Λέσκοτ: «Λάτρεψα τους οπαδούς της ΑΕΚ - Πολύ καλός παίκτης ο Μάνταλος»

Λέσκοτ: "Το ντέρμπι είναι ντέρμπι, αλλά..."
Photo Credits: INTIME

Το πέρασμά του από την ΑΕΚ σχολίασε ο Τζόλεον Λέσκοτ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η παρουσία του Τζόλεον Λέσκοτ στην Ελλάδα αποδείχθηκε σύντομη, αλλά τα πεπραγμένα του, πριν φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Συνηγορούν σε αυτό οι 288 συμμετοχές στην Premier League, οι 26 εμφανίσεις με την Εθνική Αγγλίας, αλλά και το γεγονός πως αποτέλεσε βασικό «κομμάτι» της Μάντσεστερ Σίτι, στις πρώτες δύο κατακτήσεις πρωταθλήματος στη νέα εποχή του συλλόγου. Η τελευταία; Μόλις δύο χρόνια πριν έρθει στη χώρα μας!

Ο Τζόλεον Λέσκοτ, βοηθός προπονητή πλέον στην Κ21 της Εθνικής Αγγλίας, μιλά στο BN Sports για το μεγάλο ντέρμπι της αρμάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα με τη Λίβερπουλ (10/04, 18:30), τη «μάχη» τίτλου αλλά και υποβιβασμού στην Premier League, την πορεία των άλλοτε συμπαικτών του Φρανκ Λάμπαρντ και Στίβεν Τζέραρντ ως προπονητές πλέον, αλλά και για το πέρασμά του από την ΑΕΚ, που όπως εξομολογείται, κρατά τόσο στη «μνήμη», όσο και στο… κινητό του!

«Ο Σάουθγκεϊτ ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές της Εθνικής Αγγλίας!»

-Πώς είναι η εμπειρία σου στην ομάδα Κ21 της Εθνικής Αγγλίας;

«Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα. Δεν μπορούσα να την αρνηθώ. Είμαστε σε επαφή με τα καλύτερα ταλέντα της χώρας και την εμπειρία από τη δική μας παρουσία τόσο στα κατώτερα κλιμάκια, όσο και στην ανδρική ομάδα, προσπαθούμε να τους την μεταδώσουμε, να τους καθοδηγήσουμε, ώστε να πετύχουν. Προφανώς, ο απώτερος σκοπός δικός μας -και δικός τους- είναι να κληθούν στην πρώτη ομάδα. Άλλωστε, εκεί θα βρουν πολλούς φίλους τους. Ακόμα κι αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο».

-Η προπονητική ήταν στα πλάνα σου προτού αποσυρθείς;

«Ειλικρινά όχι, αλλά είναι κάτι που το απολαμβάνω, εν τέλει, περισσότερο απ’ όσο περίμενα. Η ενασχόληση με την εθνική ομάδα, όπου ο χρόνος είναι περιορισμένος, ίσως μου ταιριάζει περισσότερο. Στην παρούσα φάση δεν θα ήθελα να πάρω ρόλο πρώτου προπονητή, αλλά ποτέ δεν μην λες ποτέ».

-Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την έλλειψη τίτλων της Αγγλίας, παρά το δεδομένο ταλέντο.

«Αν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος, σίγουρα θα είχε λυθεί. Είναι ενθαρρυντικό πως τα τελευταία χρόνια η νοοτροπία στην Εθνική Αγγλίας έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το γεγονός πως μπαίνει σε κάθε τουρνουά ως ένα μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση, παρότι πρόκειται για ένα νεαρό σύνολο, αποτελεί μεγάλη επιτυχία».

-Από ό,τι καταλαβαίνω, είσαι υποστηρικτής του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

«Αδιαμφισβήτητα! Πέραν της τακτικής, ο τρόπος που διαχειρίζεται τους παίκτες είναι εξαιρετικός. Αν δεν είναι ο καλύτερος προπονητής της Εθνικής Αγγλίας που έχω δει, από όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους. Δεν θυμάμαι κανέναν άλλον να θυσιάζει με τόση άνεση τη δική του επιτυχία, για το καλό των παικτών του. Η επαφή που έχει με τους παίκτες είναι το μεγαλύτερό του επίτευγμα, χωρίς να υστερεί σε κάποιον άλλο τομέα».

