Κορωνοϊός: Νέο κύμα πανδημίας στην Αφρική, λόγω δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον

Κορωνοϊός: 15.044 νέα κρούσματα σήμερα, 73 θάνατοι, 358 διασωληνωμένοι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο κορωνοϊός έχει φουντώσει στην Νότια Αφρική και αιτία του νέου κύματος της πανδημίας είναι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί των δύο νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον.

«Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, που ταυτοποίησαν την Όμικρον στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφεραν τώρα δύο άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, ως αιτία μιας κορύφωσης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου.

Τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από τις σοβαρές μορφές του κορονοϊού

«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν αυτές οι νέες υποπαραλλαγές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μορφές της νόσου σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον», αλλά τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από τις σοβαρές μορφές της Covid και μειώνουν τους κινδύνους θανάτου, δήλωσε.

Η Νότια Αφρική, επισήμως η πλέον πληγείσα χώρα της αφρικανικής ηπείρου από την Covid-19, εισήλθε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου το Κέντρο Καινοτομίας και Αντιμετώπισης των επιδημιών (CERI).

Η χώρα όπου τουλάχιστον το 45% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, γνώρισε στις αρχές Μαρτίου μια περίοδο 48 ωρών χωρίς κανέναν θάνατο που να συνδέεται με την Covid, για πρώτη φορά από το 2020. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου την άρση όλων των περιορισμών που συνδέονταν με την πανδημία.

«Ο καλύτερος τρόπος προστασίας του πληθυσμού παραμένει ο εμβολιασμός, όπως και τα κοινωνικά μέτρα και αυτά της δημόσιας υγείας που αποδείχθηκαν επιτυχημένα», δήλωσε ο Τέντρος.

Ο κορωνοϊός η αιτία θανάτου για πάνω από 6,2 εκατομμύρια ανθρώπους στον σκόσμο

Ο ΠΟΥ κατέγραψε περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας. Πολλοί εκτιμούν ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

«Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 συνεχίζει να μειώνεται, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι που αναφέρονται είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ωστόσο, ο ΠΟΥ διαπιστώνει αύξηση των κρουσμάτων στην αφρικανική και την αμερικανική ήπειρο, που οφείλεται στις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ο Δρ Τέντρος εξέφρασε τη λύπη του για τη μείωση των δραστηριοτήτων ανίχνευσης σε ορισμένες χώρες, γεγονός που εμποδίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού και υποχρεώνει τον ΠΟΥ να αντιμετωπίζει την πανδημία «στα τυφλά».

«Οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 εντοπίστηκαν γιατί η Νότια Αφρική συνεχίζει να ερευνά τη γενετική ακολουθία (του ιού), κάτι που άλλες χώρες σταμάτησαν να κάνουν», διευκρίνισε.

«Σε πολλές χώρες δεν μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μεταλλάσσεται. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», τόνισε.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X