Ο Τσούμπερ επιστρέφει στην Αθήνα για εξετάσεις
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την «έδρα» του ντέρμπι, τι έχει συμβεί και σχολιάζει τις υποθέσεις Αλμέιδα και Τσούμπερ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Την Κυριακή η ΑΕΚ παίζει το τελευταίο της χαρτί κόντρα στον Παναθηναϊκό. Με… δεδομένο ότι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα πάει πολύ χαλαρά στο Χαριλάου κόντρα στον Άρη, αφού η σεζόν για τον ίδιο τελείωσε επί της ουσίας και απλά θα προσπαθήσει να κάνει «ζημιές» στους άλλους για να βοηθήσει τον «Κάρυ», όλοι πλέον οφείλουν να αντιληφθούν πως το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ είναι αναλόγου σημασίας με το περσινό στη Λεωφόρο. Αν η ΑΕΚ δεν κερδίσει πολύ απλά λέει «αντίο Ευρώπη». Και αυτό θα είναι καταστροφικό.

Ας δούμε λίγο γρήγορα τι έχουν κάνει όλες οι ομάδες στο γήπεδό τους. Στην έδρα τους. Όλοι παίζουν έχοντας το πλεονέκτημα του δικού τους «σπιτιού». Ο Ολυμπιακός σε 16 ματς έχει 13-3-0. Ο Πάοκ επίσης σε 16 έχει 9-4-3. Ο Παναθηναϊκός σε 17 έχει 12-3-2 και ο Άρης σε 16 έχει 8-6-2. Όσο για εμάς; Σε 15 αγώνες έχουμε απολογισμό 8-1-6!!! Έξι εντός έδρας ήττες εκ των οποίων οι τρεις είναι από τον ΟΦΗ, τον Παναιτωλικό και το Βόλο και οι δύο πιο πρόσφατες στα play off από τον Πάοκ και τον Άρη. Τραγωδία!

Βεβαίως αν η ΑΕΚ είχε μία κανονική ΟΜΑΔΑ, όπως είχε τη σεζόν 2017-2018, όπου σε 15 ματς είχε απολογισμό 13-1-1, ή όπως την επόμενη όπου είχε 10-3-2, τώρα δε θα κάναμε καμία απολύτως κουβέντα για το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Δεν έχει όμως. Και σε συνδυασμό με το «κρύο» και ακατάλληλο για έδρα ΟΑΚΑ τα πράγματα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολα.

Η ΑΕΚ σε διάστημα δέκα ημερών, όπως και οι άλλοι βεβαίως, θα δώσει τέσσερα ματς, εκ των οποίων τα τρία εντός έδρας, όπου ο απολογισμός της ΑΕΚ τουλάχιστον πενιχρός. Στα play off οι «κιτρινόμαυροι» είναι μεν αήττητοι εκτός έδρας έχοντας μία νίκη (στα Γιάννινα) και τρεις ισοπαλίες (με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ), αλλά εντός έδρας έχουν τεράστιες απώλειες από τις δύο ήττες από Άρη και ΠΑΟΚ.

Η νίκη είναι μονόδρομος διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υστερεί και σε περίπτωση ισοβαθμίας των «πράσινων». Στα μέχρι τώρα αποτελέσματά τους υπάρχει μία νίκη για κάθε ομάδα και μία ισοπαλία, αλλά η ομάδα του Γιοβάνοβιτς υπερτερεί στα γκολ. Για αυτό η «Ένωση» χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη ώστε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε απώλεια βαθμών των… άλλων. Και πάλι όμως δε θα έχει ξεμπερδέψει.

Ακολουθούν το ματς με τα Γιάννινα πριν μπούμε στην στην τελική ευθεία με Άρη (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός). Προέχει όμως το ντέρμπι της Κυριακής. Πέρσι ο Δικέφαλος «καθάρισε» το ευρωπαϊκό εισιτήριο στη Λεωφόρο με γκολ του Μάνταλου τρεις στροφές πριν το φινάλε. Φέτος η ιστορία σχεδόν επαναλαμβάνεται…

Οι επενδύσεις σε Αλμέιδα και Τσούμπερ

Την ώρα που η ΑΕΚ δεν έχει εξασφαλισμένη την έξοδό της στην Ευρώπη, εξαιτίας των δικών της εγκληματικών λαθών ο Δημήτρης Μελισσανίδης έφερε έναν προπονητή -που δεν γνωρίζουμε πολλά για τη δουλειά του, αλλά επένδυσε πάνω του 1,2 εκατ. Ευρώ και προχώρησε και στην πρώτη μεταγραφή.

Μπορεί ο Στίβεν Τσούμπερ να ήταν μεν παίκτης της ομάδας φέτος, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση να ενεργοποιείς ένα τέτοιο συμβόλαιο. Μόνο λοιπόν για την επόμενη χρονιά ο Ελβετός θα «κοστίσει» 1,6 η αγορά του και 1 το συμβόλαιό του 2,6 εκατ. ευρώ.

