Η άμυνα αναγκαστική προτεραιότητα για την επόμενη σεζόν

Η άμυνα αναγκαστική προτεραιότητα για την επόμενη σεζόν
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την άμυνα και για το βάρος που πρέπει να πέσει ξανά ενόψει καλοκαιριού

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Επειδή στο αμέσως προηγούμενο blog, έγινε αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι η ΑΕΚ να μη βάλει λάθος προτεραιότητες και στην εξήγηση με το νέο της προπονητή για την επόμενη σεζόν, σήμερα η κουβέντα θα είναι γι΄αυτό που αποτελεί και την εκτίμηση μας, το δεύτερο πιο σημαντικό.

Η πλάκα είναι πως γυρνώντας πάλι ένα χρόνο περίπου πίσω, ανακάλυψα και ο ίδιος πως είχα γράψει ένα blog (καθ΄υπερβολή φυσικά) για την ανάγκη ακόμη κι αν το τίμημα ήταν να μη πάρει τίποτα από τη μέση και μπροστά, η ΑΕΚ να έρχινε όλο το βάρος και οικονομικά ίσως, στην ενίσχυση στην άμυνα.

Αυτό σε σημαντικό βαθμό έγινε. Αγορά του Στάνκοβιτς από τη Σάλτσμπουργκ, αγορά του Μισελέν από τη Λανς, αγορά του Τζαβέλλα από την Αλάνιασπορ, αγορά του Μήτογλου από τον Βόλο, μεγάλα συμβόλαια για Μοχαμάντι, αλλά και Βράνιες. Κι ούτε ο Ρότα ήρθε τζάμπα… Κι έγινε κι άλλη μεταγραφή. Του Χατζισαφί.

Επίσης, πολύ μεγάλο συμβόλαιο και μπόνους υπογραφής στον παίκτη που υπολογίζαμε για βασικό αμυντικό χαφ, τον Νταμιέν Λε Ταλέκ.

Τα έξοδα για την άμυνα ανταγωνίστηκαν δυνατά με τα έξοδα για την επίθεση

Για πρώτη φορά από το 2013 μέχρι σήμερα, τα έξοδα για την άμυνα ανταγωνίστηκαν δυνατά με τα έξοδα για την επίθεση. Μια κάποια ισορροπία που και στο παρελθόν είχα αναφέρει όπου είχα την ευκαιρία, πως ήταν αναγκαία.

Το πρόβλημα είναι φυσικά πως αυτή η εξέλιξη δεν είχε αντίκτυπο στην εικόνα της άμυνας της ΑΕΚ. Το βασικό αμυντικό χαφ δεν έγινε ποτέ βασικό, σε μια κομβική αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Ο αγορασμένος από τη Γαλλία δεξιός μπακ δε μπόρεσε να καθιερωθεί ακόμη. Τζαβέλλας και Βράνιες είναι μακριά από αυτό που είχαν – και είχαμε για να μη βγάζω έξω τον εαυτό μου- φανταστεί στην ΑΕΚ. Κυρίως όταν παίζουν μαζί, που είναι βέβαια μεγάλο πρόβλημα, καθώς κυρίως για να παίζουν μαζί αποκτήθηκαν.

Με τον Μοχαμάντι πιστέψαμε αρχικά πως λύθηκε το πρόβλημα, στη συνέχεια τον πήρε η μπάλα ασορτί με τη πορεία της ομάδας. Στην ουσία ο μόνος που έχει βγει ανεξάρτητα από αυτή τη πορεία, είναι ο Ρότα, έχει βοηθήσει ο Χατζισαφί και συγκριτικά με τις προσδοκίες για τη φάση που είναι νωρίς στη καριέρα του ακόμη, έχει σταθεί και ο Μήτογλου.

Στη θέση του γκολκίπερ ο Στάνκοβιτς ναι, είναι ο γκολκίπερ που έπρεπε να έχει πάρει η ΑΕΚ, αλλά ακόμη κι αυτός όπως ήρθαν τα πράγματα με τον τραυματισμό του, δε μπόρεσε να παίξει ρόλο στο κομμάτι που κρίθηκε σε γενικές γραμμές η πορεία της ΑΕΚ φέτος.

