Δικαιολογημένα είναι όλοι στα... κάγκελα

Δικαιολογημένα είναι όλοι στα... κάγκελα
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τον επόμενο προπονητή της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τέσσερα χρόνια αγωνιστικών αποτυχιών. Τέσσερα χρόνια γεμάτα από λανθασμένες επιλογές. Και πλέον μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση όλου του οργανισμού της ΑΕΚ. Της διοίκησης, των ρεπόρτερ και του κόσμου. Της επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια και της εισόδου της ομάδας στην «Αγιά – Σοφιά».

Ο κόσμος είναι στα κάγκελα αναμένοντας την απόφαση για τον επόμενο προπονητή. Μία υπόθεση που «καίει» και προκαλεί πολλές και έντονες αντιδράσεις. Δεν μπορώ να ψέξω κανέναν. Είναι όλα απολύτως δικαιολογημένα. Και η αμφισβήτηση και οι απορίες. Ένα πράγμα δεν είναι. Η ειρωνεία, αλλά ας το προσπεράσω.

Μετά το κάζο με τον Αργύρη Γιαννίκη η ΑΕΚ έβαλε ένα στόχο. Να βρει προπονητή μέχρι το τέλος του Απρίλη. Όλα δείχνουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ότι θα το καταφέρουν αυτό. Όλες οι πληροφορίες που έρχονται από την ΑΕΚ συνηγορούν πως την επόμενη εβδομάδα θα παρθεί η τελική απόφαση και θα ανακοινωθεί ο προπονητής που θα αναλάβει τον Δικέφαλο έχοντας μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να έχει κάποιος.

Να μπει με μία ομάδα σε ένα ολοκαίνουριο παλάτι, να την κάνει ξανά πρωταγωνίστρια και να κατακτήσει μαζί της τίτλους. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό. Για αυτό και η απόφαση δεν είναι απλή και στην ΑΕΚ το γνωρίζουν.

Μετά από πολύ καιρό εξαφανίστηκαν από την «επιθυμία» του κόσμου ονόματα όπως αυτό του Βαλβέρδε. Ευτυχώς κατανόησαν άπαντες πως τέτοιου επιπέδου προπονητές δεν έρχονται όχι στην ΑΕΚ αλλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Σάντος ήταν μία εντελώς διαφορετική περίπτωση, αλλά και αυτή δεν προχώρησε πολύ απλά επειδή ο Πορτογάλος «δάσκαλος» αποφάσισε να συνεχίσει να ζει το όνειρό του με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Μετά περάσαμε στην περίπτωση του Γκαρσία. Και εδώ οι πιθανότητες ήταν εις βάρος της ΑΕΚ. Και για το οικονομικό, αλλά γιατί ο Γάλλος που μιλούσε πριν από τέσσερις μήνες με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να περιμένει ένα από τα top5 πρωταθλήματα. Απολύτως λογικό βάσει του βιογραφικού του.

Κάπως έτσι φτάσαμε σε επιλογές πιο… γήινου τύπου, όπως αυτή του Πελεγκρίνο, ο οποίος και αυτός ζήτησε επιπλέον χρόνο για να απαντήσει. Τι θα έπρεπε λοιπόν να κάνει η ΑΕΚ; Να περιμένει μέχρι τα μέσα Ιουνίου και αν «δεν κάτσει» να γίνει πάλι ότι και πέρσι; Αυτό θα ήταν καταστροφικό και όλοι το γνωρίζουμε.

Σίγουρα τρία ονόματα

Στο τραπέζι τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται στο «τραπέζι» σίγουρα τρία ονόματα. Ματίας Αλμέιδα, Ιβάν Λέκο και Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο. Τι γνωρίζουμε για τον καθένα; Ο πρώτος έχει εκρηκτικό χαρακτήρα, ο δεύτερος αλλάζει ομάδες σαν τα πουκάμισα και είχε και μία περίεργη ιστορία πίσω του και ο τρίτος δεν τα έχει καταφέρει στις τελευταίες του προσπάθειες. Κανένας δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω. Τίποτα όμως. Ούτε ένας δεν έχει μιλήσει μαζί του για να δει τι και πως σκέφτεται, ούτε ένας δεν έχει δει τον τρόπο της δουλειάς του.

Θα μου πει κανείς «και τι θα κάνουμε τώρα ρε Σταμάτη;» ή «και αυτοί που μίλησαν μαζί του μπορούν να κρίνουν σωστά;». Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει καμία άλλη «επιλογή». Ο Μελισσανίδης αποφάσισε να συνεχίσει με τον Παπαδημητρίου και Κονέ, τους ζήτησε να του βρουν, αυτούς που θεωρούν ιδανικότερους και κάνει και ραντεβού με τους υποψήφιους.

