Όμορφη και παράξενη πατρίδα…
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τα 98α γενέθλια της πιο αντιφατικής και θαυμαστής ιστορίας με τα τρία κεφαλαία γράμματα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ σήμερα γιορτάζει τα 98α γενέθλιά της. Δυο χρόνια μόλις πριν από τα 100. Τα γιορτάζει σε μια στιγμή, που απέχει πλέον μόλις λίγους μήνες, από την επιστροφή στο δικό της ολοκαίνουργιο σπίτι. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Καμία ομάδα, σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη, δεν άντεξε όρθια, τόσο πολλά χρόνια ξεσπιτωμένη.

Είναι και η ίδια χρονική στιγμή, που οι μισοί αναρωτιούνται γιατί αφού είχαν μόνο μια ζωή πήγαν και την συνέδεσαν με την ΑΕΚ και οι άλλοι μισοί αναζητούν βαριά κρίματα σε προηγούμενες ζωές, που να δικαιολογούν αυτά που περνούν με την ομάδα σε τούτη εδώ την ζωή. Έτσι όμως δεν ήταν πάντα αυτός ο σύλλογος; Διαχρονικά. Όμορφος και παράξενος μαζί.

Ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία της ΑΕΚ που έχει περάσει από τρία διαφορετικά πόστα εντός και εκτός γηπέδου, που έχει συνδέσει το όνομα του με τους περισσότερους τίτλους, ήταν και η αφορμή για μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες διχασμού, στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ήταν αυτός που μέσα σε λίγους μήνες από τότε που ήρθε ως κορυφαία μεταγραφή ξένου ίσως και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφενός τραυματίστηκε και αφετέρου δημιουργήθηκε καχυποψία γύρω του για το αν ήρθε τραυματίας.

Ο πιο τσαγανάτος και παντελονάτος τίτλος, ίσως σ’ ολόκληρη την ιστορία της ΑΕΚ, σφραγίστηκε με γκολ ενός ποδοσφαιριστή που δεν ήταν από τους σταρ της ομάδας. Δεν ήταν καν σεντερ φορ. Δεν ήταν καν στην βασική ενδεκάδα και δεν είχε καν αγωνιστικό ρυθμό λόγω μεγάλου διαστήματος αποχής με σοβαρό τραυματισμό. Δεν σούταρε καν με το καλό του πόδι για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Δεν φορούσε καν κίτρινο φανελάκι κάτω από την κίτρινη φανέλα του, αλλά κόκκινο.

Ίσως ο πιο σημαντικός τίτλος στην ιστορία της ΑΕΚ και σίγουρα αυτός που διαχρονικά θα φουσκώνει με περηφάνια την κιτρινόμαυρη φανέλα, δεν είναι καν τίτλος. Είναι ένα ματς που δεν ήταν καν επίσημο αλλά φιλικό. Ένα ταξίδι ήταν, στο εμπόλεμο Βελιγράδι. Που για να ξέρουμε και τι λέμε, αν κάτι πήγαινε στραβά, αν μια ΝΑΤΟϊκή βόμβα έπεφτε λίγες ώρες νωρίτερα, λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα, μπορεί και να μιλούσαμε και για το τέλος της ιστορίας.

Το πιο γεμάτο από κόσμο της ΑΕΚ ντέρμπι, είναι αυτό που ο ΟΣΦΠ είχε στην επίθεση του τον Ριβάλντο και εμείς τον Γιάννη ο οποίος ήταν βέρος Βραζιλιάνος και το όνομα του ήταν Αλεσάντρο Σοάρες.

Στην πιο σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή της ιστορία, η ΑΕΚ έκανε αλλαγή τερματοφύλακα τρία λεπτά πριν από το τέλος της παράτασης και μόνο για τα πέναλτι. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες για βάλουν αυτή την κίνηση στο μπλοκάκι τους, προπονητές τεράστιου βεληνεκούς.

Στην πιο δυνατή στιγμή πανηγυρισμών, στην κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου μετά την μεγάλη καταστροφή του υποβιβασμού, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ πάνω στο πούλμαν στην Δεκελείας, λίγο έλλειψε να πιαστεί από τα ηλεκτροφόρα σύρματα του τρόλει. Και δεν χρειάζεται να γράψω σε τι θα μετατρεπόταν εκείνη η γιορτή.

Σ’ έναν ποδοσφαιρικό κόσμο που κατά κανόνα για να μπορέσεις να πάρεις έναν τίτλο, θα έπρεπε να είσαι έτοιμος να κλέψεις ακόμα και το παιδί σου για να το κερδίσεις (και να το μεθοδεύεις κιόλας), η ΑΕΚ πήρε κύπελλο αφού πρώτα ο σκόρερ του γκολ της, απαίτησε από τον διαιτητή που το είχε κατακυρώσει κανονικά, να το ακυρώσει λόγω χεριού.

Η μπασκετική ΑΕΚ έχει κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια και μπόλικα πρωταθλήματα. Αλλά η πιο λατρεμένη ομάδα στην ιστορία, είναι αυτή του Μόσχος , του πενταριού που πανηγύριζε τις εύστοχες βολές με υψωμένη γροθιά και του δικού μας Γκάλη που μπορεί να μην κέρδιζε τίτλους, αλλά τον κανονικό Γκάλη τον γονάτιζε και τον τσάκιζε.

Την ΑΕΚ ως κυρίαρχη δύναμη και στο άθλημα του χάντμπολ και στην συνείδηση του κόσμου, την καθιέρωσε ένας (υπερ) αθλητής, ο οποίος το πρωί έπρεπε να βαρέσει βαρβάτο οκτάωρο στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και κατόπιν να πάει το απόγευμα για προπόνηση.

Και οι ιστορίες αυτές, οι τόσο όμορφες και τόσο παράξενες, δεν έχουν τέλος. Είναι πολλές και είναι παντού, δεμένες σφιχτά μ’ ολόκληρη την ζωή όλων μας. Είναι στην πραγματικότητα οι ιστορίες και της δικής μας ζωής. Εκεί που η ΑΕΚ είναι παντού. Στις μνήμες μας, στις παρέες μας, στις αδελφικές μας φιλίες, στις εικόνες μας, στις μυρωδιές μας, στις μελωδίες μας, στις περιπλανήσεις μας στον κόσμο, στις χαρές μας και στις λύπες μας.

Ότι και όπως και αν γίνει, η ΑΕΚ είναι η όμορφη και παράξενη πατρίδα μας. «Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά, στήνει στην γη καράβι κήπο στα νερά, κλαίει φιλεί το χώμα ξενιτεύεται, μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται. Όμορφη και παράξενη πατρίδα, ω σαν αυτή που μου ‘λαχε δεν είδα»…

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X