματα μετά από εκείνο το ματς, ως προς… τις σοφίες του Γιοβάνοβιτς. Η αλήθεια ήταν πως στον Παναθηναϊκό δε κατάλαβαν πως ήρθε αυτό το 3-0. Δεν είχαν καμιά απολύτως συμμετοχή στο παιχνίδι. Η ΑΕΚ έπαιζε κι έτρωγε γκολ μόνη της.

Στο προηγούμενο ματς των play offs, ακόμη πιο χαρακτηριστική η κατάσταση. Πάλι ένα γκολ – δώρο από το πουθενά, πάλι ένα σωρό ευκαιρίες για να βρεις ένα γκολ μόνο. Αυτό το ματς κι αν κρίθηκε απόλυτα από την ΑΕΚ. Βασικά από την αδυναμία της να βάλει τη μπάλα μέσα τόσες φορές όσες θα ήταν αρκετές για να κερδίσει. Άλλη μία στην ουσία.

Φυσικά ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που έχει προοδεύσει σε επίπεδο τακτικής και συνοχής. Δείχνει να έχει αποκτήσει κι αυτοπεποίθηση, σε αυτή τη φάση των play offs σε σύγκριση με την ΑΕΚ. Η οποία δίνει εικόνα προσπάθειας επιβίωσης με κάθε τρόπο με διαχείριση μιας όχι καλής αγωνιστικής κατάστασης στην οποία αναγκαστικά βρέθηκε με το ξεκίνημα της διαδικασίας.

Επίσης και σε επίπεδο απουσιών η ΑΕΚ είναι σε πολύ πιο δύσκολη φάση. Όχι μόνο απέναντι στον Παναθηναϊκό αλλά και σε οποιονδήποτε αντίπαλο έχει σοβαρό ζήτημα. Αν δε βρει τρόπο στο περιορισμένο rotation να… χώσει και κανά δυο ακόμη που να μπορούν να παίξουν για περισσότερο από τα οκτώ λεπτά του Φράνσον στη Τούμπα και τα ακόμη λιγότερα του Ανσαριφάρντ.

Ο κομβικός ρόλος των στόπερ και οι απουσίες

Εξακολουθεί όμως να διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορούν σε επιμέρους κρίσιμα κομμάτια τέτοιων αγώνων, να κάνουν τη διαφορά περισσότερο σε σχέση με τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού. Και το ζητούμενο είναι φτιάξει τις συνθήκες εκείνες, με τις οποίες θα τους το επιτρέψει να το κάνουν και να είναι αρκετό αυτό για να της δώσει και το πάνω χέρι.

Αν οι στόπερ της ΑΕΚ έχουν διάθεση να κάνουν πάλι ήρωα τον Ιωαννίδη, τότε τι να πω εγώ, τι να πει κι ο καθένας. Οι ακραίοι μπακ μπορούν να τα καταφέρουν να ελέγξουν αυτούς που θα αντιμετωπίσουν κι ας είναι οι δύο εξτρέμ του Παναθηναϊκού, οι πιο επιδραστικοί για την ομάδα τους ποδοσφαιριστές στις θέσεις αυτές, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες των play offs.

Η απουσία του Γκατσίνοβιτς είναι η μόνη σοβαρή νομίζω του Παναθηναϊκού, αλλά είναι σε μια θέση που μπορεί να παίξει ρόλο. Η ΑΕΚ παίζει πλέον με έναν μόνο παίκτη που κινείται μόνιμα με ανασταλτικά καθήκοντα ανάμεσα σε άμυνα και κέντρο, τον Σιμάνσκι. Υπό αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε ομάδα είναι σε θέση να βγάλει γρήγορα και με σωστή πάσα παίκτες εκεί ανάμεσα στις δύο γραμμές της ΑΕΚ (ειδικά σε φάση μετάβασης), μπορεί να της δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Οι λίγες φορές που το κατάφερε ο ΠΑΟΚ ήταν οι μοναδικές στις οποίες πραγματικά έβλεπες την ομάδα μας να φαίνεται έκθετη. Ο Γκατσίνοβιτς είναι ένας παίκτης που παίζει ακριβώς εκεί ανάμεσα. Κι έχει τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να σου δημιουργήσουν πρόβλημα χοντρό. Μπορεί βέβαια να σου προκύψει άλλος, αν δώσεις το δικαίωμα. Όμως ως αφετηρία στο ματς, είναι μια θετική προϋπόθεση η απουσία του.

Για τη ψυχολογία, όσο ρίσκο και να έχει κι αυτό, τολμώ να πω πως δεν έχω αμφιβολίες ότι θα είναι αυτή που πρέπει. Ελπίζω να τονωθεί αυτό κι από τη κερκίδα όσο είναι δυνατό κι ελπίζω να λείψουν οι στιγμές που μπορούν να ξενερώσουν απόλυτα τον κόσμο. Τα «δώρα» δηλαδή, που σε κάνουν όχι μόνο να παγώνεις επειδή τρως ένα γκολ, αλλά επειδή νιώθεις και ηλίθιος από τον τρόπο με τον οποίο το έφαγες.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τη σκέψη ή όχι σε κάτι καλύτερο που θα μπορούσε να έρθει, μετά το τραγικό ματς με τον Άρη μια αντίδραση βγήκε. Πήρες τέσσερις βαθμούς σε Γιάννινα και Τούμπα. Όμως αυτό το δράμα του ΟΑΚΑ, έστω και τώρα πρέπει να σταματήσει. Ντέρμπι… ξεντέρμπι, όσα και να είναι τα προβλήματα, εδώ πρέπει να δωθεί ένα τέλος στο να χαρίζουμε τζάμπα στους αντιπάλους μας προνόμια μέσα στα παιχνίδι. Αυτό τουλάχιστον περιμένω να το δω.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X