Το αν εγώ, ή εσείς πιστεύουμε ότι αυτός κάνει ή δεν κάνει, sorry αλλά δεν έχει καμία σημασία. Διότι δεν επιλέγουμε και δεν αποφασίζουμε. Άλλοι το κάνουν για την ΑΕΚ και θα κριθούν για τις αποφάσεις που θα πάρουν.

Υπάρχει μια ακόμη περίπτωση

Από όσα μου έχουν προκύψει από το ρεπορτάζ, υπάρχει δεδομένα μία ακόμα περίπτωση. Δεν τη γνωρίζω, αλλά «παίζει» στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα οι Αλμέιδα και Λέκο, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει επαφή με τον Μελισσανίδη. Αμφότερες οι περιπτώσεις ήταν δουλεμένες εδώ και καιρό.

Επίσης το να λέμε «αυτός κάνει» ή «αυτόν προτιμώ» συγγνώμη αλλά είναι εντελώς λάθος. Με ποια δεδομένα μπορούμε να κρίνουμε τις ικανότητες ενός προπονητή που δεν έχουμε δει καν τη δουλειά του; Είναι άλλο πράγμα να πεις ότι παίρνω τον Χιμένεθ που έχεις μία ιδέα και τον έχεις ζήσει, άλλο τον Ουζουνίδη και άλλο τον Καρντόσο και τον Μοράις.

Ευτυχώς αυτό που δείχνει να προσπαθεί να κάνει η ΑΕΚ είναι να πάρει έναν προπονητή με προσωπικότητα που να μπορεί να επιβληθεί στα αποδυτήρια και να μη γίνει ούτε Καρντόσο, ούτε Μοράις, ούτε Γιαννίκης. Θα το καταφέρει; Άγνωστο. Μόνο το γήπεδο θα δείξει. Είναι ρίσκο η επιλογή ενός εξ αυτών που βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα; Είναι και αυτό ισχύει για όλους. Απλά αν γινόταν να πάρεις το «ναι» του Ρούντι Γκαρσία, θα μείωνες σε πολύ μεγάλο βαθμό το ρίσκο. Δε γίνεται όμως.

Δε θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο Μαρτίνς και ο Λουτσέσκου όταν ανέλαβαν τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ είχαν λιγότερες παραστάσεις και περγαμηνές από ότι όλοι οι προπονητές που έχει κοιτάξει έως σήμερα η ΑΕΚ.

Ποια ήταν μία σημαντική διαφορά με αυτούς; Πρώτον μπόρεσαν να δουλέψουν σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον που η ΑΕΚ έχει δείξει ότι δεν μπορεί να προσφέρει (μόνο τη χρονιά του τίτλου συνέβη αυτό) και δεύτερον οι ομάδες τους επένδυσαν σε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με αλόγιστο ξόδεμα χρημάτων και αμέτρητες αποτυχημένες επιλογές. Αυτό όμως που (μας) «πληγώνει» είναι ότι οι όποιες επιτυχίες τους ήρθαν εις βάρος μας. Για αυτό και η κατάσταση τείνει να ξεφύγει.

Ο Μελισσανίδης σε όλη αυτή τη διαδικασία έχει ένα δόγμα και το έχει κάνει ξεκάθαρο στους συνεργάτες του: «Απαγορεύεται να κάνουμε λάθος. Αυτή είναι η πιο καθοριστική και κομβική απόφαση που θα πάρουμε για την ΑΕΚ των επόμενων χρόνων». Όλα δείχνουν ότι φάγαμε το γάιδαρο στο θέμα του προπονητή και μας έμεινε η ουρά. Λίγες μέρες ακόμα υπομονή και θα δούμε τι μας ξημερώνει…

ΥΓ: Από το 2013 που αποχώρησε ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον από τη Γιουνάιτεντ, η ομάδα του Μάντσεστερ έχει δοκιμάσει τα πάντα! Πήρε τον Μόγιες καθ’ υπόδειξη του μύθου του Ολντ Τράφορντ. Μετά πήγε στον Φαν Χάαλ και από εκεί στον Μουρίνιο. Δοκίμασε τον Σόλσκιερ επειδή ήταν δικό της παιδί και κατέληξε με τον Ράγκνικ. Στο Νησί μιλούσαν τόσο διάστημα για Ζιντάν, Ποτσετίνο, Ρότζερς, Ενρίκε και Λοπετέγκι και τελικά κατέληξαν στον Τεν Χαγκ. Κάντε μία απλή σύγκριση.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X