Ηταν θέμα χρόνου να πάρει νίκη από τον Κριχόβιακ

Εικόνες από το ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την επίδραση του Πολωνού χαφ, για το 4-3-3, για τον Τσούμπερ και την ανασταλτική (μη) λειτουργία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προφανώς και η νίκη στα Γιάννενα δεν είναι για να βγούμε στους δρόμους αλαλάζοντας και να πανηγυρίζουμε κλαίγοντας από χαρά. Σίγουρα όμως θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ αν δεν είχε έρθει αυτό το αποτέλεσμα, γιατί η ιστορία Ευρώπη θα μας είχε τελειώσει ήδη. Και ας υπάρχει ένας ολόκληρος γύρος μπροστά μας. Παρεμπιπτόντως η ΑΕΚ μπορεί να τα έκανε μούσκεμα στα δυο ματς στο ΟΑΚΑ, αλλά ήταν η μοναδική ομάδα που κέρδισε στα Γιάννενα και η μοναδική που δεν έχασε στην Λεωφόρο. Μ’ ότι και αν αυτό μπορεί να σημαίνει για τον δεύτερο γύρο, που θα χρειαστεί να πάει ο Άρης και στα δυο αυτά γήπεδα. Εκεί φτάσαμε, να μετράμε τέτοια κουκιά. Ας είναι.

Προς το παρόν αυτό που έχει σημασία είναι πως η ΑΕΚ πήρε επιτέλους την πρώτη της νίκη σ’ ένα πολύ κομβικό σημείο. Για μπαλάρες και σούπερ ματς δεν είναι να συζητάμε καν. Δεν υπάρχουν και δεν γίνεται να υπάρξουν φέτος. Τη νίκη την πήρε κυρίως χάρη στην επίδραση που έχει στο παιχνίδι της ο Κριχόβιακ. Μια επίδραση που είχε και σ’ όλα τα προηγούμενα ματς, ακόμα και σ’ αυτά που ο Πολωνός δεν ήταν καλός. Μόνο που αυτή την φορά, έγινε ο Κριχόβιακ ρυθμιστικός παράγοντας όχι μόνο του παιχνιδιού της ΑΕΚ αλλά και του αποτελέσματος.

Ο Πολωνός και στα προηγούμενα ματς, βγάζοντας έξω το ντεμπούτο του στο οποίο του έλειπε ο αγωνιστικός ρυθμός, ήταν σημαντικός παράγοντας στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Στο Φάληρο ήταν από τους καλύτερους παίκτες. Ίσως και ο καλύτερος. Με τον Άρη ξεκίνησε άσχημα και νευρικά, αλλά οι αριθμοί του μέχρι και το τέλος του ματς, έδειξαν πως έβγαλε περισσότερη δουλειά από κάθε άλλο παίκτη της ΑΕΚ. Και στο φινάλε του ματς, αν δεν είχε γλιστρήσει σ’ εκείνη την φάση, σίγουρα θα είχε πετύχει γκολ ισοφάρισης.

Μεγαλύτερη συμβολή, ακόμα και από το γκολ

Άλλωστε ουσιαστικά από το ίδιο ακριβώς σημείο που εκτέλεσε στο ματς με τον Άρη ψηλά άουτ, σκόραρε στα Γιάννενα στο ξεκίνημα του παιχνιδιού. Μοιάζει εύκολο το γκολ όπως του στρώθηκε η μπάλα, αλλά ήθελε πολύ καλή εκτέλεση για να μην κτυπήσει η μπάλα πάνω στον αμυντικό που ήταν ακριβώς μπροστά. Και προφανώς αυτό το 1-0 τόσο νωρίς έπαιξε τον ρόλο του στο ματς, αλλά δεν ήταν καν η πιο σημαντική συμβολή του Κριχόβιακ στη νίκη.

Όποια μπάλα ξεκινούσε από τα πόδια του Πολωνού, ήταν ένα άπλωμα στο παιχνίδι της ΑΕΚ και άνοιγμα στην αντίπαλη άμυνα. Ου μη των φάσεων που κατέληξαν στα γκολ του Ρότα και του Αραούχο εξαιρουμένων. Και οι δυο ξεκίνησαν από τα πόδια του Κριχόβιακ και ας μην έδωσε αυτός την ασίστ. Συνολικά στο ματς σχεδόν οτιδήποτε καλό έκανε η ΑΕΚ οργανωτικά και επιθετικά, ήταν από τα πόδια του Πολωνού, που παίζει σαν να είναι προγραμματισμένος σχεδόν κάθε φορά να κάνει την σωστή επιλογή.

