Ποδοσφαιρικός παραλογισμός, οποιαδήποτε άλλη απόφαση

Ποδοσφαιρικός παραλογισμός, οποιαδήποτε άλλη απόφαση
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης αναλύει την απόφαση της ΑΕΚ για τον Τσούμπερ, με άξονα και τον Αλμέιδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ έχει πολύ βεβαρημένο παρελθόν σε αποφάσεις εντελώς παράλογες ποδοσφαιρικά. Κάποιες εξ αυτών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις χωρέσει ο νους. Άλλωστε ένα πολύ τρανταχτό επ’ αυτού παράδειγμα, σίγουρα το πιο τρανταχτό, θα το βρούμε μπροστά μας σε μερικές εβδομάδες, όταν η Τραμπζονσπόρ θα βάλει μίνιμουμ 12 εκατομμύρια στο ταμείο της από τον Μπακασέτα. Και η σχετική λίστα είναι μακριά.

Στην υπόθεση της ενεργοποίησης της οψιόν αγοράς του Τσούμπερ, η ΑΕΚ θα μπορούσε ξανά να έχει παρασυρθεί απ’ αυτό το βεβαρημένο παρελθόν της. Μάλιστα η γλώσσα των αριθμών ενδεχομένως να βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Τελικά η απόφαση που πήρε η ΑΕΚ, ήταν να κάνει τον Τσούμπερ οριστικά δικό της για τα επόμενα τρία χρόνια. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, θα ήταν ένας (ακόμα) ποδοσφαιρικός παραλογισμός.

Περισσότερους όχι λιγότερους

Πολύ απλά δεν είναι ποδοσφαιρικά λογικό, να μην κρατήσεις (όταν έχεις την δυνατότητα) στο ρόστερ σου, έναν παίκτη που μέχρι πέρυσι έβγαζε το ψωμί του σε τοπ επίπεδο στην Μπουντεσλίγκα, που πέρυσι το καλοκαίρι ήταν ο πρώτος σε ασίστ σ’ ολόκληρο το Euro και που τον Νοέμβρη θα πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν έχει η ΑΕΚ πολλούς τέτοιους παίκτες στο ρόστερ της και το επείγον ζητούμενο είναι να αποκτήσει περισσότερους και όχι να τους κάνει λιγότερους.

Προφανώς και υπήρχε στο τραπέζι το επιχείρημα, πως μέσα στη σεζόν ο Τσούμπερ έκανε μια μεγάλη αγωνιστική κοιλιά. Και σίγουρα η ΑΕΚ περίμενε πολλά περισσότερα απ’ αυτόν και σε επίπεδο αριθμών και σε επίπεδο αγωνιστικής εικόνας. Όμως όταν συνολικά η ομάδα βρίσκεται στην 5η θέση και δίνει μάχη με νύχια και δόντια για να φτάσει εως την 3η, τότε μιλάμε για μια σεζόν που όλα έχουν λειτουργήσει πολύ πιο κάτω από τις απαιτήσεις και θεόστραβα.

Ο Τσούμπερ, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, δεν είναι Σκόκο. Δεν είναι ποδοσφαιριστής που θα πάρει την μπάλα, θα την κάνει κομπολόι, θα περάσει πέντε αντιπάλους και θα κάνει φάση ακόμα και όταν όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο Τσούμπερ είναι ένα ποδοσφαιρικό εργαλείο που λειτουργεί με ακρίβεια και ποιότητα ρομπότ, όταν όμως όλη η υπόλοιπη μηχανή δουλεύει έστω και στοιχειωδώς σωστά και καλά. Και φέτος όλο αυτό δεν υπήρχε. Όπως και δεν υπήρχε καν καλοκαιρινή προετοιμασία του παίκτη.

Απόφαση… Αλμέιδα

Υπολογίζοντας όλα αυτά, η ΑΕΚ δεδομένα είχε την σκέψη και την πρόθεση να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του Τσούμπερ. Όμως την τελική απόφαση δεν επρόκειτο να την πάρει, χωρίς την εισήγηση του καινούργιου προπονητή. Και ο λόγος είναι απλούστατος και πολύ προφανής. Θα ήταν κωμικό και συνάμα εγκληματικό, να σκάσει η ΑΕΚ 1,6 εκατομμύρια ευρώ στην Άιντραχτ, να δεσμευτεί με ετήσιο συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου στον Τσούμπερ και ο νέος προπονητής να πει «καλό παιδί αυτός ο Στίβεν, αλλά φέρτε μου τώρα και έναν μεσοεπιθετικό όπως τον θέλω εγώ για να κάνω την δουλίτσα μου».

