Η ΑΕΚ έκανε... δώρο το πρωτάθλημα, τζάμπα ήττα σοκ από τον ΠΑΟΚ (VIDEO)

Η ΑΕΚ έκανε... δώρο το πρωτάθλημα, τζάμπα ήττα σοκ από τον ΠΑΟΚ (VIDEO)

Το γκολ του Γκουερίνο στο τέλος καταδίκασε την ΑΕΚ και έδωσε τον τίτλο στον ΠΑΟΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από τα πρωταθλήματα που έχει χάσει η ΑΕΚ, το πιο «τζάμπα» ήταν αυτό του 1976. Είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα με πέντε βαθμούς διαφορά από τον ΠΑΟΚ, αλλά στο τέλος ο Δικέφαλος του Βορρά κατέκτησε τον τίτλο, εκμεταλλευόμενος την εντυπωσιακή καθίζηση της ομάδας του Φράντισεκ Φάντρονκ στον δεύτερο γύρο.

Σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών (οι ομάδες είχαν γίνει 16 για μία σεζόν, για πρώτη φορά μετά το 1966-67) και με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0, η ΑΕΚ πρόλαβε μέσα σε ένα γύρο να χάσει δέκα βαθμούς περισσότερους από όσους έχασε ο ΠΑΟΚ και στο τέλος να τερματίσει πέντε πόντους πίσω του, αν και διέθετε την πιο ποιοτική ομάδα στην Ελλάδα!

Η… αυτοκτονία ολοκληρώθηκε σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια, στην ήττα με 1-0 στην Τούμπα με εκείνο το (ιστορικό για τον ΠΑΟΚ) γκολ του Νέτο Γκουερίνο. Η ΑΕΚ πήγε στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενη από δέκα χιλιάδες οπαδούς της (κόπηκαν 45.010) εισιτήρια, αλλά έφυγε ηττημένη με ένα γκολ στο 89ο λεπτό που την άφησε τέσσερις βαθμούς πίσω, με τρεις αγωνιστικές να απομένουν.

Σε όλο το ματς φαινόταν ότι η ΑΕΚ δεν είχε πια την ψυχολογία να πολεμήσει για τον τίτλο. Ο ΠΑΟΚ είχε τη φρεσκάδα και την ψυχολογία με το μέρος του και στο 18’ έχασε την ευκαιρία να προηγηθεί με πέναλτι (μετά από ανατροπή του Γκουερίνο από τον Πέτρο Ραβούση) καθώς ο πρόσφατα αποβιώσας Γιώργος Σιδηρόπουλος απέκρουσε την εκτέλεση του Σταύρου Σαράφη.

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να υπερέχει, η ΑΕΚ (που στο 47’ έχασε τον Γερμανό σέντερ φορ της Βάλτερ Βάγκνερ με τραυματισμό) συνέχισε να αντιστέκεται και στο 87’ χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία που μπορεί να άλλαζε όλη την ιστορία. Ο Μίμης Παπαϊωάννου έφυγε από τα δεξιά και έκανε σέντρα, ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Μλάντερ Φορτούλα άλλαξε λίγο την πορεία της μπάλας και αυτή έφτασε στα πόδια του 33χρονου πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος Γιώργου Δέδε που, παρά την εμπειρία του, αιφνιδιάστηκε δεν μπόρεσε να τη στείλει στα δίχτυα.

Το 0-1 δεν έγινε και αντ’ αυτού είχαμε το 1-0 δύο λεπτά μετά. Ο Γιώργος Κούδας εκτέλεσε φάουλ, ο Λάκης Νικολάου δεν απέκρουσε σωστά και ο Νέτο Γκουερίνο βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα της εστίας της ΑΕΚ. Αντί για «διπλό» και ισοβαθμία, ήρθε «άσος» και αύξηση της διαφοράς στους τέσσερις βαθμούς.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ουσιαστικά πρωταθλητής για πρώτη φορά στην ιστορία του και οι οπαδοί της ΑΕΚ έπαιρναν το δρόμο του γυρισμού πικραμένοι από την ήττα, αλλά και σοκαρισμένοι από τις εκδηλώσεις βίας των οπαδών του αντιπάλου στο γήπεδο και στην υπόλοιπη πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Τούμπα είχε ήδη αρχίσει να γίνεται η ζούγκλα που όλοι γνωρίσαμε τα επόμενα χρόνια…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σιδηρόπουλος, Σκρέκης, Τόσκας, Νικολάου, Ραβούσης, Τσάμης, Δέδες, Τσανλάιτερ, Τάσος, Βάγκνερ (47’ Λ. Παπαδόπουλος) Παπαϊωάννου.

 

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X