Είναι ένα ζήτημα για την ΑΕΚ το ποιος δείχνει το σχέδιο σε ποιον

Οπαδοί της ΑΕΚ τα... έψαλλαν σε Κονέ και Παπαδημητρίου
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την εβδομάδα της απόφασης για τον προπονητή και το σχέδιο που περιμένει από εκείνον να της παρουσιάσει

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπήκαμε στην κρίσιμη εβδομάδα για την επιλογή του προπονητή. Αυτό θέλουμε όλοι να ελπίζουμε ώστε την ερχόμενη Κυριακή αυτός που θα αναλάβει από το καλοκαίρι και μετά, να έχει την ευκαιρία της πρώτης εντύπωσης σε ένα καθοριστικό για την ΑΕΚ παιχνίδι, καθώς στην Τούμπα ίσως παίζεται η ευρωπαϊκή παρουσία της. Είναι ένα μεγάλο ζητούμενο αυτό για την ομάδα. Να γνωρίζει δηλαδή τον προπονητή της πολύ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των play off. Ώστε κι εκείνος να έχει σαφή εικόνα για το υλικό που παραλαμβάνει.

Αν όντως έχει προπονητή νωρίτερα από το ματς με τον ΠΑΟΚ, τότε εκείνος θα αποκτήσει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει σε πέντε αγώνες που δεν είναι απλά παιχνίδια ενός φλύαρου και καταναγκαστικού rotation, αλλά αυτά που θα κρίνουν τον τελευταίο εναπομείναντα στόχο για την ομάδα. Ας έχει επιτέλους ένας προπονητής σε αυτή την ομάδα τη δυνατότητα να αποκτήσει αποκρυσταλλωμένη άποψη από αγώνες τους οποίους θα δει από το γήπεδο και όχι μέσα από μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές παραστάσεις. Είναι σίγουρα λοιπόν προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή η προσπάθεια να υπάρξει ο επόμενος πριν γυρίσει ο μήνας.

Τώρα, όσον αφορά στους μνηστήρες της θέσης, ευχής έργον θα ήταν να παρουσιαστεί την τελευταία στιγμή κάτι πολύ πιο ενθαρρυντικό και σίγουρο από όλα όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο και παρουσιάζονται ως λύσεις υψηλής πιστότητας. Το γεγονός και μόνο ότι ξεκίνησε μία είδους θριαμβολογία γύρω από το πρόσωπο ενός τεχνικού που δεν έχει δουλέψει ποτέ στην Ευρώπη -διότι επιμένω ότι ένας άνθρωπος που απουσιάζει εδώ και 15 χρόνια από την Ήπειρο δεν γίνεται να έχει επαρκή επίγνωση της κατάστασης και των δεδομένων επειδή υπήρξε κάποτε ποδοσφαιριστής σε αυτήν- προσωπικά μου προκαλεί φόβο για την επόμενη μέρα.

Δεν τον ξέρουμε για να τον απορρίψουμε αλλά επίσης δεν τον ξέρουμε για να στήνεται ένα ολόκληρο πανηγύρι γύρω του προτού ακόμα αναλάβει. Μου θυμίζει πολύ την ιστορία με τον απίθανο Καρντόσο όλο αυτό, όχι τόσο ως προφίλ και προσωπικότητα, όσο ως σκηνικό σαν και εκείνο που είχε στηθεί γύρω από τον Πορτογάλο όταν ήταν να αναλάβει. Φέραμε τον προφέσορα για να μας οδηγήσει στο νέο γήπεδο κι αυτός αποδείχθηκε ένας θεωρητικός του ανέφικτου, μόλις δύο μήνες μετά.

Το extreme με τον Αλμέιδα

Για να μιλήσουμε σοβαρά και να παραθέσουμε την αλήθεια, αυτό που μας κάνει περισσότερο να είμαστε θετικοί προς την υποψηφιότητα του Ματίας Αλμέιδα, δεν είναι το πλούσιο βιογραφικό του, ούτε όσα κατάφερε στο Μεξικό σε περιόδους που ακόμα και όταν κέρδιζε τίτλους τα ποσοστά νικών του δεν ήταν και τίποτα το τρομερό. Μας εξιτάρει ότι έχει εκρηκτικό ταμπεραμέντο και πως είναι ανένδοτος με ορισμένες αρχές της δουλειάς του, όπως για παράδειγμα το να επιλέγει εκείνος τα πρόσωπα που θα έχει γύρω του, δίχως να δέχεται συζήτηση επ’ αυτού. Δεν είναι yes man.

Μας κάνουν να πιστεύουμε ο έντονος χαρακτήρας του και το ασυμβίβαστο των προϋποθέσεων που ο ίδιος βάζει στο τραπέζι για να πάρει τη δουλειά, ότι θα οδηγήσουν σε μια αντιστροφή του σκηνικού που έχουμε συνηθίσει, με τους προπονητές να έχουν ελάχιστο λόγο στις αποφάσεις. Ετούτος δείχνει ότι θέλει να αποφασίζει για όλα και ότι για το ρόστερ δεν θα κάνει εκπτώσεις και χατίρια. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου βέβαια, διότι στην πορεία ακόμα και οι πιο σκληροί λυγίζουν.

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι η έλλειψη ικανότητας το ίδιου του club να οργανώσει το δικό του ποδοσφαιρικό σχέδιο και σύμφωνα με αυτό να αναζητήσει τον επόμενο προπονητή του. Γνωστή βέβαια θα μου πείτε η παθογένεια, δεν ανακαλύψαμε και την Αμερική. Ούτε ασφαλώς η συνέχιση της πορείας του οργανισμού με τα ίδια στελέχη προϊδεάζει για τη χάραξη μιας πιο μοντέρνας και λειτουργικής στρατηγικής. Η ΑΕΚ πέραν των εκπληκτικών εγκαταστάσεων που θα διαθέτει, δεν έχει και πολλά να πει σε αυτούς που προσεγγίζει για το ποδόσφαιρο. Βάζει μπροστά την καταπληκτική κτιριακή πραμάτεια της και με όπλο αυτήν, αναζητά τον προπονητή που θα της δείξει εκείνος το σχέδιο δράσης.

Αν κρίνουμε ωστόσο από τα ονόματα τα οποία έχουν προκύψει και βρίσκονται στο προσκήνιο, πάντοτε με την επιφύλαξη και την επιθυμία να εμφανιστεί κάποιος που θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα περιορίσει το ρίσκο της επιλογής, ουδείς εξ αυτών έχει το «know-how» για να καθορίσει το πώς θα πρέπει ένας οργανισμός να λειτουργεί σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Αυτό δηλαδή που η ΑΕΚ θα ήθελε να κάνει για εκείνη ο Φερνάντο Σάντος ή ακόμα και ο Ρούντι Γκαρσιά. Κανείς από τους τωρινούς δεν διακρίνεται για αυτή την ικανότητα, χωρίς να υπαινίσσομαι ότι δεν είναι καλοί προπονητές. Είναι όμως άλλο κομμάτι το να είσαι ικανός στον πάγκο κι άλλο το να επιλέγεσαι επειδή πέραν της δουλειάς που κάνεις σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να δείξεις σε ολόκληρο τον οργανισμό το δρόμο που εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει χαθεί.

ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)http://ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X