Φυσικά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Από κάποιες περιμένεις ενδεχομένως κάτι διαφορετικό με μια καλύτερη διαχείριση της ομάδας, υπάρχουν όμως κι αυτές που προβληματίζεσαι αν και σε αυτή τη περίπτωση έχουν κάτι να δώσουν στο επίπεδο που το έχει ανάγκη η ΑΕΚ.

Το θέμα είναι πως παρά το ξόδεμα και τις πολλές κινήσεις, έχεις ακόμη το ίδιο πρόβλημα να λύσεις. Και βασικά πρέπει να το αναγνωρίσεις. Και κυρίως πρέπει να ξεχωρίσεις σωστά ποιοι είναι αυτοί που έχουν να δώσουν με έναν προπονητή που θα πιάσει και για ποιους θα χάσεις απλά το χρόνο σου.

Η άμυνα παραμένει η μεγάλη προτεραιότητα

Σε κάθε περίπτωση η άμυνα παραμένει η μεγάλη προτεραιότητα κι όπως και πριν ένα χρόνο, έτσι και φετος θα πω πως αν είναι να δώσεις 10 ευρώ για την ενίσχυση σου τώρα, το λογικό είναι εκεί να πάνε τα 6 τουλάχιστον.

Και προσωπικά θα έδινα πολύ μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά το τακτικό κομμάτι, στη δυνατότητα του επόμενου προπονητή να «σφίξει» αμυντικά την ομάδα. Είναι ένα στάδιο που δε μπορείς να μη περάσεις πριν πας στο επόμενο. Δε γίνεται αλλιώς.

Δε μπορείς να πας από το 3 στο 7 απευθείας. Κι ανάμεσα στο 3 και στο 7 στη περίπτωση της ΑΕΚ, βρίσκεται η ανάγκη για ανασταλτική ισορροπία. Με τον τρόπο και τη στόχευση που θα το δουλέψει μεν ο νέος προπονητής, αλλά με ξεκάθαρη την επίγνωση πως από κει ξεκινάμε.

Όμως ο νέος προπονητής δε πρέπει να φοβάται να βάλει αυτή τη προτεραιότητα στο πρώτο κομμάτι της παρουσίας του. Κι αν η ΑΕΚ δυστυχώς δε μπορεί να ελέγξει τον περίγυρο της που την ψέγει ακόμη κι αν κερδίζει ντέρμπι, αν κάτσει για μεγάλο διάστημα πίσω από τη μπάλα, αυτό που μπορεί να ελέγξει είναι το ξεκάθαρισμα στις συζητήσεις με τον άνθρωπο που θα αναλάβει να τη σουλουπώσει. Κι όσο μπορεί να τον προστατεύσει στη συνέχεια σε αυτό το κομμάτι.

Αλλά σε κάθε περίπτωση και πέρα από το πως θα το δουλέψει ο νέος προπονητής, αυτό που δεν αλλάζει κι αυτό στο οποίο δε μπορεί να γίνει λάθος, είναι το να δοθεί προτεραιότητα και φέτος στην ενίσχυση όσον αφορά τους παίκτες που θα έχουν επίδραση στην αμυντική λειτουργία. Για τις άλλες γραμμές έχεις βάση πάνω στην οποία μπορείς να προσθέσεις και να έχεις και μια αίσθηση ασφάλειας όμως με τους ήδη υπάρχοντες.

Δεν είναι εύκολη άσκηση. Η ΑΕΚ έχει να διαχειριστεί περιπτώσεις με μεγάλα συμβόλαια για τις οποίες ξέρει πως άλλες δε μπορούν να δώσουν τίποτα κι άλλες πως δύσκολα στη συνέχεια τα χρήματα που παίρνουν θα έχουν αναλογία με τον ρόλο που τους ταιριάζει στην ομάδα. Είναι ένας «βραχνάς» αυτός, αλλά πρέπει να βρεθούν λύσεις. Χωρίς εκπτώσεις στην ανάγκη η ομάδα να είναι «θωρακισμένη» αμυντικά τη σεζόν που έρχεται.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X