Βεβαίως για να ξέρουμε και τι λέμε, βοήθησε αρκετά και τον Κριχόβιακ (και συνολικά την ομάδα) αυτή η αλλαγή σχηματισμού που επέλεξε ο Οφρυδόπουλος. Και μάλιστα με τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Διότι δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, με τον Σιμόες, για παράδειγμα, σε ρόλο κόφτη και τους δυο Πολωνούς ως εσωτερικούς χαφ. Πιθανότατα δεν θα το είχε. Τώρα με τον Σιμάνσκι στο «έξι» να βγάζει ένταση και καλύπτει χώρους, κυρίως ο Κριχόβιακ αλλά κάποιες φορές μόνο στο δεύτερο ημίχρονο και ο Μάνταλος, βρήκαν ευκαιρίες να πάνε την μπάλα μπροστά.

Ο Αραούχο στην θέση του, ο Τσούμπερ σούπερ κεφάτος

Είναι η πρώτη φορά άλλωστε μετά από καιρό, που ο Αραούχο δεν χρειάστηκε να γυρίζει μέχρι και την σέντρα για να φτιάχνει τις επιθέσεις της ομάδας. Έπαιρνε έστω και λίγες φορές, την μπάλα εκεί που την ήθελε. Σε σχέση με το καθόλου των προηγούμενων παιχνιδιών, ήταν κάτι. Και χωρίς να είναι και φουλ στην μέρα του, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σ’ αυτό το ματς ξαναβρήκε δίχτυα. Όπως και δεν είναι καθόλου τυχαίο και σίγουρα συνδέεται και με την αλλαγή σχηματισμού, το γεγονός πως μετά από καιρό ήταν τόσο πολύ μέσα στο ματς ο Τσούμπερ.

Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ο Ελβετός έκανε πολύ καλή δουλειά και βγαίνοντας προς τα άκρα, αλλά και συγκλίνοντας προς τον άξονα. Και το πρώτο γκολ το ξεκίνησε δική του προσπάθεια από τα άκρα και το δεύτερο δική του ασίστ από τον άξονα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σημειώσω, πως το πιο σημαντικό, ίσως σημαντικότερο και από την καλή απόδοση του Τσούμπερ, είναι η τεράστια διάθεση που έβγαλε. Είναι βλέπετε η στιγμή που η ΑΕΚ ξεκάθαρα θα στηριχθεί σ’ αυτή την μάχη για την Ευρώπη, μόνο σ’ όσους πραγματικά έχουν την διάθεση να βοηθήσουν και όχι εκείνους που έχουν ήδη το μυαλό τους σε καλοκαιρία, ακρογιαλιές και αστέρια. Και ευτυχώς ο Τσούμπερ έδειξε ξεκάθαρα στα Γιάννενα πως ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

Επιστρέφω στο αγωνιστικό κομμάτι και σ’ αυτό το 4-3-3, που την έκανε την δουλίτσα του αλλά και στο πόσο καθοριστικός ήταν ο Κριχόβιακ. Δεν είναι μόνο πως ο σχηματισμός αυτός βοήθησε τον Πολωνό να είναι πιο απελευθερωμένος, αλλά και το πως ο Πολωνός βοήθησε πολύ να λειτουργήσει καλά ο σχηματισμός. Ο Κριχόβιακ μπορεί να μην του φαίνεται, ή για την ακρίβεια μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε γιατί έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αλλιώς τα εξάρια, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σύγχρονο εξάρι. Ως εκ τούτου δεν παραμελεί ποτέ τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Δεν το έκανε ούτε στα Γιάννενα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ο Σιμάνσκι να τρέχει σαν παλαβός για όλους στην μεσαία γραμμή.

Μιας και έβαλα στην κουβέντα το ανασταλτικό κομμάτι, θα το κλείσω το κομμάτι με τα δυσάρεστα. Η ΑΕΚ χωρίς να κινδυνέψει καν από τον άξονα, συνεχίζει να τρώει γκολ μ’ όλους τους τρόπους, μ’ όλους τους αμυντικούς που βάζει, μ’ όλα τα συστήματα που χρησιμοποιεί. Το γεγονός πως ο στόπερ που έβαλε ο Οφρυδόπουλος για να παίξει με τριάδα και να «κλειδώσει» τα μετόπισθεν, είναι αυτός που τον «καταπίνει» ο Περέα για να κάνει θρίλερ το φινάλε του ματς, τα λέει όλα. Ξεκάθαρα δεν υπάρχει πλέον καμία γιατρειά, παρά μόνο με αλλαγές και ποιοτικές αντικαταστάσεις το καλοκαίρι. Μέχρι τότε, η πικρή αλήθεια είναι πως για να κερδίζει η ΑΕΚ, θα πρέπει οι… μπροστινοί, να βρίσκουν τρόπους να βάζουν περισσότερα γκολ απ’ αυτά που θα δέχεται οι οπισθοφυλακή. Φουλ αντιποδοσφαιρικό, δεν ξέρω αν μπορεί καν να γίνει διότι όλες οι άλλες ομάδες δεν είναι ΠΑΣ, όμως σόρι άλλο τρόπο δεν βλέπω…

Ανατροπή Τίτλου για την ΑΕΚ, 2-1 τον Άρη στο Χαριλάου| AEK Τalk 21/4/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X