Δεδομένα λοιπόν, η απόφαση για τον Τσούμπερ, πάρθηκε όταν ο Αλμέιδα άναψε το πράσινο φως. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα, τι έχει σκεφτεί ο Αργεντινός και για ποια θέση προορίζει τον Ελβετό. Μπορεί να του κάνει για τα άκρα, όπως τον είδε να παίζει στην Τούμπα, μπορεί να τον δούμε και σ’ έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό απ’ οτιδήποτε έχει παίξει γενικώς φέτος. Το σίγουρο είναι πως ένας προπονητής διακρίνει εύκολα την ποιότητα και καταλαβαίνει σχεδόν αμέσως βλέποντας έναν ποδοσφαιριστή, πόσα και τι μπορεί να του προσφέρει αγωνιστικά. Όπως επίσης και εύκολα μπορεί να καταλάβει μια προσωπικότητα όπως ο Αλμέιδα, το κίνητρο που έχει ένας ποδοσφαιριστής, όταν μπροστά του υπάρχει παγκόσμιο κύπελλο.

Θα ήταν απολύτως σεβαστό, αν ο Αργεντινός έλεγε στην ΑΕΚ πως “ναι, καλός παίκτης ο Τσούμπερ, αλλά εμένα δεν μου κάνει γι αυτό που θέλω να παίξω”. Εκεί δεν (θα έπρεπε) να υπήρχε καμία άλλη κουβέντα, ούτε για ποδοσφαιρικούς παραλογισμούς, ούτε για τίποτα. Και δεν θα υπήρχε, καθότι η ΑΕΚ δεν θα χρειαζόταν να δώσει έναν σκασμό λεφτά για παίκτη που υπολογίζει ο προπονητής. Όμως το πιθανότερο είναι πως αυτό που ο Αλμέιδα είδε, είναι έναν πολύ ποιοτικό παίκτη, πιθανότατα κακοποιημένο αγωνιστικά. Ενδεχομένως και μια σειρά σκέψεων για το πως θα τον χρησιμοποιήσει για να τον αξιοποιήσει.

Μια… παράμετρος

Πέρα απ’ όλα αυτά, υπάρχει και μια ακόμα σημαντική παράμετρος στην υπόθεση του Τσούμπερ. Όσο η ΑΕΚ περίμενε πολλά φέτος από τον Ελβετό (και δικαίως), άλλο τόσο και ο ίδιος περίμενε πολύ διαφορετικά τα πράγματα στην ΑΕΚ. Τελικά βρέθηκε να αλλάζει δυο προπονητές και με τον Οφρυδόπουλο τρεις, να χρειάζεται να κάνει αυτοσχεδιασμούς μέσα στο γήπεδο, να βυθίζεται μέσα στο τέλμα μιας σχεδόν αρρωστημένης κατάστασης. Απ’ όλο αυτό, δεν βγήκε ούτε «καμένος», ούτε ξενερωμένος, ούτε σε φάση άντε να τελειώσει το μαρτύριο και να φύγω τρέχοντας.

Στις τελευταίες εβδομάδες, που είναι και η κορύφωση του φετινού αγωνιστικού δράματος της ομάδας, που άλλοι συμπαίκτες του έχουν κλειδώσει στο μυαλό τους πως το κεφάλαιο ΑΕΚ έχει κλείσει και το δείχνουν μέσα στο γήπεδο και στις προπονήσεις, εκείνος βγαίνει μπροστά. Με ομιλίες στα αποδυτήρια, με πρωτοβουλίες για συσπείρωση, μ’ ότι περνάει από το χέρι του και από το πόδι του. Ακόμα και αγωνιστικά, βγάζει τεράστια διάθεση ακόμα και αν εξακολουθούν να μην του βγαίνουν πράγματα.

Θέλω να πω, ότι μέσα από μια εξαιρετικά δύσκολη σεζόν και για τον ίδιο και για την ομάδα, δεν φαίνεται να βγαίνει αποστασιοποιημένος από την ΑΕΚ αλλά περισσότερο δεμένος. Και αυτό ίσως παίξει τον ρόλο του για το πώς θα το δουλέψει για να παρουσιαστεί την επόμενη σεζόν. Ειδικά μάλιστα τώρα που η ΑΕΚ έχει έναν προπονητή, που δίνει τεράστια σημασία στο να δημιουργεί οικογένειες μέσα στα αποδυτήρια και παίκτες δεμένους μεταξύ τους αλλά και με την ομάδα.

Αυτό βέβαια, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, αποτελεί μονάχα μια παράμετρο. Αυτό που καθιστά απολύτως ορθολογική την απόφαση της ΑΕΚ να κρατήσει τον Τσούμπερ, είναι πως αυτό που έχει απόλυτη και επείγουσα ανάγκη η ομάδα, είναι να γεμίσει με περισσότερους παίκτες αυτής της κλάσης και ποιότητας και όχι να τους λιγοστέψει. Και αυτό το κατάλαβε αμέσως και ο Αλμέιδα, εξ ου και η θετική του εισήγηση σε χρόνο… μηδέν από τότε που πήρε το χρίσμα του νέου προπονητή της ΑΕΚ.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X