Ξεκάθαρα η ΑΕΚ χρειάζεται και άλλες τέτοιες ποιοτικές κινήσεις αν θέλει να γίνει ανταγωνιστική ώστε να μπορέσει αν γίνει και ΟΜΑΔΑ να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από το ρόλο του κομπάρσου που έχει την τελευταία 4ετία. Και θα χρειαστεί να κάνει κάτι ανάλογο και σε άλλες θέσεις. Στα στόπερ, στα άκρα της άμυνας, στα χαφ, στα εξτρέμ και στο φορ.

Καταλήγοντας θέλω να εστιάσω λίγο στον Τσούμπερ. Η ΑΕΚ θα δώσει φέτος συνολικά 40 ματς (χωρίς να υπολογίζουμε τα δύο ευρωπαϊκά που έγιναν πριν την άφιξή του). Ο Ελβετός μετράει ήδη 34 συμμετοχές εκ των οποίων οι 31 είναι για το πρωτάθλημα και οι 28 εξ αυτών ως βασικός. Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει χάσει μόλις ένα παιχνίδι πρωταθλήματος και αυτό λόγω κορονοϊού (στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής κόντρα στη Λαμία).

Μιλάμε λοιπόν για έναν παίκτη βασικό και σχεδόν αναντικατάστατο αφού μετράει 2,383′ συμμετοχής, κάτι που μεταφράζεται σε 77′ ανά αγώνα. Από τα 31 παιχνίδια στα 12 έχει μείνει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα στο γήπεδο και στα 23 εξ αυτών έχει παίξει για περισσότερο από 70′. Ο 30χρονος ακραίος έχει σημειώσει 7 γκολ και έχει «σερβίρει» και άλλα τέσσερα. Έχει δηλαδή συμμετοχή σε 11 τέρματα από τα 49 που έχει πετύχει η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα.

Ο Τσούμπερ είναι ένας παίκτης που θέλει χώρο και να δράσει. Φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει δώσει 924 πάσες με ποσοστό ευστοχίας 78,5%. Επίσης έχει κάνει 137 ντρίμπλες με ποσοστό επιτυχίας 56,2%.

Ο Γκαρσία για παράδειγμα που παίζει στο άλλο άκρο της επίθεσης έχει 506 πάσες με ποσοστό ευστοχίας 78,1% και 136 ντρίμπλες με ποσοστό επιτυχίας 52,2%, έχει μικρότερο χρόνο συμμετοχής (1.770′), λιγότερα γκολ (4) και λιγότερες ασίστ (4).

Ο δε Άμραμπατ που έχει παίξει παντού, έχει επίσης μικρότερο χρόνο συμμετοχής (1.818′), 679 πάσες με ποσοστό ευστοχίας 71,7% και 151 ντρίμπλες με ποσοστό 50,3% και επίσης λιγότερα γκολ (5) και ασίστ (4).

Ο Τσούμπερ το τελευταίο διάστημα έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες και εντός, αλλά και εκτός αποδυτηρίων. Υπήρχε για παράδειγμα η ομιλία του στα Γιάννινα πριν το ματς με τον ΠΑΣ, ενώ υπήρχε και το δείπνο συσπείρωσης πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ. Δείχνει με την εμπειρία του να αναλαμβάνει έναν πιο ηγετικό ρόλο και να προσπαθεί να τραβήξει και τους συμπαίκτες του προς τα πάνω με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη.

Επίσης ένα από τα στοιχεία που έχει κάνει τους ανθρώπους της ΑΕΚ να μιλούν με κολακευτικά λόγια για τον Τσούμπερ, είναι η ποιότητα του χαρακτήρα του, κάτι που έδειξε από την πρώτη μέρα.

Ο Ελβετός έχει δείξει απίστευτη ωριμότητα, δεν δημιουργεί ποτέ προβλήματα, ζήτησε να μπει το όνομά του στα ελληνικά προς τιμήν της χώρας που του δίνει «ψωμί» και εκτός όλων αυτών, δείχνει ότι όχι απλά θέλει να μείνει στην ΑΕΚ, αλλά γουστάρει και να παίζει σε αυτή.

Σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Βράνιες που επειδή δε θα ήταν στο αρχικό σχήμα στην Τούμπα, επέλεξε να μη δώσει τον καλύτερό του εαυτό στις προπονήσεις την προηγούμενη εβδομάδα και για αυτό ήταν εκτός αποστολής από την αναμέτρηση της Τούμπας. Το ότι πήγε την επόμενη μέρα για… τουρισμό στη Θεσσαλονίκη, εμένα δε μου λέει απολύτως τίποτα.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Το μικρό καλάθι και οι τρεις λύσεις σε κάθε θέση
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X