Αυτός ήταν πάντα ο Ολυμπιακός, αίμα και αλήτικη συμπεριφορά εις βάρος της ΑΕΚ (VIDEO)

Αυτός ήταν πάντα ο Ολυμπιακός, αίμα και αλήτικη συμπεριφορά εις βάρος της ΑΕΚ (VIDEO)

Κυριακή του Θωμά στη Χαλκίδα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού επέβαλαν νόμο τρομοκρατίας σε όλη την πόλη, με ενέδρες θανάτου και με καταστροφή του συνδέσμου της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Θα ακούτε συχνά από τους παλιότερους, ότι στα παλιά χρόνια δεν γίνονταν επεισόδια στα γήπεδα και ότι οι φίλαθλοι έβλεπαν ανακατεμένοι στην εξέδρα ακόμα και τα μεγάλα ντέρμπι χωρίς να ανοίγει μύτη. Εντάξει, υπερβολή είναι να λες ότι στα ελληνικά γήπεδα δεν άνοιγε μύτη, αλλά είναι αλήθεια ότι ο ποδοσφαιρικός μας πολιτισμός ήταν σε άλλα επίπεδα.

Όλα αυτά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Κάπου εκεί άρχισε να εμφανίζεται η οργανωμένη αλητεία και δεν θα αποτελέσει έκπληξη για κανέναν, αν σας πούμε ότι οι πρώτοι διδάξαντες φορούσαν… κόκκινα. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις επίδειξης της οπαδικής… κουλτούρας τους ήταν το ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Χαλκίδα σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια.

Ήταν Κυριακή του Θωμά, ήταν η 29η αγωνιστική εκείνου του συναρπαστικού πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος και Ολυμπιακός φιλοξενούσε την ΑΕΚ στη Χαλκίδα, τιμωρημένος για τα μεγάλα επεισόδια που είχαν γίνει ένα μήνα πριν στο 0-0 με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Ναι, σε εκείνα τα χρόνια που ακόμα δεν είχε εφαρμοστεί στο «κεκλεισμένων» ως ποινή, τα γήπεδα των κοντινών προς την Αθήνα πόλεων γίνονταν έδρες για αγώνες που σήμερα μπορούν να διεξαχθούν (λέμε τώρα…) μόνο σε 4-5 μεγάλα γήπεδα, χωρίς παρουσία φιλοξενουμένων και με εκατοντάδες αστυνομικούς.

Το ματς έληξε 0-0, με τον Ολυμπιακό να έχει την κατοχή, αλλά με την ΑΕΚ να χάνει τις δύο μεγάλες ευκαιρίες στο 75’ και στο 76’ με τον Χρήστο Αρδίζογλου. Κόπηκαν 14.500 εισιτήρια, αλλά ο κόσμος μέσα στο… ανοχύρωτο γηπεδάκι της Χαλκίδας άγγιζε τις 18 χιλιάδες, στην πλειοψηφία τους οπαδοί του Ολυμπιακού.

Δεν έλειψαν οι ξυλοδαρμοί μέσα στο γήπεδο, ενώ έπεφταν βροχή τα αντικείμενα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού στον διαιτητή Ιορδανίδη κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο στο ημίχρονο. Εκεί, όμως, που επιβλήθηκε με χυδαίο και απάνθρωπο τρόπο ο νόμος της ζούγκλας, ήταν η πόλη της Χαλκίδας.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν πιάσει από νωρίς το πρωί τα… πόστα και επιτίθεντο ακόμα και σε μεμονωμένους οπαδούς της ΑΕΚ. Ειδικά στην παλιά γέφυρα της πόλης που τότε ακόμα αποτελούσε τη μοναδική σύνδεση της Εύβοιας με την υπόλοιπη Ελλάδα, είχαν στήσει μπλόκα και προκαλούσαν ζημιές σε κάθε πούλμαν ή αυτοκίνητο που έφερε κίτρινα κασκόλ ή σημαίες. Κατέστρεψαν ολοσχερώς τα γραφεία του Συνδέσμου Φιλάθλων ΑΕΚ στη Χαλκίδα (ακόμα και ο τοπικός σύνδεσμος του Ολυμπιακού προσφέρθηκε να συνεισφέρει οικονομικά για την αποκατάσταση των ζημιών!) ενώ τα ίδια έγιναν και μετά τον αγώνα, ως αργά το βράδυ.