-Άρα είσαι αισιόδοξος για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

«Κάθε διοργάνωση αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο για την Αγγλία. Το σύνολο που διαθέτει αυτήν τη στιγμή, βγάζει μία σιγουριά πως μπορεί να διεκδικήσει κάθε τουρνουά. Παράλληλα, το γεγονός πως το Μουντιάλ στο Κατάρ θα γίνει στα μέσα της σεζόν, ίσως βοηθήσει. Οι παίκτες θα είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα».

-Το EURO του περασμένου καλοκαιριού θεωρείς πως το κατέκτησε η καλύτερη ομάδα;

«Οφείλω να πω πως το κέρδισε η καλύτερη ομάδα. Η Ιταλία ήταν εξαιρετική, παίζοντας με έναν τρόπο ποδοσφαίρου που οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να φανταστούν, κρίνοντας από τις προηγούμενες ‘φουρνιές’ της χώρας. Σε τελική ανάλυση, όλοι θυμούνται ποιος κατέκτησε το τρόπαιο. Όχι ποιος έπαιξε καλό ποδόσφαιρο».

­­-Βλέποντας τον άλλοτε προπονητή σου, Ρομπέρτο Μαντσίνι, να κατακτά το τρόπαιο, ένιωσες καθόλου καλύτερα;

«Δεν θα μπορούσα με τίποτα να είμαι χαρούμενος, από τη στιγμή που νίκησε την Αγγλία! Ναι, είναι μια τεράστια επιτυχία για αυτούς, αλλά κανένας πρώην προπονητής μου ή συμπαίκτης μου, δεν θα ήθελα να κερδίσει την Αγγλία».

-Από το 2009, έως το 2013 στη Μάντσεστερ Σίτι, έπαιξες υπό τις οδηγίες του. Πώς τον βίωσες ως προπονητή;

«Πραγματικά, είναι άψογος στο τακτικό κομμάτι. Η αμυντική προσέγγιση που μας μετέδωσε, συνέβαλε στο να πετύχουμε τους στόχους μας. Σε τελική ανάλυση, αυτός είναι ο ανώτερος στόχος. Το κύριο ζητούμενο, ειδικά σε εκείνη την περίοδο, ήταν να αποκτήσουμε νοοτροπία νικητή και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, σίγουρα το εξυπηρέτησε».

-Σε σόκαρε ο αποκλεισμός τους από το Μουντιάλ του Κατάρ;

«Ήταν τεράστια έκπληξη. Έχει να κάνει με το καινούργιο φορμάτ του θεσμού και αποτελεί μία πολύ καλή υπενθύμιση για κάθε εθνική ομάδα. Ναι, είσαι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά πρέπει να κερδίσεις το δικαίωμα να βρίσκεσαι στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

«Η Premier League σε Λίβερπουλ ή Σίτι, μέχρι να φύγει και ο Γκουαρδιόλα και ο Κλοπ!»

-Τεράστια έκπληξη έχει προκαλέσει και η επιστροφή της Λίβερπουλ στη «μάχη» της κατάκτησης της Premier League.

«Η πλειοψηφία στέκεται στους βαθμούς και όχι στα παιχνίδια που δεν είχε παίξει η Λίβερπουλ. Η απουσία των Σαλάχ και Μανέ στο Copa Africa θεωρούσα πως θα τους κοστίσει, αλλά δεν μου έκανε εντύπωση ότι κέρδισε τους περισσότερους βαθμούς. Η πραγματική έκπληξη είναι οι βαθμοί που ‘πέταξε’ η Μάντσεστερ Σίτι. Όχι τα παιχνίδια που κέρδισε η Λίβερπουλ. Η επιστροφή αυτή είναι αποτέλεσμα της νέας πραγματικότητας στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Έχεις περιθώριο να αφήσεις βαθμούς σε 7 παιχνίδια το πολύ. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 90 βαθμούς για να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα, δηλαδή 30 νίκες! Είναι τρομερά υψηλά τα στάνταρ που έχουν θέσει αυτές οι δύο ομάδες!»

