Τα Γιάννινα, το «ένα κλικ» παραπάνω του Βράνιες και ο προπονητής

Τα Γιάννινα, το «ένα κλικ» παραπάνω του Βράνιες και ο προπονητής
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για το κρίσιμο ματς της ΑΕΚ στα Γιάννινα και για το θέμα του προπονητή

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μια από τα ίδια με μια βδομάδα πίσω ακριβώς και σήμερα, όταν το blog ήταν εν όψει του ματς με τον Άρη. Η ΑΕΚ ζει από τη μία μέσα στην αναπόφευκτη κυριαρχία της προπονητολογίας, από την άλλη μέσα στην ακραία πλέον πίεση των play offs. Για να ακριβολογούμε δεν είναι εντελώς το ίδιο με πριν μια βδομάδα.

Τότε μιλούσαμε εδώ για την ανάγκη να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία και να πάρεις ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Αλλά η ΑΕΚ έχασε. Και το επόμενο ματς είναι ματς επιβίωσης. Έχασε γιατί έγιναν σοβαρά ατομικά λάθη, γιατί έγιναν σοβαρά λάθη στο στήσιμο και στη διαχείριση του ματς και κυρίως γιατί συνεχίζει στα play offs, βασικά… να παίζει ζάρια.

Πάει στον ΠΑΣ τώρα, με τον οποίο συμβαίνει το εξής αξιοσημείωτο. Εμείς κι ο ΟΣΦΠ είμαστε οι μόνοι που τον κερδίσαμε και στα δυο ματς της κανονικής περιόδου, από τις ομάδες της πρώτης πεντάδας. Ο ΟΣΦΠ βέβαια μετράει ήδη μια ισοπαλία εκεί στα play offs κι αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα τη Μεγάλη Δευτέρα.

Μυστήριο πως έχει κυλήσει η εβδομάδα

Το πως έχει κυλήσει κι αυτή η εβδομάδα μετά το πατατράκ με τον Άρη, είναι ένα μυστήριο. Βγαίνει μια εικόνα κανονικότητας που στη περίπτωση της ΑΕΚ συνήθως πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Αλλά ποτέ δε ξέρεις.

Υπάρχουν ένα δύο στοιχεία που ίσως θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στη συνέχεια. Πρώτο και κύριο να αποφασίσουμε κάποια στιγμή να ασχοληθούμε και με τη κάλυψη των αδυναμιών μας. Δεύτερο, κατά τη γνώμη μου πως ίσως πρέπει να προκύψει ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών στο οποίο βασικά θα ποντάρεις και είναι θέμα του τεχνικού τιμ να εντοπίσει σωστά ποιοί είναι αυτοί.

Έχει να κάνει με τη σωματική κατάσταση και με το κίνητρο του κάθε παίκτη. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ποδοσφαιριστών αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Οι μετρήσεις δείχνουν τι συμβαίνει από πλευράς σωματικής κατάστασης και ποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των παικτών και πρέπει να μετρήσουν.

Από πλευράς ψυχολογίας υπάρχουν αυτοί που θεωρούν δεδομένη τη παρουσία τους και του χρόνου, αυτοί που είναι έτσι κι έτσι κι αυτοί που πιστεύουν πως δε θα είναι στα Σπάτα το 2022-2023. Είναι ένας διαχωρισμός που κατά την άποψη μου πρέπει να παίξει ρόλο στη διαχείριση από δω και πέρα. Δε λέω πως είναι άσπρο – μαύρο η κατάσταση. Πως δηλαδή ο τάδε που ξέρει πως δε θα είναι, είναι σίγουρο πως δε θα προσπαθήσει. Όμως οφείλεις να το λαμβάνεις υπόψη σου και να έχεις ξεκάθαρη άποψη για το τι μπορείς και τι δε μπορείς να περιμένεις.

Οι πολλές αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι ανάλογα με το αποτέλεσμα του προηγούμενου, δε θα ωφελήσουν σε αυτή τη φάση. Ειδικά στην άμυνα. Ειδικά εκεί, τα στοιχεία από πλευράς αριθμών είναι στη διάθεση των υπεύθυνων, μπορούν να δουν τι πρέπει να αποφύγουν και δεν έχουν δικαιολογία να μη το αποφεύγουν. Όπως έγινε με το Βράνιες – Τζαβέλλας στο προηγούμενο ματς.

Εδώ να πω πως ίσως αντίθετα απ΄ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, προσωπικά στη συγκεκριμένη φάση θα πόνταρα περισσότερο στον Βράνιες. Και για τη σύνδεση του με την ομάδα και για την ανάγκη που πάντα έχει να νιώθει σημαντικός για να βγάλει περισσότερα και για το γεγονός πως ο Τζαβέλλας μου δίνει την εντύπωση πως ψυχολογικά δεν είναι σε καλή φάση αυτή τη περίοδο.

Για τον προπονητή

Για τη προπονητολογία τώρα… Αυτό που έχω να πω και ισχύει και για τις μεταγραφές, είναι πως υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μη τη περνάμε όσο γίνεται. Είναι άλλο να παρουσιάσεις κάποια στοιχεία για έναν υποψήφιο, άλλο να κάνεις ένα σχόλιο με βάση αυτά κι άλλο να δίνουμε την εντύπωση πως εμείς είμαστε σε θέση να βγάλουμε αλάνθαστα πορίσματα. Δε μπορούμε.

Για κάθε προπονητή για παράδειγμα για τον οποίο μιλάμε στα ρεπορτάζ ή στα σχόλια μας, έχουμε ένα μεγάλο μειονέκτημα. Δεν έχουμε εικόνα από προσωπική επαφή, όπως έχουν οι άνθρωποι που ασχολούνται για λογαριασμό της ΑΕΚ. Βλέπω ένα βιογραφικό, μου γεννιούνται σε άλλες περιπτώσεις υψηλές προσδοκίες, σε άλλες ισχυρές επιφυλάξεις. Μπορώ να είμαι σίγουρος για το ποιος θα αποδειχθεί κατάλληλος και ποιος όχι με βάση μόνο αυτά; Όχι είναι η απάντηση.

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει κανείς που να μπαίνει σε σοβαρές συζητήσεις με την ΑΕΚ αυτή τη στιγμή, για τον οποίο να μη μπορείς να βρεις κάτι περισσότερο ή λιγότερο ή ανησυχητικό.

Από τη στιγμή που η ΑΕΚ δε θα πάει όπως φαίνεται σε επιλογή με νέο, ανερχόμενο, ενδεχομένως χωρίς κάτι σημαντικό από πλευράς επιτυχιών στο ενεργητικό του ακόμη, κάθε άλλος που μιλάει με την ομάδα μας, θα έχει στο παλμαρέ του κάτι που θα δημιουργεί επιφυλάξεις. Και σε πολλές περιπτώσεις θα φαίνεται και… στα κάτω του.

Μόνο όσοι ασχολούνται αναλυτικά και συμμετέχουν στις επαφές μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για τι πράγμα μιλάμε ακριβώς κι εμείς δε μπορούμε παρά να ευχόμαστε να έχουν σωστά κριτήρια κι επαρκή δείκτη αντίληψης. Και ποδοσφαιρικά και στη σωστή εκτίμηση του προσώπου και του χαρακτήρα του.

Επίσης σωστό κριτήριο για να καταλάβουν εγκαίρως που ενδεχομένως χάνουν χρόνο χωρίς λόγο κι αυτό μπορεί να στοιχίσει στην ομάδα.

Άντε να δούμε και τα Γιάννινα…

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X