Οι λεπτομέρειες των επεισοδίων που αποκαλύφθηκαν τις επόμενες μέρες, άφησαν άφωνη στην Ελλάδα. Αναζητώντας πληροφορίες στα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» τη μεθεπόμενη μέρα, Τρίτη 15 Απριλίου (δημοσιεύουμε το τμήμα του πρωτοσέλιδου), συλλέξαμε τα εξής:

  •     Περίπου χίλιοι οπαδοί του Ολυμπιακού περιφέρονταν μέσα στην πόλη με ξύλα, πέτρες, αλυσίδες κλπ καταστρέφοντας αδιακρίτως
  •     Η Χωροφυλακή έκανε τεράστιες προσπάθειες να τους σταματήσει, ενώ ακόμα και οι άντρες του Λιμενικού περπατούσαν 500 μέτρα από τη γέφυρα του Ευρίπου για να συναντούν οπαδούς της ΑΕΚ και να τους προειδοποιούν να κρύβουν σημαίες και κασκόλ, ώστε να μην τους αντιληφθούν οι κάφροι που είχαν στήσει καρτέρι
  •     Ο… κόκκινος στρατός έσπασε πούλμαν και κάποιο κινδύνευσε ακόμα και να πέσει στη θάλασσα!
  •     Γίνονταν επιθέσεις ακόμα και σε γυναίκες που κυκλοφορούσαν μαζί με συζύγους ή φίλους τους, οπαδούς της ΑΕΚ
  •     Ένας νεαρός είχε συλληφθεί ως όμηρος και βρέθηκε την επόμενη σε νοσοκομείο τραυματίας!
  •     Κατέστρεψαν μανάβικο επειδή είδαν μέσα μια φωτογραφία του Μπάγεβιτς
  •     Διέλυσαν καφετέριες, επειδή εντόπισαν μέσα σε αυτές οπαδούς της ΑΕΚ και επειδή κάποιος τους είπε ότι ο ιδιοκτήτης μιας από αυτές ήταν ΑΕΚτζής
  •     Κατέστρεψαν περίπτερο, επειδή ο περιπτεράς τούς ζήτησε να πληρώσουν τα παγωτά  που πήραν από τα ψυγεία!
  •     Καταστράφηκε ακόμη και κομμωτήριο κοντά στον σύνδεσμο της ΑΕΚ
  •     Ο μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ Γιάννης Κανακάκης έγινε αντιληπτός λίγο μετά τον αγώνα από περίπου 50 χούλιγκαν του Ολυμπιακού που προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητό του και προσπάθησαν να το αναποδογυρίσουν, με τον ίδιο και με άλλους τέσσερις φίλους του μέσα σε αυτό!
  •     Μετά τον αγώνα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού έπιασαν ένα ύψωμα λίγο μετά τον πορθμό του Ευρίπου και πετροβολούσαν αυτοκίνητα με διακριτικά της ΑΕΚ.
  •     Η αποστολή της ΑΕΚ έφυγε με αστυνομική συνοδεία από άλλο δρόμο

Ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος ήταν έξαλλος και με δηλώσεις του την επόμενη μέρα κάλεσε τον ομόλογό του τού Ολυμπιακού Σταύρο Νταϊφά να ελέγξει τις συμμορίες των αλητών που σκόρπισαν τον τρόπο και απείλησαν ζωές. Σαν να μην πέρασε μια μέρα όμως… Η απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός του 1980 ουδόλως διέφερε από αυτές της σύγχρονης εποχής, καθώς απαίτησε από τον πρόεδρο της ΑΕΚ «να μην κάνει μαθήματα» και δικαιολόγησε τις κτηνωδίες των οπαδών του επικαλούμενος την… κακή διαιτησία!

Για την ιστορία, η σύνθεση της ΑΕΚ σε εκείνο τον αγώνα: Οικονομόπουλος, Δαμιανίδης, Ιντζόγλου, Νικολάου, Ραβούσης, Θώδης, Τάσος (46’ Μουσούρης) Τάσος, Βλάντιτς, Μπάγεβιτς, Αρδίζογλου, Μαύρος.

ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)http://ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X