-Δίνεις σε κάποιον τον πρώτο λόγο για το ντέρμπι της Κυριακής (10/04, 18:30);

«Δεν υπάρχει φαβορί. Πραγματικά δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Υπάρχει τεράστιος σεβασμός ανάμεσα στις δύο ομάδες. Eίναι οι μόνες που κάνουν τόσο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού τους ανάλογα με τον αντίπαλο. Δεν πιστεύουν πως παίζοντας με τον ίδιο τρόπο απέναντι στον οποιονδήποτε θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσαρμόζονται εύκολα σε διαφορετικές καταστάσεις, αλλά στο συγκεκριμένο ματς δεν είναι εύκολο να βρουν τα σημεία που ο αντίπαλος είναι δυνατός ή αδύναμος. Ίσως στη Μάντσεστερ Σίτι υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία, αλλά τόσο ο Πεπ Γκουαρδιόλα, όσο και ο Γιούργκεν Κλοπ, θα ψάξουν να βρουν τρικ για να ‘πιάσουν’ απροετοίμαστο ο ένας τον άλλο, χωρίς να μείνουν προσηλωμένοι σε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Μόνο για αυτό είμαι σίγουρος».

-Πιστεύεις πως είναι πιθανό να συναντηθούν και στον τελικό του Champions League;

«Το ελπίζω. Δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν το κατακτούσε μία από τις δύο. Προφανώς, θα ήθελα να το καταφέρει η Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ο δρόμος προς τον τελικό δεν θα είναι εύκολος. Φάνηκε, άλλωστε, από τις αναμετρήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης. Πραγματικά είναι τρελό να εκπλήσσεται κανείς από τη Ρεάλ, αλλά δεν πίστευα πως θα μπορούσε να γυρίσει το ματς κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν ή να φύγει από το Στάμφορντ Μπριτζ νικώντας με 3-1 την Τσέλσι. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Το απέδειξε και η Βιγιαρεάλ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι φοβερό να συναντηθούν στον τελικό. Θα έχει ολοκληρωθεί η Premier League, μία από τις δύο θα έχει χάσει τον τίτλο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στο FA Cup. Θα είναι μία τέλεια ευκαιρία για εκδίκηση! Μία κατάσταση από αυτές που λατρεύει να βρίσκεται ένας ποδοσφαιριστής».

-Απίθανη ως ένα σημείο ήταν και η πορεία της Τσέλσι το 2021, έως την κατάκτηση. Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος, μπορεί να δώσει άλλο ένα τρελό φινάλε;

«Μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο στα μάτια μου. Στο Champions League θα πρέπει να επιστρέψει από τα δύο γκολ εις βάρος της απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, έπειτα να προσπεράσει -πιθανότατα- το εμπόδιο της Μάντσεστερ Σίτι, αρχικά, κι έπειτα αυτό της Μπάγερν Μονάχου ή της Λίβερπουλ. Μάλλον θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την 3η θέση χωρίς να κινδυνεύσει».

-Η Άρσεναλ «παραμονεύει». Πώς σου φαίνεται στη φετινή σεζόν;

«Εντυπωσιακή! Έχει θέσει σωστές βάσεις, οι παίκτες έχουν καταλάβει τι θέλει ο Μικέλ Αρτέτα, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό. Χρειάζεται χρόνο, όμως. Η απόσταση από τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι είναι ακόμη μεγάλη, για να διεκδικήσει τον τίτλο. Εκτός από ταλέντο, χρειάζεται σταθερότητα και ψυχικά αποθέματα για να κερδίζεις κάθε ματς, ώστε να φτάσεις τα νέα ύψη που έχουν τεθεί. Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχουν πολλές ομάδες που μπορούν να πουν με σιγουριά πως θα κερδίσουν 25 παιχνίδια στην επόμενη σεζόν. Πόσω μάλλον τα 30 που χρειάζεται».

-Η μετάβαση στη νέα εποχή είναι εξίσου δύσκολη και για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

«Όταν φεύγει ένας προπονητής όπως ο Αρσέν Βενγκέρ ή ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, χρειάζεται ένας συνδυασμός πραγμάτων για να επιστρέψεις στα επίπεδα που έθεσαν τέτοιες προσωπικότητες. Μαζί τους, άλλωστε, αποχώρησαν παίκτες, που ήταν πραγματικοί ηγέτες, με την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση, ώστε να κερδίζουν κάθε αγωνιστική. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη, ο τίτλος μέχρι να αποχωρήσει και ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ, δεν θα είναι διαθέσιμος για καμία άλλη ομάδα».

-Το σημείο τομής για να «χτιστεί» η Μάντσεστερ Σίτι του σήμερα ήταν εκείνο το τρελό πρωτάθλημα του 2012, όταν μπήκε «σφήνα» στις τότε μεγάλες δυνάμεις;

«Πράγματι. Ήταν απίστευτα τα όσα συνέβησαν. Σήμερα ακούγεται περίεργο, με τη Μάντσεστερ Σίτι να έχει κερδίσει τόσους τίτλους, αλλά τότε ήταν τεράστιο επίτευγμα. Ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να πάμε στον σύλλογο».

-Πώς αντιμετωπίσατε την κριτική που υπήρχε για τις ακριβές μεταγραφές της Μάντσεστερ Σίτι;

«Όλοι μας, γνωρίζαμε πως είμαστε εκεί για να πετύχουμε. Δεν μας ενδιέφερε τίποτα άλλο. Η κριτική, ίσως μας βοήθησε να μείνουμε κοντά. Όλοι θεωρούσαν πως πήγαμε στη Μάντσεστερ Σίτι, επειδή μας πλήρωνε καλύτερα, αλλά σήμερα, βλέποντας την επιτυχία της, οι ιθύνοντες του συλλόγου είναι λογικό να νιώθουν περήφανοι.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κακής διαχείρισης μεγάλων χρηματικών ποσών στο μεταγραφικό παζάρι. Ο τρόπος μετάβασης της Σίτι, όμως, από την μία εποχή στην άλλη, ήταν και είναι εντυπωσιακός. Απέδειξε πως δεν αρκεί κανείς να ξοδέψει πολλά χρήματα για να πετύχει. Δεν είναι τόσο απλό. Ήταν ο λόγος, ώστε ο κόσμος του ποδοσφαίρου να σεβαστεί ακόμα περισσότερο, όσους διοικούν τον σύλλογο».

-Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Σίτι, ο Σέρχιο Αγουέρο, αναγκάστηκε να αποσυρθεί φέτος. Επικοινώνησες μαζί του;

«Στεναχωρήθηκα αρκετά. Είναι δύσκολο να βλέπεις έναν παίκτη να αποσύρεται, ειδικά αν γίνεται κάτω από συνθήκες που δεν κοντρολάρεις. Είναι αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα από καθετί. Μιλήσαμε όταν αποσύρθηκε και είναι κρίμα, γιατί ξέρει πως ακόμη μπορεί να προσφέρει. Σωματικά, πνευματικά και προφανώς, τεχνικά, παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο. Θα έχει τον χρόνο, μετά από μία γεμάτη καριέρα, να αφοσιωθεί σε άλλα πράγματα».

-Ο άλλοτε πρώην συμπαίκτης σου, ο Φρανκ Λάμπαρντ, θα καταφέρει να κρατήσει την Έβερτον που «υπηρέτησες» στην κατηγορία;

«Μετά την ήττα από την Μπέρνλι, το έργο του είχε δυσκολέψει αρκετά. Θέλω να πιστεύω πως η εμπειρία του θα είναι αρκετή για να διατηρήσει την Έβερτον στην Premier League. Έχω πάρα πολλούς φίλους εκεί, όπως ο Άσλεϊ Κόουλ, ο Λέιτον Μπέινς, αλλά και άτομα από το τεχνικό τιμ, που συνάντησα ως παίκτης στον σύλλογο. Ένας υποβιβασμός θα τους επηρεάσει όλους. Ελπίζω να τα καταφέρουν».

-Η γνώμη σου για την Άστον Βίλα του Στίβεν Τζέραρντ;

«Τόσο αυτός, όσο και ο Λάμπαρντ, επέλεξαν τον δρόμο της προπονητικής και έχουν παρουσιάσει ήδη ένα μέρος της δουλειάς τους. Για να φτάσουν, όμως, στο κορυφαίο επίπεδο, χρειάζονται πολλά περισσότερα εφόδια που θεωρώ πως τα έχουν. Ως παίκτες αντιλαμβάνονταν το παιχνίδι με απίστευτο τρόπο. Πρόκειται για ένα τεράστιο προσόν, που σε συνδυασμό με την τεράστια καριέρα τους, κερδίζει άμεσα τους παίκτες και συμβάλλει στη βελτίωσή τους».

«Τα βίντεο των οπαδών της ΑΕΚ είναι ακόμη στο κινητό μου!»

-Το καλοκαίρι του 2016 ήρθες στη χώρα μας για λογαριασμό της ΑΕΚ. Πώς πήρες αυτήν την απόφαση;

«Ο Τιμούρ Κετσπάγια ήταν αυτός που με προσέγγισε. Ήμασταν συμπαίκτες στη Γουλβς και με βρήκε σε μία περίοδο που ήθελα να δοκιμάσω τις ικανότητές μου εκτός Αγγλίας. Επί χρόνια ήμουν στο υψηλό επίπεδο, αλλά ήθελα να ζήσω κάτι καινούργιο, γιατί παίζοντας στην Αγγλία θεωρείς πολλά πράγματα δεδομένα. Δεν είναι, όμως, έτσι. Ήρθα στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, γεγονός που πιστεύω ότι κόστισε στην προσαρμογή μου».

-Υπάρχει κάτι που να σου έχει μείνει;

«Λάτρεψα τη χώρα, τον καιρό, το φαγητό και κυρίως τους οπαδούς. Πραγματικά δεν έχω ζήσει ξανά κάτι παρόμοιο. Θυμάμαι πως παίζαμε κόντρα στον Ολυμπιακό και το προηγούμενο βράδυ, ήρθαν να μας εμψυχώσουν στο ξενοδοχείο. Κατεβήκαμε για να τους γνωρίσουμε, να μιλήσουμε και είδα πως είχαν ανάψει πυρσούς! Έχω τα βίντεο ακόμη στο κινητό μου! Πραγματικά απόλαυσα το πέρασμά μου, αν και η αποχώρησή μου ήταν λίγο περίεργη».

-Δηλαδή;

«Είχαμε ένα κενό λόγω εθνικών ομάδων και τραυματίστηκα κάνοντας ποδήλατο. Χρειάστηκε να κάνω επέμβαση, γεγονός που με άφησε εκτός για κάποιο χρονικό διάστημα. Από εκείνο το σημείο κατάλαβα πως τα πράγματα άλλαξαν, ενώ ήρθε και καινούργιος προπονητής. Παράλληλα, υπήρξε ένα δημοσίευμα που ανέφερε πως είμαι δυσαρεστημένος και θέλω να φύγω από την ΑΕΚ. Δεν είχα μιλήσει σε κανέναν, αλλά δικαιολογημένα η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό μου μετά από αυτό, μεγάλωσε. Είχαμε κάποιες συζητήσεις, συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε, διακόψαμε τη συνεργασία μας και επέστρεψα στην Αγγλία».

-Υπάρχει κάποιος παίκτης που ξεχώρισες;

«Ο αρχηγός μας, ο Πέτρος Μάνταλος. Πολύ καλός παίκτης. Διατηρούμε ακόμη επαφές μέσω των social media με αρκετούς παίκτες. Με σεβάστηκαν και έχουμε εξαιρετική σχέση».

-Θα επέστρεφες στην Ελλάδα;

«Από τότε είχα πει πως θα επέστρεφα από ένα διαφορετικό πόστο, ώστε να δείξω τον δικό μου τρόπο στη διαχείριση των πραγμάτων».

Πηγή: bnsports.gr

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X